Парламентът на Украйна гласува за помощта от МВФ

Конгресът на САЩ прие законопроект за санкции срещу Русия
Обновена: 27 мар 2014 21:43 | 27 мар 2014 21:41, Веселина Йорданова
79
Парламентът на Украйна гласува за помощта от МВФ
Снимка: архив, Ройтерс

Парламентът на Украйна гласува в подкрепа на антикризисния закон, съдържащ мерките за икономии, които бяха поискани от Международния валутен фонд (МВФ) като част от спасителния пакет от 14-18 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Малко по-рано днес законопроектът, предложен от правителството на премиера Арсений Яценюк, не успя да събере достатъчно гласове, но депутатите продължиха дискусиите в опит да намерят компромис. При второто гласуване, след кратко прекъсване на работата, 246 депутати гласуваха "за" - с 20 над необходимото. Преди това, както информира ИТАР-ТАСС, законопроектът "За мерки за избягване на финансова катастрофа и създаване на предпоставки за икономически растеж в Украйна" бе подкрепен само от 189 депутати при необходими 226 гласа "за".

Още по темата
Законът предвижда значително повишение на данъците и таксите в страната. Преди гласуването в него са били внесени няколко малки поправки и по-конкретно за изменение на данъчната ставка за добива на петрол и газов кондензат и за ДДС върху доставките на зърно, посочва ИТАР-ТАСС. Уточнени са и ставките на прогресивната скала за данъчно облагане на доходите на физическите лица - 15 процента, 20 процента и 25 процента, като най-високата се отнася за доходите над половин милион гривни (около 50 000 долара).

В закона остават положенията за повишаване на акцизите върху алкохола и тютюна с 30-39 процента и върху бирата - с 40 процента, както и за въвеждането на диференцирани увеличени такси за използването на радиочестотните ресурси.

Парламентът прие по-рано днес и закон, съкращаващ разходите в бюджета за 2014 година с 5,5 на сто до 436,7 милиарда гривни (40,92 милиарда долара). Приходите се понижават с 5,67 на сто до 372,9 милиарда гривни (34,94 милиарда долара), съобщи ИТАР-ТАСС.

МВФ обяви днес в Киев, че отпуска между 14 и 18 милиарда долара на Украйна, при условие че бъдат повишени цените на газа за населението и бъдат замразени пенсиите и заплатите на държавните служители. Общо помощта на международната общност за Украйна ще бъде 27 милиарда долара за две години.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви в Рим, че ангажиментът на МВФ да отпусне на Украйна до 18 милиарда долара е голяма стъпка напред. Обама, цитиран от ИТАР-ТАСС, отбеляза обаче, че САЩ очакват от Украйна стабилно правителство със сериозна икономическа програма, вземаща под внимание интересите на всички региони в страната.

Украйна може да получи 850 милиона евро под формата на грантове и заеми от Европейският съюз през идните три месеца, ако споразумението й с Международния валутен фонд (МВФ) бъде доведено докрай, съобщи днес високопоставен представител от ЕС, цитиран от Ройтерс.

Като част от финансовата помощ на Запада за Украйна, чиято икономика е на ръба на фалита заради лошо управление и високи разходи за енергия, ЕС ще осигури общо 11 милиарда евро заеми и грантове през следващите няколко години.

Първият транш - заем от 100 милиона евро - от ЕС може да дойде още през април. През май ЕС ще осигури 250 милиона евро като първи грант от механизъм, предназначен да помага на страните да укрепват държавните си институции. През юни ЕС би могъл да отпусне половин милиард евро.

Американският Сенат и Камарата на представителите приеха две версии на законопрект за предоставяне на помощ за Украйна под формата на 1 милиард долара кредитни гаранции, за директна финансова помощ и за налагане на санкции на Русия заради анексирането на Крим, предаде Ройтерс. Вотът в Сената мина с почти пълно мнозинство от 399 срещу 19 гласа.

Двете камари на Конгреса трябва да се споразумеят как да съгласуват малките различия в приетите текстове, преди окончателният текст на документа да бъде изпратен за одобрение от президента на САЩ Барак Обама. Наблюдатели не изключват това да се случи до края на деня, посочва ИТАР-ТАСС.

От приетия в Сената текст отпадна спорната клауза за необходимостта от реформа на Международния валутен фонд, която забави с няколко седмици приемането на законопроекта, отбелязва Франс прес. Това представлява отстъпление за демократите и президентската администрация, които настояваха за тази клауза, допълва Асошиейтед прес.

Документът на Сената упълномощава президента Обама да наложи по свое усмотрение санкции на Москва под формата на замразяване на авоари и забрана за издаване на визи на руски граждани и украинци, отговорни за нарушаването на човешки права, корупция или нарушаването на суверенитета или териториалната цялост на Украйна. Тези критерии са по-широки от използваните от Обама за санкциониране на 31 руснаци и украинци миналата седмица, отбелязва Франс прес.

Приетият в Сената законопроект разрешава предоставянето на кредитни гаранции в размер на 1 милиард долара в помощ на украинската икономика. Документът деблокира отпускането на 50 милиона долара помощ за демокрацията, подобряването на управлението и гражданското общество в Украйна. Предвиждат се и 100 милиона долара през следващите три години за сътрудничество в сферата на сигурността с Украйна и сдруги страни от Централна и Източна Европа.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: украйнамвфсащЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
21
 
! Отговори
Новинар преди 10 години
До Последни новиниТова се очакваше :) Но причината е друга....Искат съд за министрите Аваков и Тенюх единия го обвиняват за убийството на Сашко Белия а другия за Крим !!! Ще се разберат Ярош играе със евреите който завзеха властта !!!! Малко циркове за пред камерите най вече в Украйна защото този материал никъде другаде няма да го пуснат...Е и Руснаците вече се възползваха от него :))))
28
18
 
1
 
! Отговори
Меркел преди 10 години
А така, пяна, пяна. Хвали смешната държава, която не може да намери повече от двама души да я управляват, та като на прескочи кобила се сменят ту единият, ту другият. Къде е СССР, къде е СИВ, къде е Варшавският договор? Айде, чао, че ми е писнало да се занимавам с такива като теб.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
''Като част от финансовата помощ на Запада за Украйна, чиято икономика е на ръба на фалита заради лошо управление и високи разходи за енергия, ЕС ще осигури общо 11 милиарда евро заеми и грантове през следващите няколко години.'' значи са на ръба на фалита заради високи разходи на енергия ,а пък гласуват вдигане на цените на газа за потрбителите с 50%, нещо не схващам :)
26
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хахахах като чета статията ме избива на истеричен смях. Ей сега мейданците ще видят от къде изгрява слънцето. Високи данъци....високи цени ох майко. Сами след някой и друг месец ще бягат към Русия помнете ми думата. МВФ влезе ли край на живота за народа. Разказа им се играта на горките украинци........искаха запад и демокрация - ай честито
25
1
 
23
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До МеркелАми ти пък вземи, че се премести в "нормалния" , "еврогейския" свят, при "третия" пол. Може пък да се окажеш при своите??? Там ще си те хранят с "нормалните" - ГМО-продукти, ще те топлят с шиствов ХАХАмерикански газ, ще правиш св.рки на господарите си от Брюксел. Изобщо - ще ти е кеф отвсякъде. А аз може да се разхода до Мамаев курган, да си спомня как руснаците нае.аха дядо ти, дето беше тръгнал да превзема Москва. :p
24
3
 
23
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
"Парламентът на Украйна гласува за "помощта" от МВФ"По скоро това означава че Парламентът на Украйна гласува присъединяване на ЮИ Украйна към Руската Федерация след няколко месеца;-))
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До украйна 24 Тя тяхната работа стана една, като във вица - Кое предпочиташ, змия окото да ти вади, или магаре да те е..... Сами са си виновни!
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
sravnenia mezdu bulgaria i dyrzavi kato polsha , chehia i ungaria ne moze da ima.v bulgaria vinagi shte si ostane kenef, za ukraina ne berete griza
21
8
 
0
 
! Отговори
Меркел преди 10 години
Запасен. Изобщо не си ми интересен, ама изобщо.
20
1
 
13
 
! Отговори
украйна преди 10 години
Венеция,Каталуния и още доста държави искат отделяне от страните си ,не за нещо друго,а защото им писна диктата на брюкселските ***,които никой не е избрал...помислете си ако им позволим това в Украйна да дойде ,говоря за ЕС и НАТО,какво ни чака,ние искаме неутралитет както от Русия така и от Запада
19
0
 
5
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До украйнаМалко здрав разум може би все пак има. :))
18
0
 
18
 
! Отговори
украйна преди 10 години
Десният сектор не желаеше и няма да пожелае Украйна да влезе в ЕС. Ние смятаме, че Украйна трябва да бъде субект, а не обект на геополитиката. Ние сме за извън-блоков статус на страната. Както и миньорите от Донбас, ние сме против в Украйна да има бази на НАТО, т.е. ние сме против членството на Украйна в НАТО, заяви лидерът на Десния сектор Дмитрий Ярош.
17
2
 
11
 
! Отговори
21 преди 10 години
До Анонимен 22Сериозно ли? Ти ходил ли си някога в Украйна? В колко града си бил там и колко време си стоял, че знаеш какви са украинците?
16
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
21 а ти си седи на село и наглеждай прасето , остави ги украинците , те са по европейжци от теб
15
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гласуваха фалита 18Така и трябва да е - нека Крим се оправи, та оттатък границата "демократично *** " настроените украинци да видат какво можеше да е и при тях. Ама сами си "избраха" да са "Гейропейци".
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На печелившите честито! (Да не си помислите, че е Украйна!)
13
1
 
22
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Да Меркел 14Немският поет Гьоте е казал:" Няма по-безнадеждно заробен от този, който погрешно смята, че е свободен". Това по повод на изречението ти за "свободата от комунизма".
12
1
 
39
 
! Отговори
Гласуваха фалита преди 10 години
Гласуваха фалита на Украйна и заграбването на украинската икономика от САЩ и Западна Европа. Да му мислят нещастните украинци. Ние вече минахме по този път и сега сме най-бедната държава в ЕС. Украинците ще са още по-нещастни, защото Крим ще просперира, докато те мизерстват.
11
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"Отхвърлиха помощта на Путин а сега САЩ ще резнат и пенсиите и заплатите на хората. "Do horata koito oshte ne sa razbrali. "Pomoshtta" na Putin ne ia iskat.Ama bez uslovia bila, edinstvenoto uslovie e da pravish kvoto ti kaze Putin :)
10
0
 
37
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Ето изискванията на МВФ към Украйна:lb.ua/news/2014/03/10/258816_kaplin_nazval_10_trebovaniy_mvf.htmlПознати ли са ви? Как няма да са ви познати, нали и ние изпълнихме подобни на тях и сега сме в това положение?! Украйнците ги чака мъчителна смърт. Путин навярно ще изчака няколко месеца, след което Източна Украйна сама ще хукне (и с право!) да се спасява към Москва.