Обама в Рим: Санкции биха навредили на Запада

"Ще работим върху санкции за оказване на натиск върху Русия"
Обновена: 28 мар 2014 07:51 | 27 мар 2014 22:44, Веселина Йорданова
110
Обама в Рим: Санкции биха навредили на Запада
Ренци и Обама. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама призна след срещата си с италианския премиер Матео Ренци в Рим, че евентуалните икономически санкции срещу Русия биха навредили на Запада, предаде ИТАР-ТАСС.

"На първо място, досега не е ставало дума за икономически санкции, приложими към цели сектори - например енергетиката или отбраната. Но в хода на консултациите ние разглеждаме какви именно санкции и в кои сектори могат да бъдат приети с най-малък негативен ефект за нас", каза Обама, отговаряйки на въпрос на журналист.

Още по темата
"Ние прекрасно разбираме, че в случай на икономически санкции засегнати ще се окажат и наши компании, защото Русия е важна световна икономика. Затова ще работим върху санкции, които биха се отразили най-малко на външния свят, но биха били достатъчно действени за оказване на натиск върху Русия", допълни американският президент.

От своя страна италианският премиер увери, че Италия е в състояние да се справи с икономическите проблеми, които биха произтекли от евентуални санкции срещу Русия.

Срещата между Обама, който тази седмица е на посещение в Европа и Ренци премина сърдечно, отбеляза Ройтерс. Президентът на САЩ, който след като посети Колизея, възторжено го нарече "забележителен и невероятен", бе почти също толкова щедър и в похвалите за 39-годишния Ренци, който миналия месец стана най-младият италиански премиер и заяви амбициозна програма за реформи.

Взаимните любезности между президента на САЩ и премиера на Италия обаче прикриха по-деликатни двустранни въпроси като например замразяването на италианската поръчка за 90 бойни самолета "Ф-35", която Рим иска да свие от съображения за бюджетни икономии.

Макар че Барак Обама не спомена пряко поръчката за самолетите, той посочи, че съюзниците на Америка в НАТО трябва да се стремят да увеличават бюджетите си за отбрана.

Президентът сравни американските разходи за отбрана в размер на 3 процента от държавния бюджет с европейските, които възлизат едва на около 1 процент.

Пред медиите не стана дума и за другата важна тема по линия на НАТО, от която Рим е особено заинтересуван - избора на нов генерален секретар. За възможен съперник на сочения за фаворит за поста бивш норвежки премиер Йенс Столтенберг се сочи бившият италиански външен министър Франко Фратини, отбелязва Ройтерс.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
31
 
! Отговори
Тлъб преди 10 години
*** най-накрая обърна плочата
14
0
 
26
 
! Отговори
mamun преди 10 години
Президента Обонго го вади голям , ама мек - поне в случая
13
4
 
29
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Хаха огъна се няма как бъдещето принадлежи на Русия!
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Даже Барозу е чел постовете, щом заявява, че Украйна не е готова за ЕС и ЕС не може да я присъедини!Сега Киев спира газта за ЕС и за България ...
11
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обама, Русия разполага ли с водородни заряри? - Разполага. А може ли да ги достави в САЩ? -Може да го ***! Мани я тази Украйна и си живей с Русия, щото няма живот брат ми, няма! И тези глупости за световен ред ги забрави, има си Бог за тази работа...
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уж щеше да има санкции...сега пък няма...От политика не разбирам,обаче тези от Америка ме шашнаха...в смисъл объркаха ме.Като ,че ли на Изток почна да става по-ясно.И аз нали съм си по далаверите,ще гледам да се ориентирам по-читаво този път.Америко,Америкооооо...накъде бе отиваш?
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
вие акъл от никой нещете, имате го в изобилие, само няма пари
8
20
 
6
 
! Отговори
муспи преди 10 години
2, като правиш от американското знаме пречупен кръст, знаеш ли каква глупост е това? Национал социализма се е бил с еврейския свят, и ако беше победил сега света щеше да бъде добър, а специално за България и справедлив. Под знамената с пречупен кръст са се били в най голямата война хората, а американския флаг, както и долара, пилона, шестоъгълната звезда са все емблеми на дявола.
7
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
харесвам италия ама да фалира цял град като Рим не го разбирам. От тях акъл не щем. Скоро искаха 300-500млн евро за да не фалира града!!!!!!!!!!!Е*ати бизнесмените
6
3
 
75
 
! Отговори
rusnak преди 10 години
Докато пътуваше по Рим, дали е видял плакатите "Ние сме с Путин, Обама изчезни!", на фона на руското знаме??
5
1
 
39
 
! Отговори
морски преди 10 години
Нещата май започват да се нареждат.....
4
0
 
50
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
колко мило,съюзниците от нато да увеличат бюджета си за отбрана,тоест да копуват повече оръжие от сащ.колко ще им дойде добре ес да им напълни хазната на сащ
3
1
 
49
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 10 години
Обамата първо стреля, а после мисли. А пък този широко усмихнат пич без първата буква - Ренци, некадърник - жаден за власт и за дащни министърки, ще дозакопае Италия. Путин вече води мача с двуцифрен резултат...
2
0
 
47
 
! Отговори
ф15 преди 10 години
нещо спря да говориш бе гибон ?
1
3
 
76
 
! Отговори
Киселото грозде преди 10 години
Путин - Обама резултата е 100:0 :) Руснаците трябва да са горди с такъв лидер, а американците... да си изберат друг.