Обама за помощта на МВФ за Украйна: Голяма стъпка напред

Общото събрание на ООН с резолюция срещу анексирането на Крим
Обновена: 27 мар 2014 19:35 | 27 мар 2014 19:33, Веселина Йорданова
171
Обама за помощта на МВФ за Украйна: Голяма стъпка напред
Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, осъждаща анексирането на Крим от Русия и подкрепяща териториалната цялост на Украйна, предадоха световните агенции.

Резолюцията, която няма задължителна сила, а само препоръчителен характер, бе прокарана със 100 гласа "за" при 11 "против" и 58 "въздържали се". 24 държави от 193-членното Общо събрание на ООН не участваха в гласуването.

Западни дипломати казаха, че гласовете в подкрепа на резолюцията са били повече от очакваното въпреки, по думите им, агресивното лобиране от страна на Русия срещу текста, посочва Ройтерс.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама заяви днес, че ангажиментът на Международния валутен фонд (МВФ) да отпусне на Украйна до 18 милиарда долара е голяма стъпка напред, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Обама отбеляза, че пакетът от помощи ще помогне на Украйна да стабилизира икономиката си и да покрие дългосрочните си нужди.

Той допълни, че това ще изисква структурни реформи, но означава също, че Украйна може да последва примера на страни като Полша, отчитащи забележителен растеж.

По думите на американския президент, който даде съвместна пресконференция с италианския премиер Матео Ренци в Рим, съобщението на МВФ е конкретен сигнал, че светът е единен в подкрепата си за Украйна, докато тя взима тежки решения в трудни времена.

МВФ обяви днес в Киев, че отпуска между 14 и 18 милиарда долара на Украйна, при условие че бъдат повишени цените на газа за населението и бъдат замразени пенсиите и заплатите на държавните служители. Общо помощта на международната общност за Украйна ще бъде 27 милиарда долара за две години.

Обама призова и Конгреса да даде своя принос. Очаква се днес Камарата на представителите и Сенатът на САЩ да приемат варианти на пакет от кредитни гаранции за 1 милиард долара за Украйна.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
6
 
! Отговори
цецко преди 10 години
Сега ще видятукраинците как се пърди в турска джамия/народна поговорка-когато нещо не е по силите ти/Ами нали затова Янукович отказа да подпише4защото бе наясно,че ще почне страхотно заробване-като в България.Толкова ли нямаше кой да им каже на обикновените трудолюбиви хора в Украйна какво ги чака?Нямаше ли там един Волен,да им светне,че ще останат без индустрия,защото Западът трябва да отвори ниша зза своите стоки-като в българия/няма да имат свои плодове и зеленчуци-ката в България и пр
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се дават помощи на Украйна е като да се пълни каца без дъно. Корупцията корупцията в Украйна е на ниво "бедна ви е фантазията"
83
1
 
1
 
! Отговори
СВЯТ преди 10 години
УКРАЙНА НИКОГА НЯМА ДАСЕ ОПРАВИ ..ЗАЩОТО И ТАМ ИМА МНОГО БЪЛГАРИ
82
0
 
7
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
До Анонимен моля да поясниш как се оправи българия.хиляди заводи унищожени строени по соца,пътища не асфалтирани от времето на бай тошо и приличащи на бойно поле,тройно повече външен дълг,хората гладуват като във африка, стотици села изоставени.щом на това му викаш оправяне евала.слава на нашата оправна демокрация.абе братлета що неси отворите очите и да приказвате истината.
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Асех"Казва се ЗАЕМ не ПОМОЩ! "Be to hubavo se kazva zaem , ama moze i da ne ti dadat :)
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МВФ е основен инструмент на неоколониализма на САЩ.
79
1
 
2
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
"...при условие че бъдат повишени цените на газа за населението" - и с колко ще увеличат газа? С 1.25%?Някой го е страх да напише.Причината е ясна...
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Realnata ikonomika biaha bokluci koito gi kupuvaha samo v USSR, po dogovorite za ikonomicheska vzaimopomosh SIV. Vsichki zavodi zatvoriha zashtoto nashata produkcia prosto ne moze da izleze na realen pazar, vsichko beshe brak.
77
0
 
7
 
! Отговори
до 110 преди 10 години
ми незнам за брака. ама ядехме българско месо българско сирене български ЯБЪЛКИ /а не гръдски полски и какви ли не./дори и торовете за торене на земята сега се внасят от италия и германия. енергото бесхе българско. мините бяха български. тецовете бяха български. ТРЯБВА ЛИ ДА ПРОДЪЛЖАВАМ до утре мога да ти пиша примери.
76
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
106 Каква реална икономика , бракът който отиваше за Болшаята съветска страна ли .
75
0
 
2
 
! Отговори
ДО анонимен преди 10 години
е честно много си прррост
74
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
107 така ли и какв си спомняш , защото представи си и аз си спомям помня че нямаше една кола по Черни връх а сега ти трябва половин час за да го преминеш , интесрсно да не би да въврвят вече с вода
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименПомня, помня и то много добре. Но с такива късопаметни или безпаметни няма смисъл да се дебатира
72
1
 
13
 
! Отговори
ДО 105 преди 10 години
А ТИ ПОМНИШ ЛИ ДРИШ.О ТА ГОВОРИШ. ИМАХМЕ РЕАЛНА ИКОНОМИКА А НЕ КАТО СЕГА МОЛОВЕ И ОФИСИ. ДА ТИ............
71
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
104 Защо не се ли оправи България кажи бе *** , ти помнишли какво беше ,а
70
1
 
16
 
! Отговори
i преди 10 години
Там дето фонда е стъпил, трева не никне. Няма такава държава която се е възмогнала от ''помоща'' . Близка справка- България...всяка прилика с лица и събития е случайност
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
99 Не той си няма и понятие от демоктратичните американски институции , които ако тази петиция събере небходимите гласове ще разгледат подобаващо въпроса , длъжни са , реципрочното обаче в Русия е немислимо , Боже та това са две Вселени , толкова са различни.
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наливайте милиарди в Украйна,те каквито са гладни всичко ще опоскат и после няма да ви върнат нито цент.Имал бол пари дал вика бай ***.
67
0
 
6
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
До Анонимен 78Няма злато.И на германците златото нещо ще се позабави, Федералният резерв се дърпа...
66
1
 
9
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 10 години
АЗ ИМАМ ЕДНА МЕЧТА!!!!!!!!!!!!!!! :) !!!!!!!!!!!!!!!!! ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ДА ВЗЕМЕМ ПО 20 30 МИЛИАРДА ОТ МВФ И СБ И ПОСЛЕ ДА НЕ ГИ ВЪРНЕМ. КВО ПУК ТОЛКОВА. НАЙ - МНОГО САНКЦИИ СРЕЩУ НАС ПО ПОДОБИЕ НА РУСКИТЕ.:)