Броят на екзекуциите в света нараснал с 15%

През 2013 година в света са били изпълнени 778 смъртни присъди
Обновена: 27 мар 2014 08:05 | 27 мар 2014 07:55, Красимир Ангелов
17
Броят на екзекуциите в света нараснал с 15%
Снимка: Reuters

С близо 15% се е увеличил през 2013 г. броят на екзекуциите по света, за които има информация, съобщи в годишния си доклад за прилагането на смъртното наказание по света международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", цитирана от Асошиейтед прес.

Докладът посочва, че според наличните данни миналата година в световен мащаб са били изпълнени 778 смъртни присъди (при 682 през 2012 г.). Организацията обаче допълва, че тази бройка не включва стотиците екзекутирани в Китай, където този вид информация е държавна тайна, посочва Франс прес.

"Китай продължава да екзекутира повече хора, отколкото всички останали страни взети заедно", се казва в доклада. "От 2007 г. китайските власти твърдят, че са ограничили прибягването до смъртното наказание.

Отправяме им следното предизвикателство: ако разполагате с цифри, публикувайте ги и ни  ги покажете", заяви директорът по международните въпроси в "Амнести" Одри Гофран.

Според данните основен дял за увеличението на смъртните присъди през 2013 г. имат две държави - Иран и Ирак, като приведените числа не отразяват действителността, като имаме предвид, че режимът в Техеран занижава броя на екзекутираните, каза Гофран, коментирайки доклада.

В Иран по официални данни за миналата година са изпълнени 369 екзекуции, а в Ирак - 169. Саудитска Арабия се нарежда четвърта със 79 изпълнени смъртни присъди, а след нея идват САЩ с 39 и Сомалия - с 34 екзекуции.

В Индонезия, Кувейт, Нигерия и Виетнам е било възобновено изпълнението на смъртни присъди, а в Северна Корея, Иран, Саудитска Арабия и Сомалия се извършват публични екзекуции, посочва докладът.

Броят на екзекуциите в обхванатите от хаос Сирия и Египет не може да бъде потвърден.

Според "Амнести" една от всеки 10 страни е изпълнила смъртни присъди миналата година. По данни на организацията в света има над 23 000 души със смъртни присъди.

Въпреки негативната тенденция през 2013 г., от повече от 20 години констатираме редовен спад в броя на страните, в които се изпълняват смъртни наказания. Докато преди 20 години такива
наказания имаше в 37 държави, то през 2004 г. те бяха вече 25, а миналата година са 22, подчерта "Амнести".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смъртното наказание е по-евтино.
16
0
 
1
 
! Отговори
adn преди 10 години
Аз съм за екзекуцията!
15
0
 
4
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
тази информация е невярна.никъде не се споменава сащ, защото от тези 15% 25%са за демократична америка която убива най много хора
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За педофили и предумишлени убийци наказанието трябва да е само смърт, но нали Европа е "демократична" особенно ние в България - затова ми се налага да живея в един блок с убиец пуснат след 5-6г за предумишлено убийство на жена и предумишлено нападение на друга. УСПЕХ с демокрацията!
13
0
 
4
 
! Отговори
Темерут преди 10 години
Като и оня Брайвик, уби сума народ, и накрая 21 години затвор... Сигурно, щото го е направил с кауза, поради лични убеждения. Ами, да го бяха наградили с медал на честта...
12
0
 
3
 
! Отговори
Темерут преди 10 години
Докато има престъпления, за които адекватното наказание е смърт, то смъртни присъди ще има! Единственият начин да отпадне смъртното наказание навсякъде е да спрат да се извършват престъпления за които се предвижда смъртно наказание! Амнести всъщност искат да оневинят убийци, изнасилвачи, педофили, и прочее ***. Как примерно ще ме убеди някой, че да речем някой *** който е убил някого по особено жесток начин, може да бъде върнат в правия път? Единствения прав път за такива е въжето!
11
0
 
3
 
! Отговори
тото преди 10 години
Смъртните присъди се извършват навсякъде ,със или без съдебната система -обратнопропорционално на наличието и...
10
2
 
7
 
! Отговори
Хан Крум преди 10 години
Може и без смъртно наказание тук........ Ще бъде достатъчно за повишаване на моралните ценности и значително намаляване на всякакъв вид престъпност нещо друго.... За рецидивисти и доказани ***-престъпници... ЗА КРАЖБА - РЯЗАНЕ НА РЪКА С МАЧЕТЕ ПУБЛИЧНО НА ПЛОЩАДА БЕЗ ПРИСЪСТВИЕ НА ЛИЦА ПОД 21 ГОДИНИ! ЗА НАРКОТИЦИ - ПУБЛИЧНО ИНЖЕКТИРАНЕ НА СВРЪХ ДОЗА! ЗА ИЗНАСИЛВАНЕ - ПУБЛИЧНО "ОКАСТРЯНЕ" С КЛЕЩИ!.... Да видим дали няма да падне "нивото" на престъпността.... :) ;) :) !!!!
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тряб ва да се възстановят и законите за рязане на крадливи ръце, егливи дишки, жигосван е и заклеймяване.
8
0
 
6
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Някои си мислят, че като върнем смъртното наказание и ще сме много добре. Тежестта на наказанията няма да спре престъпността. Друг е въпроса, че трябва да има смъртно наказание. Само че Европа защитава престъпниците, не жертвите.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България с това правосъдие ни липсват само смъртни присъди за да затворим кръга на геноцида. Смъртни присъди само при условие, че имаме читаво правосъдие, в противен случай ще бъдат екзекутирани много неудбни хора покрай онези, които наистина заслужават.
6
0
 
4
 
! Отговори
Стоян К. преди 10 години
Това се казва демокрацоя,пълна свобода на провосъдието.А ние сме отново в преходен период.Преди към комунизъм,сега към демокрация.
5
5
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
долу горе колкото умрелите от катастрофи в българия. но докато умрелите от катастрофи са просто в името на комфорта, то екзекуциите са много по-важни, защото прочистват генофонда от ***. да са живи и здрави китайците че се пазят от толерастката зараза, и ако трябва да повторят тянанмън, да не се колебаят въобще.
4
4
 
5
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
И тук да има.
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забележете "демократичния" САЩ сред какви държави се нарежда- Индонезия, Кувейт, Нигерия и Виетнам, Северна Корея, Иран, Саудитска Арабия и Сомалия.
2
4
 
5
 
! Отговори
Добра идея преди 10 години
Е не може ли вместо да ги убиват да се направи един световен затвор някъде в някоя пустиня или на някой долнопробен остров и всички осъдени на смърт да ги пускат там и да се оправят. И мъже и жени заедно и да сложат камери и да им гледаме сеира.
1
6
 
21
 
! Отговори
монархист преди 10 години
Смъртното наказание трябва да бъде възстановено в България!