Обама за помощта на МВФ за Украйна: Голяма стъпка напред

Общото събрание на ООН с резолюция срещу анексирането на Крим
Обновена: 27 мар 2014 19:35 | 27 мар 2014 19:33, Веселина Йорданова
171
Обама за помощта на МВФ за Украйна: Голяма стъпка напред
Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, осъждаща анексирането на Крим от Русия и подкрепяща териториалната цялост на Украйна, предадоха световните агенции.

Резолюцията, която няма задължителна сила, а само препоръчителен характер, бе прокарана със 100 гласа "за" при 11 "против" и 58 "въздържали се". 24 държави от 193-членното Общо събрание на ООН не участваха в гласуването.

Западни дипломати казаха, че гласовете в подкрепа на резолюцията са били повече от очакваното въпреки, по думите им, агресивното лобиране от страна на Русия срещу текста, посочва Ройтерс.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама заяви днес, че ангажиментът на Международния валутен фонд (МВФ) да отпусне на Украйна до 18 милиарда долара е голяма стъпка напред, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Обама отбеляза, че пакетът от помощи ще помогне на Украйна да стабилизира икономиката си и да покрие дългосрочните си нужди.

Той допълни, че това ще изисква структурни реформи, но означава също, че Украйна може да последва примера на страни като Полша, отчитащи забележителен растеж.

По думите на американския президент, който даде съвместна пресконференция с италианския премиер Матео Ренци в Рим, съобщението на МВФ е конкретен сигнал, че светът е единен в подкрепата си за Украйна, докато тя взима тежки решения в трудни времена.

МВФ обяви днес в Киев, че отпуска между 14 и 18 милиарда долара на Украйна, при условие че бъдат повишени цените на газа за населението и бъдат замразени пенсиите и заплатите на държавните служители. Общо помощта на международната общност за Украйна ще бъде 27 милиарда долара за две години.

Обама призова и Конгреса да даде своя принос. Очаква се днес Камарата на представителите и Сенатът на САЩ да приемат варианти на пакет от кредитни гаранции за 1 милиард долара за Украйна.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
ЗАЩО НЕ ГОВОРЯТ СНАЙПЕРИСТА КОИТО СРЕЛЯШЕ ПО ХОРАТА ТЕ БЯХА НЯКОЛКО ЧОВЕКА.ТОВВА СА ОТ ЗАПАДА УКРАЙНА ДОБРЕ ЗАПЛАТЕНИ ОТ САЩ.ЗАЩО ОБВИНЯВАТ РУСИЯ.СЕГА ФАШИСТИТЕ ЩЕ СИ СТРЕЛЯТ ЕДИН ДРУГ ЕДИН ВЕЧЕ Е УБИТ .ЩЕ СЕ КАРАТ И УБИВАТ ЗА ВЛАСТ ТОВА СА ФАШИСТИ.ВИШТЕ КОИ ЗАЩИТАВАТ САЩ И ЕС
124
0
 
0
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
РУСИЯ СИ Е РУСИЯ .САЩ ИСКАТ КРИМ ЗА ВОЕНИТЕ БАЗИ ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ КРИМЧАНИ НЕ ДОПУСНАХА ДА СТЪПНАТ НАТО В КРИМСКА ЗЕМЯ .ОБАМА ИЗГОРЯ 5 МИЛЯРДА ДОЛАРА КОИТО ГИ ДАДЕ ЗА ТОЗИ ПРЕВРЕД ТЕ НЕ ПОЗНАВАТ РУСКАТА ДУША.УКРАЙНСКИТЕ РУСНАЦИ НИКОГА НЯМА ДА ДОПУСНАТ УКРАЙНА ДА Е СЪС САЩ И ЕС.ТЕ ВИДЯХА КАРТИНАТА ВЪВ БЪЛГАРИЯ ЮГОИСТОЧНА УКРАЙНА МОЛЯТ ПУТИН ДА ГИ СЪЕДИНИ СЪС РУСИЯ.АЗ СЕГА СЪМ ВЪВ МОСКВА
123
0
 
1
 
! Отговори
предупреждение преди 10 години
След тази помощ Украйна ще стане "неразораната целина"-опоскана,без индустрия,без земеделие,с огромна безработица и смешно ниски доходи,която ще внася всичко-от кибрита до хляба,без образование и здравеопазване с огромна корупция и завладяна от чужди компании,чужди капитали,които ще я окупират бързо и сигурно,с измиращо от отчаяние население /справка България/
122
0
 
4
 
! Отговори
Това ви чака преди 10 години
Ха ха ха да се повишат цените и да се замразят заплати и пенсии.Закриване на предприятия и заводи,съкращаване на работна ръка.Но вие ще сте част от голямото семейство на ЕС.Вашите политици ще станат евродепутати и ще ходят в Брюксел,а вие ще гладувате и ще си спомняте за старите времена.Гърция опоска стотици милиарди и пак са най-добре в ЕС,но вие не сте гърци,вие сте като нас.Ще стискате зъби и ще проклиняте деня в който излязохте на майдана.
121
0
 
12
 
! Отговори
Иазтака преди 10 години
Наведени журналисти, спрете да наричате ЗАЕМА с голяма ЛИХВА - ПОМОЩ!
120
1
 
10
 
! Отговори
black devil преди 10 години
Обама за помощта на МВФ за Украйна: Голяма стъпка напред - за USA да, но за Украйна е голяма стъпка назад!
119
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега Щатите ще напечатат набързо 18 милиарда и ще загробят Украйна. Горките американци- Русия им е като трън в .ъза. Комплексирана нация.
118
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 10 години
Украйна ще изпълни условията на МВФ на куккуво лято , тогава и ще получат милиардите. Тежко им на украинците. Тепърва ги очакват трудни дни, месеци, години. Но важното е , че ще са европейци. Като нас.
117
0
 
15
 
! Отговори
dragko преди 10 години
Ако Русия е силна колкото преди,до сега Украина да е окупирана изцяло!Колкото до хамериканците-те си остават вечните крадци на чужди ресурси и пласьори на оръжие по целия свят!А нашите "умници"управленци са най-големите смешници в световната политика.За това народът им офейка по чужбина.Това е!
116
0
 
17
 
! Отговори
СПАС преди 10 години
Украйна се гласи да спре транзитния газ за Европа!!! Напук, без да има това право, каквито и да са отношенията и с Русия!!! НИЕ ЗАВИСИМ 100%!!! А сега *** и Ореха да ни обяснят, кого защитаваха и защо без и с вето, пак ще ДУХАМЕ!!! Стискайте им ръцете на фашистите!!!! Идете пак и ги подкрепете!!!!
115
0
 
14
 
! Отговори
СПАС преди 10 години
Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, осъждаща анексирането на Крим от Русия и подкрепяща териториалната цялост на Украйна, предадоха световните агенции.Това било ГОЛЯМО МНОЗИНСТВО?:) ОТ 193 ДЪРЖАВИ, 100 СА ЗА?????? ДРУГИТЕ 93 НЕ СА ЗА!!! ХАААААА-ХАААААА
114
0
 
4
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
"Прави каквото трябва, пък да се случва каквото ще." Умна поговорка.Сова 5 - Бухал 6...След като фашистките организации в Украйна атакуват Парламента, тайните служби какво имат да кажат?М? ;-)
113
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До АнонименБерегите Украину... Она - ВАША, не фашистам она... Разве не так?;-)
112
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русским нравится война. А почему Вы думаете русские любят Путина? А потому что Путин убивал чеченцев. Мочил в сортире. Потому что Путин хочет возродить Советский Союз, который де-факто все время своего существования готовился к войне и развязывал войны. Потому что Путин ненавидит свободу - так же, как и сами русские. Потому что Путин хочет убить Украину так же, как и все русские. Потому что Путин ненавидит мир так же, как и все русские.
111
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До st.А ти с какво право критикуваш? Може би живееш в Швейцария, където всичко е чисто? М? ;-)
110
4
 
0
 
! Отговори
Gosho преди 10 години
Idva im kraq na komunistite.leka poleka.bravo na Obama.diplomatichno im zatqga kaisha.sveta bi bil mnogo po-dobre bez komunqqgite.skoro putin shte e v zatvora,a novoto mu ga je shte lapa cherni amerikanski pishki. buahahahahaaaa
109
3
 
0
 
! Отговори
st преди 10 години
До цар симеон велики Алуууууу царя ехоооо в софето и страната няма табели да опътят колите, ехооо царяяяяя улиците ви мръсни и сте облечени като крепостни селяни, той нашия алан колу акъл дава на света еххехехехехехехехехе
108
4
 
1
 
! Отговори
st преди 10 години
Хаххахаха най пропадналата страна в европа с най *** племе акъл дава, че те сърбите са по подредени от вас бряяяяяяяяяяяя хахахахаххахаха вие с софето едни табели по пътя не сте сложили бряяяяяяяяяяяяя хахахааххахахаа смешници
107
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До цар симеон велики да копуват повече оръжие от сащ---------------- Страните от ЕС сами си произвеждат оръжията, бе теле.
106
1
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Гневен българин"...*** подстватена от израелските тайни служби мюсюлманска ***.."Ако Ционистките Мъдреци бяха толкова велики, колкото ги представяш, как мислиш, чрез кой поред Президент на САЩ ще накарат мюсулманите да се оттеглят от Храмовия хълм в Йерусалим? М ;-)