Обама за помощта на МВФ за Украйна: Голяма стъпка напред

Общото събрание на ООН с резолюция срещу анексирането на Крим
Обновена: 27 мар 2014 19:35 | 27 мар 2014 19:33, Веселина Йорданова
171
Обама за помощта на МВФ за Украйна: Голяма стъпка напред
Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, осъждаща анексирането на Крим от Русия и подкрепяща териториалната цялост на Украйна, предадоха световните агенции.

Резолюцията, която няма задължителна сила, а само препоръчителен характер, бе прокарана със 100 гласа "за" при 11 "против" и 58 "въздържали се". 24 държави от 193-членното Общо събрание на ООН не участваха в гласуването.

Западни дипломати казаха, че гласовете в подкрепа на резолюцията са били повече от очакваното въпреки, по думите им, агресивното лобиране от страна на Русия срещу текста, посочва Ройтерс.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама заяви днес, че ангажиментът на Международния валутен фонд (МВФ) да отпусне на Украйна до 18 милиарда долара е голяма стъпка напред, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Обама отбеляза, че пакетът от помощи ще помогне на Украйна да стабилизира икономиката си и да покрие дългосрочните си нужди.

Той допълни, че това ще изисква структурни реформи, но означава също, че Украйна може да последва примера на страни като Полша, отчитащи забележителен растеж.

По думите на американския президент, който даде съвместна пресконференция с италианския премиер Матео Ренци в Рим, съобщението на МВФ е конкретен сигнал, че светът е единен в подкрепата си за Украйна, докато тя взима тежки решения в трудни времена.

МВФ обяви днес в Киев, че отпуска между 14 и 18 милиарда долара на Украйна, при условие че бъдат повишени цените на газа за населението и бъдат замразени пенсиите и заплатите на държавните служители. Общо помощта на международната общност за Украйна ще бъде 27 милиарда долара за две години.

Обама призова и Конгреса да даде своя принос. Очаква се днес Камарата на представителите и Сенатът на САЩ да приемат варианти на пакет от кредитни гаранции за 1 милиард долара за Украйна.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БАРАК ОБАМА БИЛ ПОСРЕЩТНАТ С БИЛБОРДОВЕ ПО УЛИЦИТЕ В РОМА С НАДПИС ROMA STA CON PUTIN OBAMA OSPITE INDESIDERATO 27 MARZO 2014 ЗАЩО НАШИТЕ МАСОНОТАЛМОДИСКИ МЕДИИ ПРОПУСКАТ ТЕЗИ НОВИНИ
4
1
 
28
 
! Отговори
отец Кирил преди 10 години
Това на снимката е АНТИХРИСТА !!!!!!
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KENIISKIQT MAIMUN SE POQVI .KOI LI MU VQRVA NA LYJITE.
2
1
 
41
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 10 години
От МВФ обявили, а премиерът Яценюк потвърдил, че голяма част от отпуснатите пари са за покриване на дълговете на Украйна към Русия. Какво се получава: Русия си получава парите, а Украйна плаща лихвите. Бъдещето не изглежда розово.
1
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да бе, голяма стъпка към ПОРОБВАНЕТО на украинския народ, но това не го знаят! Сами си го искат поробването от САЩ и ЕС, да опитат и те от демокрацията!