Парламентът на Украйна гласува за помощта от МВФ

Конгресът на САЩ прие законопроект за санкции срещу Русия
Обновена: 27 мар 2014 21:43 | 27 мар 2014 21:41, Веселина Йорданова
79
Парламентът на Украйна гласува за помощта от МВФ
Снимка: архив, Ройтерс

Парламентът на Украйна гласува в подкрепа на антикризисния закон, съдържащ мерките за икономии, които бяха поискани от Международния валутен фонд (МВФ) като част от спасителния пакет от 14-18 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Малко по-рано днес законопроектът, предложен от правителството на премиера Арсений Яценюк, не успя да събере достатъчно гласове, но депутатите продължиха дискусиите в опит да намерят компромис. При второто гласуване, след кратко прекъсване на работата, 246 депутати гласуваха "за" - с 20 над необходимото. Преди това, както информира ИТАР-ТАСС, законопроектът "За мерки за избягване на финансова катастрофа и създаване на предпоставки за икономически растеж в Украйна" бе подкрепен само от 189 депутати при необходими 226 гласа "за".

Още по темата
Законът предвижда значително повишение на данъците и таксите в страната. Преди гласуването в него са били внесени няколко малки поправки и по-конкретно за изменение на данъчната ставка за добива на петрол и газов кондензат и за ДДС върху доставките на зърно, посочва ИТАР-ТАСС. Уточнени са и ставките на прогресивната скала за данъчно облагане на доходите на физическите лица - 15 процента, 20 процента и 25 процента, като най-високата се отнася за доходите над половин милион гривни (около 50 000 долара).

В закона остават положенията за повишаване на акцизите върху алкохола и тютюна с 30-39 процента и върху бирата - с 40 процента, както и за въвеждането на диференцирани увеличени такси за използването на радиочестотните ресурси.

Парламентът прие по-рано днес и закон, съкращаващ разходите в бюджета за 2014 година с 5,5 на сто до 436,7 милиарда гривни (40,92 милиарда долара). Приходите се понижават с 5,67 на сто до 372,9 милиарда гривни (34,94 милиарда долара), съобщи ИТАР-ТАСС.

МВФ обяви днес в Киев, че отпуска между 14 и 18 милиарда долара на Украйна, при условие че бъдат повишени цените на газа за населението и бъдат замразени пенсиите и заплатите на държавните служители. Общо помощта на международната общност за Украйна ще бъде 27 милиарда долара за две години.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви в Рим, че ангажиментът на МВФ да отпусне на Украйна до 18 милиарда долара е голяма стъпка напред. Обама, цитиран от ИТАР-ТАСС, отбеляза обаче, че САЩ очакват от Украйна стабилно правителство със сериозна икономическа програма, вземаща под внимание интересите на всички региони в страната.

Украйна може да получи 850 милиона евро под формата на грантове и заеми от Европейският съюз през идните три месеца, ако споразумението й с Международния валутен фонд (МВФ) бъде доведено докрай, съобщи днес високопоставен представител от ЕС, цитиран от Ройтерс.

Като част от финансовата помощ на Запада за Украйна, чиято икономика е на ръба на фалита заради лошо управление и високи разходи за енергия, ЕС ще осигури общо 11 милиарда евро заеми и грантове през следващите няколко години.

Първият транш - заем от 100 милиона евро - от ЕС може да дойде още през април. През май ЕС ще осигури 250 милиона евро като първи грант от механизъм, предназначен да помага на страните да укрепват държавните си институции. През юни ЕС би могъл да отпусне половин милиард евро.

Американският Сенат и Камарата на представителите приеха две версии на законопрект за предоставяне на помощ за Украйна под формата на 1 милиард долара кредитни гаранции, за директна финансова помощ и за налагане на санкции на Русия заради анексирането на Крим, предаде Ройтерс. Вотът в Сената мина с почти пълно мнозинство от 399 срещу 19 гласа.

Двете камари на Конгреса трябва да се споразумеят как да съгласуват малките различия в приетите текстове, преди окончателният текст на документа да бъде изпратен за одобрение от президента на САЩ Барак Обама. Наблюдатели не изключват това да се случи до края на деня, посочва ИТАР-ТАСС.

От приетия в Сената текст отпадна спорната клауза за необходимостта от реформа на Международния валутен фонд, която забави с няколко седмици приемането на законопроекта, отбелязва Франс прес. Това представлява отстъпление за демократите и президентската администрация, които настояваха за тази клауза, допълва Асошиейтед прес.

Документът на Сената упълномощава президента Обама да наложи по свое усмотрение санкции на Москва под формата на замразяване на авоари и забрана за издаване на визи на руски граждани и украинци, отговорни за нарушаването на човешки права, корупция или нарушаването на суверенитета или териториалната цялост на Украйна. Тези критерии са по-широки от използваните от Обама за санкциониране на 31 руснаци и украинци миналата седмица, отбелязва Франс прес.

Приетият в Сената законопроект разрешава предоставянето на кредитни гаранции в размер на 1 милиард долара в помощ на украинската икономика. Документът деблокира отпускането на 50 милиона долара помощ за демокрацията, подобряването на управлението и гражданското общество в Украйна. Предвиждат се и 100 милиона долара през следващите три години за сътрудничество в сферата на сигурността с Украйна и сдруги страни от Централна и Източна Европа.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: украйнамвфСАЩЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
Това,което направиха украинците,разбрах че те са като самуиловите български войни, ослепени от западните демокрации,които на 10 души украинци, са оставили един и той с едно око сега ги води Напред към западната демокрация,от която ние българите останахме окол два и половинах милиона за десетина години.Дерзайте нови демократи,сега е вашия ред.
48
0
 
2
 
! Отговори
Заем преди 10 години
Заема е като напикаване в мразовит зимен ден, първо ти става топло, топло, обаче след това става още по зле. А заема от МВФ сие е направо чисто насир......, даже и топло не ти става
47
0
 
3
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
ХАХАмериканците измислили машина за предсказване и Барак Обама попитал: "Колко ще струва догодина бутилка кока-кола във Вашингтон?" Отговорът бил:"Двадесет и пет копейки".P.S. Вицът не е мой, четох го някъде.
46
0
 
4
 
! Отговори
БАРДАК Обама преди 10 години
Другарки и Другари....... Опс! Пардон! Исках да кажа , Лейдис енд Джентълменс , нашата велика ХАмериканска "суперсила" НЕ може да търпи какво се случва с братския ни Украински Народ , макар че оня ден ми показаха на картата къде изобщо се намира Украйна.... мислех че е град в Тексас! И смятаме да нахлуем в Крим и да "възцарим" нашата ХАмериканска "Демокрация" и "Свобода"!!!....... А сега ми казват , че те нямали май стабилни Петролни залежи там? НЯМА ДА ВЪЗЦАРЯВАМЕ "ДЕМОКРАЦИЯ"! ДА СЕ ОПРАВЯТ!:)
45
0
 
14
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
До ИванАз мисля че новите "демократични прозападни" управляващи в Украйна до другата пролет ще бъдат окачени на уличните лампи в Киев от самите украинци, без да се налага руските армии да отиват там.
44
0
 
14
 
! Отговори
Иван преди 10 години
До БАЧКАТОР 55Ще научат и те набързо вица за демокрацията и гаргата, дето летяла на обратно. Демокрация-горе по високото, долу по земята си е чисто е*ане :) А като гледам накъде са тръгнали, ще отнесат много от него. Горкият народ, ще стане и той жертва на интересите на шепа ционисти.
43
0
 
9
 
! Отговори
ГОЦКО преди 10 години
До МеркелБендеровците останаха излъгани от ОЛИГАРСИТЕ на Украйна, бабо МЕРКЕЛ не виждаш ли ,че има гражданска война в Украйна.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
26 май 2014-избори в Украйна!!Тези избори трябва да бъдат СЕРИОЗНО ФИНАНСОВО ПОДПЛАТЕНИ нашите хора!!!А,ако случайно се върне на власт"Партията на регионите"обяви за незаконни и отмени всички подписани от настоящото/нелегитимно/правителство ДОГОВОРИ с ЕС,МВФ и си поискат обратно изнесеното злато и скъпоценности изнесени незаконно и изпратени зад океана-какво става и какво правят ТОГАВА партньорите!?!?!?Тези милиарди за това ще послужат-ЗА ПОДКУП на политици и депутати!!Справка:СДС-1989-2002 год!
41
0
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
В закона остават положенията за повишаване на акцизите върху алкохола и тютюна с 30-39 процента и върху бирата - с 40 процента, както и за въвеждането на диференцирани увеличени такси за използването на радиочестотните ресурси.==============ЧЕСТИТИ ДА СА ВИ ЗАПАДНИТЕ ЦЕННОСТИ, БРАТЯ УКРАИНЦИ, ЩЕ ИМА ГО ТЪРСИТЕ ПУТИН!
40
0
 
8
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
МВФ обяви днес в Киев, че отпуска между 14 и 18 милиарда долара на Украйна, при условие че бъдат повишени цените на газа за населението и бъдат замразени пенсиите и заплатите на държавните служители. =====================ЧЕСТИТА ДЕМОКРАЦИЯ УКРАИНЦИ
39
0
 
11
 
! Отговори
Тъдъдъдъъъъм преди 10 години
"Документът деблокира отпускането на 50 милиона долара помощ за демокрацията, подобряването на управлението и гражданското общество в Украйна."Колко са нагли американските тарикати...
38
0
 
7
 
! Отговори
Асо преди 10 години
До ОносиетамоПо-скоро заробване ...продават се
37
0
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Където е бил МВФ, трева не никне! Примери-колко искаш. Да им е честито ! Ще стане като в България-ще продадат цял народ на тъпите американци, заради интереса на шепа мекерета, както направи Костов тук. И после горчиво ще съжаляват, и ще искат да се върнат към Русия, но ще им струва скъпо.
36
0
 
14
 
! Отговори
Оносиетамо преди 10 години
ПОМОЩ, ПОМОЩ колко да е ПОМОЩ, по скоро ЗАЕМ с ЛИХВА....айде честито:)
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
AZ DA PITAM?4E NE SVETNAX NE6TO.V UKRAINA IMA RUSNACI,POLQCI,UNGARCI,RUMYNCI,BYLGARI,GAGAUZI,KAZACI ,TATARI .E IMA LI UKRAINCI I KOI SA TE MAMA MU STARA KOI SA?MAKEDONCITE LI?
34
2
 
2
 
! Отговори
Новинар преди 10 години
Една много интересна Украйнска статия :))) В коментарите под нея може да разберете какво мислят Украйнците за нас и ЕС !!!korrespondent.net/world/3340690-v-bolharyy-bezrabotnym-doveriat-okhraniat-obschestvennyi-poriadok
33
3
 
5
 
! Отговори
Новинар преди 10 години
Както се очакваше акцията пред радата приключи....Лидерите на "Десен сектор" се разбраха със представители на радата, да бъде създадена специална анкетна комисия за разследване разстрела на Сашко.....Във комисията ще участват представители на "Десен сектор".... Между другото един от лидерите "десен сектор" Андрей Бондаренко заяви, че акцията ще продължи във петък през деня до оставката на Аваков като подчертава че акцията ще ббъде мирна :))))
32
2
 
43
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Мажете азпусите с вазелин да ви го набие МВФ господа *** украйнци па да видите тогава що е заем от МВФ ще с чувствате като прасе в турски двор следващите 100 години докат го върнете. Такива *** насрахте че Сергей Бубка неможе да ги прескочи
31
0
 
12
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До МеркелПрочети си минусите на коментарите, преди да излезеш.
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поробването започна...Още 40мил роби, този път от Украйна. Сами се ****аха.