Обама за помощта на МВФ за Украйна: Голяма стъпка напред

Общото събрание на ООН с резолюция срещу анексирането на Крим
Обновена: 27 мар 2014 19:35 | 27 мар 2014 19:33, Веселина Йорданова
171
Обама за помощта на МВФ за Украйна: Голяма стъпка напред
Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, осъждаща анексирането на Крим от Русия и подкрепяща териториалната цялост на Украйна, предадоха световните агенции.

Резолюцията, която няма задължителна сила, а само препоръчителен характер, бе прокарана със 100 гласа "за" при 11 "против" и 58 "въздържали се". 24 държави от 193-членното Общо събрание на ООН не участваха в гласуването.

Западни дипломати казаха, че гласовете в подкрепа на резолюцията са били повече от очакваното въпреки, по думите им, агресивното лобиране от страна на Русия срещу текста, посочва Ройтерс.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама заяви днес, че ангажиментът на Международния валутен фонд (МВФ) да отпусне на Украйна до 18 милиарда долара е голяма стъпка напред, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Обама отбеляза, че пакетът от помощи ще помогне на Украйна да стабилизира икономиката си и да покрие дългосрочните си нужди.

Той допълни, че това ще изисква структурни реформи, но означава също, че Украйна може да последва примера на страни като Полша, отчитащи забележителен растеж.

По думите на американския президент, който даде съвместна пресконференция с италианския премиер Матео Ренци в Рим, съобщението на МВФ е конкретен сигнал, че светът е единен в подкрепата си за Украйна, докато тя взима тежки решения в трудни времена.

МВФ обяви днес в Киев, че отпуска между 14 и 18 милиарда долара на Украйна, при условие че бъдат повишени цените на газа за населението и бъдат замразени пенсиите и заплатите на държавните служители. Общо помощта на международната общност за Украйна ще бъде 27 милиарда долара за две години.

Обама призова и Конгреса да даде своя принос. Очаква се днес Камарата на представителите и Сенатът на САЩ да приемат варианти на пакет от кредитни гаранции за 1 милиард долара за Украйна.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 34: Не се чуди,ние все още ще сме в демокрация и медиите ще поканят Иво Инджев,Георги Коритаров и Александър Йорданов да обясняват как "комунистите"правят контрареволюция
104
0
 
5
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
обама ;съюзниците от нато да увеличат бюджета си за отбрана,тоест да копуват повече оръжие от сащ.колко ще им дойде добре ес да им напълни хазната на сащ.видяхтели сега истината за украйна и кой щее потърпвеш.сащ убиват няколко украинци,русия взема крим и под предлог че русия е заплаха,страните от нато и ес започват да копуват повече оръжие от сащ и да им пълнят хазната.каква подлост и лицемерие.
103
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Шоп"...Аз като също съм останал и то с голяма заплата, значи имам много повече право от тебе да казвам как да стоят нещата, ОК? ..."След като си с голяма заплата и вероятно плащаш необходимите данъци в РБ, как, според теб трябва да стоят нещата?;-)
102
0
 
2
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
До Шоп;тъпън чети добре ,това беше отговор и се отнася за тези които имигрираха
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
към 58 Къде оставяш Китай,или четеш резолюцията както дявола евангелието
100
7
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До цар симеон великиние истинските българи сме си тук ,с малки заплати и подпомагаме странатаси със данаци които плащаме и със каквото можем----------- Аз като също съм останал и то с голяма заплата, значи имам много повече право от тебе да казвам как да стоят нещата, ОК?
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 118 :Няма,няма,ама ще си имат ТИНК-ТАНКОВЕкоито които ще обясняват на своите студенти,на телевизионните зрители,на радиослушателите и на целокупния украински народ колко е хубаво да си под ярема на НАТО и Европейския съюз .НАЛИ НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАШ,че че в Украйна няма да има ЕвГЕНИЙ Дайновци,Огнян Минчевци,че няма да има украинска Миглена Кунева,да не говорим за Нейнски и Плевнелиев
98
0
 
6
 
! Отговори
Цецко преди 10 години
Икомпрадорска буржоазия ще си иматукраинците-като в България,тя ще зяпа големия Бял брат и когато тои им каже да пръднат,те услужливо ше се ***,лакеите на Запада де,защото ще бъдат осребрени с долари и евро,като нашите "демократи,"дето докараха народа до унижение,такова унижение каквото е нямало през цялата история на България,да имаш "свобода на словото"а да не можеш да си платиш тока,да се нахраниш като хората4да те крадат посред бял ден,и да няма на кой да се оплачеш
97
0
 
8
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
"....при условие че бъдат повишени цените на газа за населението и бъдат замразени пенсиите и заплатите на държавните служители..."Звучи ли ви познато? М?МВФ е инструмент за икономическо заробване на цели народи. Заемите се отпускат при условия, отричащи икономическо развитие на държавния субект на заема, докато... САЩ продължават да увеличават размера на външния си дълг, само и само да има хамбургери и удоволствия (вили, яхти, и др.), за американците както и "влияние"... "Справедливо", нали?
96
1
 
6
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
До Анонимен ние истинските българи сме си тук ,с малки заплати и подпомагаме странатаси със данаци които плащаме и със каквото можем,а вие страхливците избягахте на запад да миете чинии и да копаете градините на мазните богаташи вместо собствените си такива,за това нямате право да коментирате;предатели
95
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СКРЪБНА ВЕСТ ДОСТИГНА НАРОДА НА УКРАЙНА ЗАРАДИ ПРОДАЖНИ4ЕСКАТА ХУНТА НА МЕЙДАНОВЦИТЕ И ЕВРЕИНА ЯЦЕНЮК ЩЕ НАСТАНЕ ТАКЪВ ГЛАД И МОР ПОКРАЙ ПОМОЩТА НА МВФ, СБ И САЩ, 4Е ЩЕ СИ СЪБИРАТЕ ИЗПРАЖНЕНИЯТА ЗА ДА СЕ ХРАНИТЕ ТАКА И ПОСЛЕ КАТО СЕ ИЗХОДИТЕ ПАК ЩЕ ГИ СЪБИРАТЕ И ЩЕ СЕ ХРАНИТЕ С ТЯХ ЩЕ ЗАТВОРИТЕ ЦИКЪЛА, ЗАЩОТО ТАКА ЩЕ ВИ ОГРАБЯТ ТИЯ ДЕТО ВИ ГИ ПРЕДСТАВЯТ ЗА СПАСИТЕЛИ ВАШИТЕ ПРОЗАПАДНИ ЛИДЕРИ, 4Е ЩЕ ВИ СЕ СТОРИ БЕЛ4О И СИВУШКА ЗА ПРИМЕР ЗА ОХОЛЕН ЖИВОТ ДОСТОЕН ЗА МАГНАТ.С 3 ДУМИ ЩЕ ДУХАТЕ СУПАТА !
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С тоя заем се едно ще сте под турско робство 100 години докато го върнете
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мажете аспусите с вазелин да ви влезе бавно чепът на Обама господа Бандероси!Ще видите как живее прасе в турски двор
92
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"Ти какво работиш, та си се разревал за българската икономика?Един домат някога произвел ли си? "Az za bylgarskata ikonomika ne reva, ti revesh :)Proizvel sym mnogo poveche ot edin domat, za razlika ot bezdelnici kat teb
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дъпе да ви е яко господа Бандероси сега ще серете кръв 100 години докато върнете заема
90
0
 
9
 
! Отговори
цецко преди 10 години
Ще имат украинците щастливи кокошки,и прасета,но 80% от месото им ще бъде вносно,вкл застояли военни запаси-като в България,Може още преди присъединяването да им затворят някоя друга ататомна централа или реактори-като в България,ще се намери един Паси,който ще ги вкара в НАТО и ще ходят да загиват за чужди интересикато в България, и ще насочат своите щикове срещу своите братя,ще имат "прекрасно" здравеопазване-като в България,Само дето няма да могат да си плащат лекарстват-като в Б-ИЯ и пр
89
0
 
6
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Е сега ще видите господа украйнци какво значи Еврогеиският съюз и МВФ ще ви скъсат задните части от икономии и секс. Много бързо ще се върнете към Русия
88
0
 
3
 
! Отговори
украйна преди 10 години
Активисти от Десен сектор щурмуват Върховната Рада в Киев
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До цар симеон велики Ти какво работиш, та си се разревал за българската икономика? Един домат някога произвел ли си?
86
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До цар симеон великиdemokraciata ne ti e vinovna pich, horata v taia shibana dyrzava triabva da rabotiat i da proizvezdat.i ne e vazno samo da proizvedesh neshto , triabva i da mozesh da go prodadesh.togava veche shte vidish polozitelnata promiana. za syzalenie v BG-to vseki tyrsi lesnia pyt, i na nas koito iskahme po-dobyr zivot ni omryzna da se razpraviame s tikvi kato teb i napusnahme stranata...