Бан Ки Мун: ООН още се срамува, че не предотврати геноцида в Руанда

Между април и юли 1994 г. бяха избити близо 800 000 души
7 апр 2014 17:57, Елка Василева
7
Бан Ки Мун: ООН още се срамува, че не предотврати геноцида в Руанда
Снимка: Reuters

Двадесет години по-късно Обединените нации още се срамуват, че не успяха да предотвратят геноцида в Руанда през 1994 г., заяви днес в столицата Кигали генералният секретар на ООН Бан Ки Мун в началото на възпоменателните церемонии за жертвите, съобщи Франс прес.

"Можехме и трябваше да направим много повече. "Сините каски" бяха изтеглени от Руанда в момент, когато имаше най-голяма нужда от тях", каза Бан Ки Мун, изтъквайки забележителния кураж на служителите на ООН в Руанда по онова време.

При геноцида между април и юли 1994 г. бяха избити близо 800 000 души, предимно от малцинството тутси.

Неспособна да се справи с касапницата, ООН изтегли основната част от своите около
2500 войници в средата на април, в разгара на изтреблението.

Масовите убийства започнаха на 7 април, часове след смъртта на президента от етноса хуту Жувенал Хабиаримана, чийто самолет бе свален над Кигали вечерта на 6 април, припомня АФП.

В течение на едно поколение позорът не е изличен, заяви Бан Ки Мун, като напомни, че година след геноцида в Руанда босненските мюсюлмани са били оставени на произвола на съдбата в анклава Сребреница, за който се предполагаше, че е под защитата на ООН.

Геноцидът на народността тутси в Руанда е една от най-мрачните страници в историята на човечеството, подчерта Бан Ки Мун. Кръвопролитията тогава продължиха 100 дни, сълзите обаче не спират и до днес, добави той.

На възпоменателната служба на стадион в Кигали присъстваха множество африкански държавни ръководители, висши представители на ООН и на Африканския съюз, отбелязва ДПА.

Днес Руанда почита паметта на онези, които изгубиха живота си при геноцида и утешава оцелелите, заяви руандийският президент Пол Кагаме. Никоя държава - нито в Африка, нито другаде - не бива да се превръща в нова Руанда, подчерта той.

Въпреки усилията за помирение между хуту и тутси в последните 20 години обаче страната никога няма да си върне онова, което изгуби, каза Кагаме.

Възпоменанията бяха помрачени от избухналия остър дипломатически скандал между руандийското и френското правителство, след като Кагаме обвини Франция, че е изиграла активна роля в подготвянето и извършването на геноцида.

В отговор френският министър на правосъдието Кристиан Тобира отмени участието си в церемониите, като се очакваше на тях да присъства френският посланик в Руанда. Снощи обаче руандийските власти го обявиха за "персона нон грата".

Руандийският президент разкритикува едва прикрито днес Франция за спорната й роля по време на масовите кланета. "Никоя държава не е достатъчно могъща - дори да си мисли, че е - да промени фактите", заяви на английски език Кагаме, след което добави на френски "в крайна сметка обаче фактите са си факти" под бурните възгласи на около 30 000 души, събрали се на стадиона в Кигали.

По повод възпоменанията председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой отбеляза на официалния сайт на съвета, че светът трябва да извлече поуки от геноцида в Руанда, посочва ИТАР-ТАСС.

"Осъждането на трагедията в Руанда от международната общност не е достатъчно, за да се накара страната да уважава международните права на човека. Ако имаме сериозни намерения да спрем военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, на виновните трябва да бъде потърсена отговорност. Безнаказаност е недопустима. Това се отнася също за Сирия и Централноафриканската република", изтъква в обръщението си Ромпой.

Възпоменателната служба е началото на едноседмични церемонии в памет на жертвите на трагедията. В този период в Руанда няма да има обществени прояви, сватби и други празненства.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Judge Dredd преди 10 години
ООН е едно сборище на *** с идеята за нищоправене, но експерти по имитиране на нещоправене!
5
0
 
5
 
! Отговори
Илчев преди 10 години
....щом е имало геноцид,значи геноцидът е бил в полза на някого....нищо не се случва,,просто така,,
4
0
 
4
 
! Отговори
е преди 10 години
и оон и нато са само едни лапачи на пари, организации за да опслужват интересите на определен кръг хора , и след като стане проблеме стоят отстрани и само акъл дават, по нешенл географик гледах документален филм за събитията в руанда, и дори един командир е бил разжалван и съден ако не се лъжа, бил е канаец или холандец, но е факт че тия *** от оон и тем подобни организации само гледат от страни, както и сега се случва в сирия
3
0
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Случаят с Руанда показа че ООН е абсолютно безполезна организация. Поне в този си вид...
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Руанда да не би да са открили петрол?
1
1
 
13
 
! Отговори
двоен стандарт преди 10 години
Толкова направи и за палестинците....