"Шоколадовият крал" на Украйна срещу Юлия Тимошенко

Главните претенденти за президентския пост в страната
31 мар 2014 19:39, Елка Василева
89
"Шоколадовият крал" на Украйна срещу Юлия Тимошенко
Петро Порошенко. Снимка: Reuters

Вече я няма емблематичната селска плитка, но познатият глас и уверената бърза дикция ви казват, че Юлия Тимошенко се е върнала като политическа сила в Украйна.

Вместо пламенната Тимошенко обаче сега фаворит за президентските избори на 25 май е 48-годишният милиардер Петро Порошенко, известен като "шоколадовия крал", пише Ройтерс. Новото ръководство се надява, че вотът ще обедини разделената страна, подложена на все по-голям натиск от Русия, която е враждебна към политическите промени в Украйна.

Порошенко, чиято верига от магазини за захарни изделия го прави един от десетимата най-богати хора в Украйна, получи силен тласък през уикенда, след като известният бивш боксьор и сега политик Виталий Кличко се оттегли от надпреварата и подкрепи кандидатурата му за президент.

Още преди Кличко да се откаже в събота, Порошенко – набит мъж с гъста прошарена коса - беше далеч напред в социологическите проучвания с 25 процента. Кличко беше с 9 процента, а Тимошенко изоставаше с 8,3 процента.

Това развитие изглежда помрачава надеждите на Тимошенко да извлече полза от своето преследване - включително две години и половина в затвора - при управлението на сваления президент Виктор Янукович, за да спечели президентския пост, който отдавна желае.

Ярката бивша министър-председателка и героиня от предишното въстание преди 10 години, наречено "Оранжевата революция", обяви миналата седмица, че се включва в надпреварата за президентството, като каза, че също така смята себе си за кандидат на "украинското единство".

Порошенко е опитен политик, заемал различни длъжности, включително министър на икономиката, в прозападни и подкрепяни от Москва правителства.

Но в края на миналата година той бързо усети променящото се настроение в страната след началото на протестите срещу решението на Янукович да се откаже от европейската интеграция и подкрепи проевропейското движение "Евромайдан", което накрая принуди Янукович да избяга. Олигархът, чието богатство се оценява от сп. "Форбс" на 1,3 милиарда долара, е собственик на украинския производител на шоколадови изделия "Рошен", който е една от двайсетте водещи фирми в сладкарската промишленост в света.

Показателно е, че неговите търговски предприятия в Русия са взети на прицел в момент, когато Москва упражнява натиск, за да отвърне Украйна от устрема й към Запада.

Миналата седмица руски полицейски сили за борба с безредиците завзеха фабрика на "Рошен" в град Липецк като част от разследване на дейността на компанията, заяви украинското правителство.

Сблъсъци с Кремъл

Още преди избухването на протестите на "Евромайдана" през ноември, след като Янукович се отказа от търговско споразумение с Европейския съюз, Порошенко влезе в открит сблъсък със служител на Кремъл на конференция в Ялта заради търговския натиск, упражняван от Москва.

После, когато бунтът на "Евромайдана" набра сила, той беше единственият олигарх, който подкрепяше протестиращите, като се появяваше с опозиционни лидери на площад "Независимост" – или Майдана, станал център на въстанието.

От решаващо значение беше, че неговата телевизия "Пети канал" се посвети на отразяване на протестите, превръщайки се в поле за излъчване на интервюта и мнения, които бяха отбягвани от държавните канали.

С разрастването на кризата в Крим той още повече засили своята "репутация на улицата", като замина за полуострова по лична инициатива, за да се опита да разговаря с проруските сили, след като те установиха контрол. Но се сблъска с враждебен прием и се върна в Киев в същия ден.

Делови контакти

Ако Порошенко стане президент, натрупаният управленски опит и значителните делови контакти би трябвало да му помогнат да преодолее разделението между източната и западната част на страната и да запази подкрепата на други могъщи олигарси.

Поддръжката на могъщи украински бизнесмени като стоманения и химически магнат Ринат Ахметов е важна, тъй като мнозина се намират в източната част на страната, където населението е до голяма степен рускоговорящо и по-податливо на руското влияние върху събитията в Украйна.

Макар че сега Порошенко има най-сериозни шансове да стане президент, коментатори предупреждават, че настроението в страната е непредсказуемо след травмата от последните четири месеца, през които при насилието по улиците на Киев загинаха 100 души, да не говорим за анексирането на Крим от Русия, което новите лидери, изглежда, въобще не са предвиждали.

"Порошенко трябва да бъде доста внимателен. В момента настроението на народа е в негова полза и най-важното нещо за него е да не прави нищо, което би могло да се отрази отрицателно на общественото мнение", каза Володимир Фесенко от изследователския център "Пента".

Когато обяви в своята база Виница в Централна Украйна решението си да се кандидатира за президент, Порошенко се възпротиви на руското завземане на Крим и призова за създаване на ефективни, модерни въоръжени сили.

"Украинската армия няма да предаде и педя украинска земя", обяви той.

Нужда от единство

Като се има предвид тежкото положение на Украйна, Порошенко отправи пряк призив към Тимошенко да се откаже от надпреварата за президентството и да застане зад него - или поне да води борба, която да не руши единството на страната.

"Юлия Владимировна няма да бъде наш политически противник . . . Бихме били силно признателни, ако Юлия Владимировна подкрепи днес нашата инициатива", каза Порошенко.

И така, по кой път ще поеме тя?

Първоначално изглеждаше, че годините, прекарани в затвора при управлението на Янукович, и популярността й сред привържениците в Западна и Централна Украйна, които я смятат почти за светица, й гарантират политическо завръщане.

Но тя не беше посрещната с особено въодушевление от Майдана - народния форум и център на протестите на Евромайдана, които принудиха Янукович да избяга, когато
беше доведена там в инвалидна количка през февруари след пускането й на свобода. Тя беше жертва на обрат срещу нея и други видни фигури на загубилата доверие политическа класа.

Мнозина я помнят като "газовата принцеса" на 90-те години, когато, доста преди да стане министър-председател, тя натрупа богатство като газов посредник при правителството на Павло Лазаренко. Самият Лазаренко беше осъден и затворен в САЩ през 2006 г. за пране на пари и други престъпления.

Тимошенко, която е пламенен оратор и до голяма степен е възприемана като пораждаща разделение и отявлено популистка фигура, очевидно се опитва да приспособи стила си, за да се хареса на разочарованите от старата политическа класа избиратели.

Промяна на образа

Тя определено се стреми да промени обществения си образ. Известна някога с елегантното си облекло, сега тя възприема по-сдържан външен вид, като носи по-тъмни дрехи и избягва да оформя косата си в емблематичната плитка, предпочитайки по-обикновена, по-проста прическа.

Когато се появява пред обществеността, тя използва патерица за подпиране - това напомня за гръбначните проблеми, от които страдаше, докато беше под затворническа охрана в град Харков.

За един украински кандидат-президент е лесно да осъди анексирането на Крим от Русия.

Но за Тимошенко това е по-необходимо, отколкото за повечето от тях, тъй като в общественото съзнание тя е останала - правилно или погрешно - като човек, радвал се на топли отношения с ръководителя на Кремъл Владимир Путин.

Това датира още от газовата сделка, която тя договори с Русия през 2009 г. и която според сваленото правителство е обременила Украйна с прекалено висока цена на газа. Заради тази сделка тя беше осъдена при управлението на Янукович на затвор за злоупотреба със служебно положение.

Не е изненадващо, че сега тя полага сериозни усилия, за да поправи погрешните според нея схващания.

"Мога само да кажа, че докато Крим е окупиран от Кремъл, за мен Владимир Путин остава враг номер едно за Украйна, и ще насоча всичките си сили към защита на Украйна и прекратяване на окупацията на Крим", заяви Тимошенко.

Тя е също така стар противник на Порошенко от времето й като министър-председател. През 2005 г. тя нападна Порошенко, който тогава беше секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, твърдейки, че той е замесен в корупция. Скандалът беше потушен едва когато тогавашният президент Виктор Юшченко уволни и двамата.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 10 години
Значи -каквото решат кукловодите зад океана.Кличко-не става,за него-кметското място..и Кличко се оттегля и се кандидатира за кмет.Тимошенко-добре,ама все пак е малко криминална ...я да извадим още някой от ръкава, та който и да спечели да одобрява фракинга
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябваше да напишете и за другият Украйнски кандидат президент има много интервюта в YouTube Хахахааааа без Маитап явява се редовно маскиран като ДАРТ-ВЕЙДЪР от Междузвездни войни
41
1
 
3
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
Палихте гумите, а?И хубавичко се надишахте, нали?Хе-хе, а сега се хванете за големите пръсти на краката...
40
1
 
5
 
! Отговори
Nablljudatel преди 10 години
Che za kakvo beshe Maitapa (Maidana): Timoshenko, Janukovich... sega pak MILIARDER.
39
1
 
6
 
! Отговори
ot Germania преди 10 години
BIP 2013: Ukraina 7.000 USD, Bulgaria 13.000 USD, Russia 20.000 USD per personGermanicite ne sa saglasni da pokrepjat vechno "vtora Greece".Nie ne iskame Fracking, iskame North stream.Nie ne iskame "svobodna" targovija s USA, kakvato Geiropa ni kroi.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Приятели,ПАРИ ЗА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ИМА, без да се застрашава макрофинансовата стабилност!!! Много е просто...1. Заплатите в България са 2 пъти по-ниски спряма производителността на труда ни2. Събраният Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда..., значи декларираната печалбата е 22 милиарда... (истинската е по-голяма)Целият бюджет на държавата е 24 милиарда...!!! Следователно..., печалбите от ТРУД у нас, са фантастично високи дори за представите на Американците.За да излезем от кризата ТРЯБВА:1. За инвестирана печалба - данък от 5%...(за миналата година са реинве
37
13
 
6
 
! Отговори
London calling преди 10 години
Умните и работливи българи да се спасяват бързо. От коментарите се вижда че са останали болшинство от мързеливи неграмотни селски чалгари с промити разкашкани мозъци.Нещастни неуспели кухи *** защитават диктатурата на путин и роптаят срещу цивилизованият свят.Това само в една западнала страна може да се случи.
36
13
 
3
 
! Отговори
London calling преди 10 години
До Russia rulesще събереш русофобите на куково лято. Скоро цивилизованият свят ще постави джуджетата путкинов и медведев на колене както преди 24 години. Ако искат да искарват газ от гъзовете си пак ще загубят.Всички най богати руски олигарси живеят тук в Лондон.Защо ли???Защо знаят че русия няма да я бъде.
35
12
 
3
 
! Отговори
London calling преди 10 години
До Russia rulesще събереш русофобите на куково лято. Скоро цивилизованият свят ще постави джуджетата путкинов и медведев на колене както преди 24 години. Ако искат да искарват газ от гъзовете си пак ще загубят.Всички най богати руски олигарси живеят тук в Лондон.Защо ли???Защо знаят че русия няма да я бъде.
34
0
 
18
 
! Отговори
до 345 преди 10 години
Най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС с най-ниските при това ЗАМРАЗЕНИ от всенародния любимец Симеон Дянков заплати и пенсии - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !- Тотално разбита икономика, най-високите лихвени проценти в ЕС, смазване на малкия и среден бизнес, неразплащане на ддс и неразплащане навреме от страна на държавата със частниците, огромна междуфирмена задлъжнялолст - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !- Покачване на цените на основни и жизненоважни продукти, покачване на ток,вода и парно - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !- Разбито здравеопазване , липса на лекарства за онкоболните, закърняла здравна реф
33
2
 
14
 
! Отговори
Бенковски преди 10 години
КАРТИНКАТА Е СЪЩАТА КАКТО В БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ 24 ГОДИНИ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ СЕ ДЪРЖАВАТА МЕЩУ МАФИЯ МУТРИ И РАЗБОЙНИЦИ НА ГЪБРБА НА УКРАЙНСКИЯ НАРОД!!!
32
2
 
8
 
! Отговори
Russia rulez преди 10 години
До London callingТи си трай там относно русофилите , че както е тръгнал света да не ви съберем скоро на почивка в Сибир русофобите :)
31
10
 
3
 
! Отговори
London calling преди 10 години
До Тошо ХристовЕвронужника е само за работливи и находчиви хора.Останалите със закърнели мозъци чалгари само чистят *** и сменят чаршафите на тези от Евронужника когато посетят България.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само шоколад няма да е крал тоя?И нещо друго е завлякал по братска *** линия на запад!
29
1
 
9
 
! Отговори
Стефанов-Странджата преди 10 години
На избори отиват мафията срещу мутритеда живее бедния и ограбен украйнец!!!
28
12
 
2
 
! Отговори
London calling преди 10 години
Какво точно ви боли за евреите бе шепа некадърни сополанковци? Ако погледнете историята на България точно евреите и арменците имат по голям принос в развитието на икономиката на страната през вековете.На вас ви се иска някой друг да работи и твори а вие да пиете кафета за 50 стотинки по цял ден като по соц времената.Няма как да стане.
27
13
 
4
 
! Отговори
London calling преди 10 години
Пак е пълно с русофилска ***.Неуспелите неграмотни селендури са се нахъсали отново.Още сънуват че ще дойде обратно социализма и ще се търкалят на произвола-без да работят и да взимат жълти стотинки да преживяват от ден за ден.Съжелявам за шепата умни и способни българи които все още се гърчат между тази гнусна неграмотна ***.
26
16
 
3
 
! Отговори
От Истинска Европа преди 10 години
Успех на всички. Дано Украйна се освободи напълно от червените ботушки на диктатора Путин.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
$1.3 милиярда е едно, а $17 милиярда от МВФ съвсем друго.
24
3
 
10
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 10 години
40 - Ти разбираш ли какво си написал ? Там борбата е между техните кланове . Този Порошенко е с име Валцван и е чист евреин . Тимошенко също както и Яценюк - премиера . Ръководството на цялата опозиция е еврейско . Има ли още наивници да мислят , че народите правят революциите ?!!!!