Премиерът на Косово към Русия: Не използвайте нашия случай

Хашим Тачи не вижда подобие със събитията в Крим
Обновена: 27 мар 2014 22:52 | 27 мар 2014 18:42, Веселина Йорданова
181
Премиерът на Косово към Русия: Не използвайте нашия случай
Хашим Тачи. Снимка: Ройтерс

Русия трябва да спре да използва случая с независимостта на Косово, за да оправдае нахлуването си в Крим, защото те не могат да се сравняват, заяви днес премиерът на Косово Хашим Тачи в интервю за Ройтерс.

Руският лидер Владимир Путин критикува западните сили за "лицемерието" им, като каза, че са подкрепили правото на Косово за самоопределение и независимост от Сърбия, а сега отричат правото на Крим да напусне Украйна.

Още по темата
Тачи, който командваше бунтовническата армия на косовските албанци в борбата им за независимост на бившата сръбска област Косово през 1998-1999 г, не вижда никакво подобие на тяхната война със събитията в Крим.

Сърбия изгуби контрола над Косово, когато НАТО започна бомбени нападения срещу нея, за да прекрати жестокостите и "етническото прочистване", извършвани там от режима на Слободан Милошевич.

Продължилите 78 дни бомбардировки, започнали през март 1999 г., предизвикаха гняв в Русия и дадоха повод на Путин да говори за "честа употреба на сила от Вашингтон под претекст, че защитава човешки права".

"Косовският случай по никакъв начин не може да се сравнява с кримския. Косово е уникален случай. Международната общност се намеси, след като Сърбия извърши геноцид", каза Тачи за Ройтерс.

Той допълни, че косовските албанци никога не са искали да напуснат една страна, за да се присъединят към друга, и оцени, че "промяната на граници и анексирането на територии от друга държава" е грешен подход, който може да има последици за целия свят.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още по темата: косовоХашим ТачиРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
1
 
! Отговори
дедо Ван преди 10 години
естествено,няма убийства,няма разрушаване на църкви и манастириняма търговия с дрога,производство на амфетамини,и репресии, сиречне е вашия случай,само продажните български управляващи не го знаят !!!
120
1
 
4
 
! Отговори
no name преди 10 години
гнидата искочи на челото
119
3
 
6
 
! Отговори
sopol преди 10 години
супер нагъл ***. всички знаят шиптарите какви *** са. нито за един не може да ми стане жал. искаха да имат собствена държава, а после всички косоварски бежанци в еропа не може човек с топ да ги мръдне към родината им. нагли ***. че пък тая плюнка съветва путин. Путин си мисли че е в психиатрия, съветва го албанска *** и черен президент.
118
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Албанската мафия и един военнопрестъпник унищожили Сърбия държат тон на Русия.Ох Майко Русия кога ,кога ще дойдеш отново на Балканите та Сърбия да си стане Сърбия България да изрита всите копелдаците на ЕС и НАТО които ни затриха и да имаме отново свястна кадърна държава.
117
6
 
18
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
Този не беше ли военнопрестъпник?Според него Русия трябваше да чака да почнат да мачкат техните хора в Крим да има извращения и убийства и тогава да се намеси одобрително.Ако така е правилно значи Путин е избягнал тези събития и е действал правилно.
116
4
 
22
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 10 години
До 146-тиТочно така! Всички размирици, сепаратистки прояви и диверсии ОТ АЛБАНЦИТЕ в Косово започват още в средата и края на 70-те. След началото на конфликта през 90-те започва откровен и инспириран геноцид срещу сърбите, хора изчезват и се разфасоват за органи, трафикът на наркотици процъфтява със знанието на запада. Горят се къщи, църкви и тържествено се разрушават.Тези малки и странични подробности твоите приятели "демократи" все ги пропускат май, Хашиме? Така, че марш обратно в дупката.
115
8
 
16
 
! Отговори
Разпутин преди 10 години
Хашиме,мълчи си да не те чуят братята срби,че каквито са кибритлиии .. малко им трЕбе на тях.И наклон на ...по-големите недей давай
114
5
 
21
 
! Отговори
а сега и.. преди 10 години
Търговеца на човешки органи измуча от мазето.
113
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До stпрочети малко история преди да пишеш глупости, всичко е станало с решение на съответните парламенти т.е. юридически е перфектно , а не като присъединяването на Крим с Украйна
112
6
 
25
 
! Отговори
бу ха преди 10 години
Хачим Тачи е един косовски пунгаш.И дума не може а става за сравнение между косовския *** и президента Путин!
111
16
 
4
 
! Отговори
Наш случай преди 10 години
Добре, че пълчищата от изток не бяха допуснати до Косово. Сега и цяла Сърбия щеше да е Крим...
110
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До stА тогава защо признават насилственото присъединяване на Крим към Украйна?
109
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хашиме, гледай си бизнеса с откраднати човешки органи и не давай акъл на умните!
108
2
 
8
 
! Отговори
sasa преди 10 години
Kosovo ne e imalo pravo za nezavisimost za6toto e bila AUTONOMIA od republika SRBIA. A KRIM e REPUBLIKA ravna e sa SRBIOM, HRVATSKOM, SLOVENIOM, BOSNOM , 4ERNOM GOROM, I MAKEDONIOM. TE IMAT NEZAVISIMOST.
107
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TO V TAQ UKRAINA IMA RUSNACI,POLQCI,UNGARCI,RUMUNCI,BYLGARI,TATARI KVI LI NE NARODNOSTI.NQKOI 6TE MI KAJE LI KOI SA TO4NO UKRAINCITE 4E NE SVETAX XI4
106
3
 
19
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
За какво анексиране на Крим от Украйна говорте, бе? Вие изобщо не знаете смисъла на думата "анексия".
105
2
 
10
 
! Отговори
st преди 10 години
До болгар Най вече 85% косовски мюсюлмани ще решат на референдум да се върнат в сърбия еххехехеехехеехехехехехеехех аххахахааххаха
104
8
 
3
 
! Отговори
st преди 10 години
До Интереса клати феса! Кой нормален ще признае прибалтийските страни който се присъединяват насилствено към ссср ти признаваш ли присъединяването на бг то към османската империя ехеххехехехехехехехехехехе
103
2
 
24
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Тоя Хашим Тачи е по добре да си мълчи щото да няма нов референдум и да се реши че Косово ще трябва да се присъедини към Сърбия! Още нищо не е загубено ако Баските в Испания се отделят и Ирлания се оцепи също от Великобритания е възможно и част от Косово да се отцепи и присъедини към Сърбия. Така че *** шиптър да не бърза да се радва
102
2
 
9
 
! Отговори
MMM преди 10 години
фес eла в Варна да те накажа после автономия