Анексията на Крим от Русия е трагедия, оцени Янукович

Той се надява полуостровът отново да стане част от Украйна
Обновена: 2 апр 2014 18:32 | 2 апр 2014 17:19, Елка Василева
107
Анексията на Крим от Русия е трагедия, оцени Янукович
Виктор Янукович. Снимка: Reuters

Сваленият президент на Украйна Виктор Янукович нарече анексията на Крим от Русия "трагедия" и изрази надежда, че черноморският полуостров може някой ден отново да стане част от Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Янукович даде интервю за Асошиейтед прес и за руската телевизия НТВ - първото му, след като избяга от Украйна след месеци на масови протести.

Янукович каза, че се надява да убеди руския президент Владимир Путин да обсъди условията, при които Крим може да се присъедини отново към Украйна.

Русия анексира Крим миналия месец след набързо организиран референдум, който се произведе, след като руски войски бяха превзели областта, отбелязва Асошиейтед прес. Украйна и Западът отхвърлиха този ход като незаконен, посочва БТА.

"Аз лично не мога да се примиря" с отделянето на Крим от Украйна, каза Янукович, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ако това беше станало по мое време, аз бих се постарал да не го допусна", добави той, наричайки събитията в Крим "болка и трагедия, с която е много трудно да се примирим".

Янукович изрази убеждение, че референдумът в Крим е бил в отговор на заплахите от страна на крайните националисти в Украйна. "Всичко, което стана в Крим, е заслуга на сегашните управници на Украйна, на радикалната им позиция спрямо руския език и териториите, населени с рускоезично население. Опитът да им се диктува как трябва да живеят доведе до това, че хората излязоха на протести, които се изляха в референдум", отбеляза бившият президент.

В интервюто, взето в Ростов на Дон, Янукович каза също, че въоръжените радикали в Украйна вече не слушат никого - нито властта, нито опозицията. По думите му срещу "оргиите на бандитизма и националистите, имащи фашистки корени", е трябвало да се реагира много по-рано.

Бившият президент призна, че не е искал да предприеме решителни действия срещу протестиращите в Киев. "Ще ви кажа, сърце не ми даваше да сторя това. Моят принцип е, че никоя власт не струва и капка пролята кръв, винаги съм изповядвал това", каза Янукович, който изтъкна, че никога не е давал заповед да се стреля срещу демонстранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
10
 
! Отговори
до знаещ преди 10 години
Русия нищо няма да плаща с лихвите, не разбра ли, дори тъпата *** Обама даде на заден ход относно санкциите, НАТО напълни гащите, а евромишките църкат едвам доловимо.
50
12
 
2
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
До до антимутра--70 ; Ами като има такива *** като теб да гласуват за него .Путин е сериозно болен и не се знае до кога ще просъществува.Защо Русия не спази договора от 1994 г,подписан от САЩ, Русия и Украйна. Русия ще си плати с Лихвите.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А не може ли Украйна да стане пак част от Русия?
48
2
 
5
 
! Отговори
кво знаеш преди 10 години
До Знаещкогато турция ни върне Одрин и американците на индианците земите им тогава и Крим пак ще стане украински , но той никога не бил такъв де Крим си бе автономна република с подчинение на Киев сега вече към Кремъл , не искат тия ЕС . И стига сте чели режисиращите новини на запада живеем в *** затъмнението , създавайте контакти с хората от тия райони имаме един общ език , славяни сме все пак , https://vk/slaviane , odnoklassniki.ru/ ,https://facebook/slavicunity
47
3
 
6
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До АНТИМУТРА ГЛАВАТА МАЙ НЕ ТЕ СЛУША? ТИ НЕ ЧЕТЕ ЛИ КАКВО КАЗВА ЧОВЕКА: ,,СЪРЦЕ НЕ МИ ДАВАШЕ ДА СТОРЯ ТОВА.МОЯТ ПРИНЦИП Е НИКОЯ ВЛАСТ НЕ СТРУВА И КАПКА ПРОЛЯТА КРЪВ''. АКО НЯКОЙ ИМА ПРАВО ДА ГО СЪДИ ТО ТОВА СА ,,БЕРКУТ'' И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА И ТО ТОЧНО ЗАЩОТО СЕ ОКАЗА ПРЕКАЛЕНО МЕК КОГАТО ТРЯБВАШЕ ДА УНИЩОЖИ ТЕЗИ ,,ДЕМОКРАТИ'' БАНДЕРОВЦИ КОИТО СЕГА САМИТЕ ИМ СПОНСОРИ ОТ САЩ И ХУНТАТА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ОЗАПТЯТ. ЗА РАЗГОВОРА АШТЪН-ПАЙЕТ ЕСТОНСКИЯТ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ДА ТИ НАПОМНЯМ ЛИ? МИСЛИ МАЛКО!
46
2
 
7
 
! Отговори
до антимутра преди 10 години
Говориш пълни глупости, а по-лошото е че си вярваш, рейтингът на Путин достигна рекордни нива в Русия, дори в САЩ признаха, че Путин е по-силен лидер за разлика от тъпата ***, и не Янукович, а майданците си наеха снайперистите да изколят народа си. Това са фактите, а ти си живуркай в скапания форум и си въобразявай, че светът е такъв, каквто ти се иска на тебе.
45
2
 
3
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
А СЕГА ОЩЕ ЕДНА ЛОША НОВИНА ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ УКРАИНЦИ. ВМЕСТО ОБЕЩАНОТО НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНАТА НА ПРИРОДНАТА ГАЗ ОБЕЩАНА ОЩЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА АЗАРОВ ОТ 1МАЙ ЦЕНАТА МУ СКАЧА КАТО СЕРГЕЙ БУБКА В ОВЧАРСКИЯТ СКОК- ,,САМО'' СЪС ,,МИЗЕРНИТЕ'' 73%. ХУНТАТА В КИЕВ ПРОДЪЛЖАВА ГЕНОЦИДА СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯТ СИ НАРОД И ТОЙ ЩЕ Й СЕ ОТПЛАТИ ПОДОБАВАЩО НА БЪДЕЩИ ИЗБОРИ!
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А подаряването на Крим на Украйна от Хрушчов е трагикомедия, все едно ЕС да почне да подарява части от територията ни на тоя и оня.
43
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kakato se e pochnalo s referendumite, idva red turcia da napravi referendum i da si vzeme bulgaria.tuk v teia forumi ima golemi privyrzenici na "referendumite"
42
8
 
5
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
До до 54 знаещия--60 ;Слушай бе неграмотна Тиква ;Тия всички неща сме си ги платили с лихвите.Нямаме нищо общо с тая Руска зган.За прословутото освобождение платихме на Русия 32,5 тона злато.Прочети указ 1144 от 1884 г бе дрипа.След девети при Бюджет на Б--я48 милиарда лв.плащахме за издръжка на армията им 26 милиарда лв.Русия ни окраде до Шушка и ни натресе ПЕЩЕРНИЯ КОМУНИЗЪМ от който няма оправия От 90% собственици направихте 100% наемни работнициВсички крадци и мутри са РОЖБА на БКП.
41
3
 
1
 
! Отговори
Украински хроники преди 10 години
Факт е, че докато бяха на власт Леонид Кравчук, Леонид Кучма, Виктор Юшченко и Виктор Янукович не допуснаха Крим да се отдели от Украйна. Ако Александър Турчинов беше почерпил от техния богат държавнически опит, може би той нямаше да загуби Крим, но... в историята няма "ако"...
40
0
 
3
 
! Отговори
Тео преди 10 години
Шопе, ти си купуваш, но индиректно и не обръщаш внимание. Откъде идва горивото, дето сипваш на автомобила? А пластмасите и безброй суровини производни на нефта? А газчицата? Но хайде, да речем, нищо не вземаш от там :)!
39
7
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
До Адмирал Березовский--50 ;Русия не обича да спазва договори .Това и ние сме го усетили на гърба си повреме на Балканската война. 1994 г САЩ, Русия и Украйна подписаха договор.ЗАТОВА ЧЕ УКРАЙНА СЕ ОТКАЗА ОТ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ САЩ и РУСИЯ И ГАРАНТИРАТ ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ И НЕЗАВИСИМОСТ. Ясно ли ти е бе скапан Русофил.Така че Русия може да върне КРИМ. АНАДЪКМО
38
3
 
7
 
! Отговори
до 54 знаещия преди 10 години
ЕЙ БОЛЕН,КОЛКО БЪЛГАРСКИ КОСМОНАВТИ ИЗПРАТИ СИЛАТА САЩ И КОЛКО БЪЛГАРСКИ КОСМОНАВТИ ИЗПРАТИ БРАТСКА РУСИЯ ?ЩЕ СИ ТОЛКОЗ *** БЕ ?АМЕБА ЧЕХЪЛЧЕ,ИМАМЕ ДУХОВНА ВРЪЗКА С БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД САМО *** ,ЧОРБАДЖИЯ И СИНОВЕТЕ И ДЪЩЕРИТЕ НА ЕНИЧЕРИТЕ И ТЕХНИТЕ ВНУЦИ МОЖЕТЕ ТАКА ДА МРАЗИТЕ БРАТСКА РУСИЯ.....
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слабо познавате пътя извървян от Двуликия Янус. Запознайте се: youtube/watch?v=6JNHnAPcVg8Познавателно и смешно.
36
6
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До АнонименЧе за какъв *** ми е да си купувам нещо от Газпром и Роснефт?
35
1
 
2
 
! Отговори
ЗА 54 преди 10 години
КО*ЕЛЕ СИ ТИ НИКОГА НЕ СЪМ БИЛ КОМУНИСТ НИТО НЯКОИ ОТ РОДНИНИТЕ МИ *** КУМОНИСТИТЕ СТАНАХА ДЕМОКРАТИ ТАКИВА КАТО ПЛЕВЕЛА, ЖЕЛИО,ЖЕЛЕВ,ИВАН КОСТОВ,БОИКО БОРИСОВ,СТАНИШЕВ,КАЛФИН И ДРУГИ ЯСНО ЛИ ТЕ Е ***.............
34
2
 
2
 
! Отговори
Teo преди 10 години
Да почна отдалеч - вчера си купих кола от едно момче от Симферопол, та докато чакахме да я регистрирам си поговорихме на темата.Никога не се е чувствал нито украинец нито руснак, просто, защото за него това винаги е означавало едно и също!Цялата постановка с д-р Грийн начело на уж експертно правителство е режисирана отвън и то не от Русия!Целта е натикване на Русия в ъгъла и опетняване на имиджа и. И още нещо - Львов и Харков са следващите - има толкова руски военни заводи там,че изхода е ясен.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО 54 ТИ СИ ЛУД БЯГАИ ОТ ГЛАВАТА МИ *** БИЛИ *** СЛОЖИЛИ НА ВЛАСТ ТИ НЕ СИ ДОБРЕ.............А ПИСНАЛО МИ Е ОТ ГЮБРЕТА КАТО ТЕБЕ НОВИНАТА Я ПИШЕ В ПОЛИТИКУС РУ КОМУНИСТИТЕ СА В САЩ И ЕУРОПАТА С КРАДЕНИТЕ ПАРИ ОТ НАРОДА
32
0
 
3
 
! Отговори
niakoisi преди 10 години
Янукович, каквото си търсеха твоите украйнци си го намериха....