Русия бойкотира среща в ООН с представители на кримските татари

Техен активист казал, че общността се готви за референдум за по-широка автономия
Обновена: 1 апр 2014 08:44 | 1 апр 2014 08:41, Елка Василева
50
Русия бойкотира среща в ООН с представители на кримските татари
Мустафа Джемилев. Снимка: Reuters

Руската делегация бойкотира неофициална среща на Съвета за сигурност на ООН с представители на кримските татари, организирана вчера от мисията на Литва, предаде Асошиейтед прес.

Постоянното представителство на Руската федерация в ООН нарече срещата с "прокиевски активисти" "пропагандно шоу" и "долнопробно мероприятие", което не може да даде обективна информация за ситуацията в Крим.

Срещата бе организирана по т.нар. формула Ариа (по името на бившия венецуелски посланик в ООН от 1991 г. до 1993 г. Диего Ариа), при която дипломати се срещат с представители на гражданското общество, за да получат обективна информация за
дадена политическа ситуация. Според изявлението на руската делегация, цитирано от ИТАР-ТАСС, понякога се злоупотребява с този формат, като се използва като средство за реклама пред медиите и това подронва престижа на ООН. Според руските дипломати делегациите на Китай и Руанда също са не са присъствали на срещата при закрити врата.

Заместник-постоянният представител на Литва Рита Казрагиене възрази, че срещата е дала на дипломатите първата възможност да чуят опасенията относно обективността на информацията и правата на човека в Крим. По думите й членовете на Съвета за сигурност имат право да организират неофициални срещи и докато има страни членки, които не са съгласни, че анексирането му от Русия е свършен факт, темата ще продължи да бъде повдигана.

Тя съобщи, че активистът на правата на кримските татари Мустафа Джемилев казал на членовете  на Съвета, че общността се подготвя за референдум за по-широка автономия. В срещата участва и Валентина Самар, ръководител на борда на Информационния пресцентър на Симферопол и главен редактор на Центъра за журналистически разследвания, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
8
 
! Отговори
Сценарист преди 10 години
Мустафа Джемилев не е стъпвал във Крим от два месеца !!!! И ако медиите държат да са обективни трябва да споменат факта, че Мустафа Джемилев във момента е депутат във радата!
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
къцко ти се един пръцко руснаците нямят намерение да нападат никойтова се тиражира в българия полша прибалтика и щатите в другите държави не говорят глупостино ако ги нападнат отговора ще е ядрен - казаха го в прав текста дали нато може да защити натовска държава - виж кипър и кажи кого защити нато
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
то ердоган ще затвори босфораами като им сурнат на кюрдите оръжие и зенитки игла едно хвърчило няма да мине над турски кюрдистанако го е казал се е наакал - ако трябва ще го наакат
35
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 10 години
До КъцкоАз мисля, че Путин няма да посмее да нападне НАТО-вска държава каквото и да му струва!
34
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 10 години
До ВъпросителенЗащо да не могат?! Зависи от размера на танкера!
33
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 10 години
До BGПреди време срещнах един татарин и той си беше с дръпнати очи!
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами то няма лошо да им дадат руснаците една автономия - те са 100-тина компактни села от вътрешността на полуострова. Да ги заградят с една ограда там и да ги оставят да се самоуправляват. Ама да им направят и граница с КПП-та, мотници и пр. и да ги гледат отвън как се развиват в "собствен сос" хахаха!
31
3
 
2
 
! Отговори
аз преди 10 години
До РайнаИ това не е вярно! Не се иска единодушие в Съвета за сигурност на ООН! Може и да няма единодушие. Иска се да няма вето от някоя от петте страни, постоянни членове на съвета. Например: ако САЩ, UK и Франция и още поне пет държави гласуват "за", а Китай и Русия не наложат вето - тогава решението се смята за взето. При последното гласуване за Крим, ако не греша, 12 страни осъдиха анексирането, Китай и още една държава се въздържаха и Русия остана сама със своето вето!
30
5
 
3
 
! Отговори
Къцко преди 10 години
До Анонимен 28И после освен, че Путин ще му спре и газа и тока, ами може и бой по канчето да яде Ердоган. Турция може да затваря проливите само в случай на война, а тогава руснаците или ще си ги отворят със сила, или ще се откажат от Русия. Ти кое мислиш, че ще се случи?
29
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 10 години
До 23Това пък каво общо има?! Човека казва, че всички татари в рамките на Крим и Русия имат общ произход. А че после са разселени най-вече от Сталин (но, мисля, че и преди него е имало разселвания на татари - в по-малки мащаби) в днешен Татарстан, в Сибир и на други места - това вече е друг въпрос! И не превръща татарите в Татарстан в някакъв друг, най-малкото "български" вид татари!
28
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 10 години
До BGНе знам дали е за съжаление - но в Татарстан има и татари, все пак. Това е една от дестинациите на преместване на кримските татари от Сталин. Преди това, разбира се, там не е имало съществено количество татари.
27
2
 
4
 
! Отговори
Въпросителен преди 10 години
До "Ердоган ще затвори Босфора за руските танкери както обеща, ако има проблем с татарите"През Босфора не може да минават танкери ! Ако бъркам, моля някой да ме поправи.Поздрави
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като претендират, че са малцинствено "коренно население" да си искат резервати с данъчни и акцизни привилегии, така е с индианците в Сев. Америка, а не автономия.
25
3
 
5
 
! Отговори
Каквото почукало... преди 10 години
Ами сега. Как ще им откаже, нали така се оправдаха за Крим ?
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брей, този Ердоган голям бранител на човешките права!!!! А какво прави с кюрдите??? Колко ли стотици хиляди е избил досега??? А защо никой не реве за американските индианци, на които им бе отнета родината и бяха натикани в резервати.
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен Най-добре ще е Ердоган да си прибере няколкото татари, заради които ще запали цяла война. Този крет*н ислямист, който се оказа че е и невероятно корумпиран, така запали и войната в Сирия.
22
3
 
3
 
! Отговори
BG преди 10 години
До ТАТАРИН - ако корена ти е Златната Орда т.е монголската империя на Чингиз Хан, то ти трябва да си монголоид т.е да приличаш на монголите, китайците, японците... - жълтата раса !Ама пък аз съм бил в Татарстан - хората са си имат типичния вид за бяла раса ! Като гледам човека на снимката, също не е с дръпнати очи и изпъкнали скули ! Още повече че монголите са будисти, а татарите са мюсюлмани !
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ердоган ще затвори Босфора за руските танкери както обеща, ако има проблем с татарите.
20
2
 
4
 
! Отговори
23 преди 10 години
До ТАТАРИН"глупости коренът е един ЗЛАТНАТА ОРДА"Те и арабите и евреите имат общи, семитски, корени. Защо не ги накарате да живеят в една държава?
19
3
 
6
 
! Отговори
до райна преди 10 години
До Райна"Прави впечатление, че Русия и Китай много се разбират по въпроса за Крим"Доколкото знам Китай не е признал Крим за руска територия. Или вие имате вътрешна информация, че ще го направи?