Анексията на Крим от Русия е трагедия, оцени Янукович

Той се надява полуостровът отново да стане част от Украйна
Обновена: 2 апр 2014 18:32 | 2 апр 2014 17:19, Елка Василева
107
Анексията на Крим от Русия е трагедия, оцени Янукович
Виктор Янукович. Снимка: Reuters

Сваленият президент на Украйна Виктор Янукович нарече анексията на Крим от Русия "трагедия" и изрази надежда, че черноморският полуостров може някой ден отново да стане част от Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Янукович даде интервю за Асошиейтед прес и за руската телевизия НТВ - първото му, след като избяга от Украйна след месеци на масови протести.

Янукович каза, че се надява да убеди руския президент Владимир Путин да обсъди условията, при които Крим може да се присъедини отново към Украйна.

Русия анексира Крим миналия месец след набързо организиран референдум, който се произведе, след като руски войски бяха превзели областта, отбелязва Асошиейтед прес. Украйна и Западът отхвърлиха този ход като незаконен, посочва БТА.

"Аз лично не мога да се примиря" с отделянето на Крим от Украйна, каза Янукович, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ако това беше станало по мое време, аз бих се постарал да не го допусна", добави той, наричайки събитията в Крим "болка и трагедия, с която е много трудно да се примирим".

Янукович изрази убеждение, че референдумът в Крим е бил в отговор на заплахите от страна на крайните националисти в Украйна. "Всичко, което стана в Крим, е заслуга на сегашните управници на Украйна, на радикалната им позиция спрямо руския език и териториите, населени с рускоезично население. Опитът да им се диктува как трябва да живеят доведе до това, че хората излязоха на протести, които се изляха в референдум", отбеляза бившият президент.

В интервюто, взето в Ростов на Дон, Янукович каза също, че въоръжените радикали в Украйна вече не слушат никого - нито властта, нито опозицията. По думите му срещу "оргиите на бандитизма и националистите, имащи фашистки корени", е трябвало да се реагира много по-рано.

Бившият президент призна, че не е искал да предприеме решителни действия срещу протестиращите в Киев. "Ще ви кажа, сърце не ми даваше да сторя това. Моят принцип е, че никоя власт не струва и капка пролята кръв, винаги съм изповядвал това", каза Янукович, който изтъкна, че никога не е давал заповед да се стреля срещу демонстранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До онбашиятаТой се "оправи" хубаво - прати наемните убийци от СБУ да стрелят по хората.После избяга,забрави и златното гърне даже да си прибере.
10
3
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
ами да беше се оправил с протестиращите
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пуделът на Путин.Кратко и ясно.Бау Бау Бау
8
5
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
И това го казва след като дезертира в Русия.Пълен предател, не случайно е бил на най-ниското стъпало в затворническата йерархия - били са го с х*й по челото.
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма нищо чудно в изявите на Янукович. Той иска Крим в Украйна, а Украйна в Русия.
6
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украина е руска. Тва е и така ще бъде. Когато руската държава се е раждала в киевските земи, Америка е била само фамилно име в Италия.
5
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Късно е чадо, мандалото лопна.
4
7
 
27
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Нямам какво да кажа. Той е законен президент и има право на това обръщение към неговата нация. Сега ми е чудно ти какво ще кажеш за терористичния парламент наложен от Запада в Киев.
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Сваленият президент на Украйна Виктор Янукович нарече анексията на Крим от Русия "трагедия" и изрази надежда, че черноморският полуостров може някой ден отново да стане част от Украйна, предаде Асошиейтед прес. "Няма проблеми, възраждат СССР, слагат на власт новият Хрушчов и той я подарява обратно на Украйна. Сценарият ми изглежда напълно възможен. :D
2
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро и останалите източни провинции на Украйна ще искат да се присъединят към Русия.Янукович не е в час.Който се е хванал с краварите , не е прокопсал.Ние също.
1
39
 
14
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Ха, Янукович го каза - анесирането на Крим е трагедия. Кажете, господа русофили, как ще коментирате думите му? Иска си Крим за Украйна, другаря Янукович. Вие нали много го подкрепяхте, все за него викахте през февруари. Сега пък той взе, че друга песен запя, украинска песен и забрави руската. Хайде, какво ще кажете по въпроса?