Киев не успява да овладее подклаждан отвън бунт

Британски и американски печат: Тревога заради следващата стъпка на Русия
8 апр 2014 09:14, Елка Василева
111
Киев не успява да овладее подклаждан отвън бунт
Снимка: Reuters

Събитията в Източна Украйна през уикенда разкриват няколко неприятни истини. Те показват, че Киев не контролира територията на страната и то не защото източните и южните райони са въстанали срещу "нелегитимно" правителство, а понеже все още неориентираното правителство не успява да овладее подклаждан отвън бунт, пише британският в. "Индипендънт".

Случващото се е напомняне, че докато Западът се фокусира върху силите, разполагани край границите на Украйна, Русия тихомълком нахлува в страната.

Русия е изградила внушителен регионален капацитет - видим и скрит. За Грузия, Молдова и балтийските страни това не е новост, но за НАТО до голяма степен е. Развоят на събитията показва, че нито западните санкции, нито дипломацията могат да спрат усилията на Москва да направи Украйна неуправляема.

Ако на 25 май в Донецк, Харков и Луганск не е възможно да се състоят избори, то изборите няма да са национални. В този случай вече едно "нелегитимно" правителство няма да има възможност да се самоузакони.

Случващото се затвърждава убеждението, че навлизаме в неизучена територия. За 22 години Русия открито обвърза собствената си сигурност с ограничения суверенитет на своите съседи и превърна "сънародниците си" в чужбина в политически "инструмент". Анексирането обаче създава нов прецедент, а желанието на Путин да възстанови "историческа Русия" отваря нова страница, отбелязва вестникът.

Събитията в Донецк и други места в Източна Украйна много напомнят на онези, довели до анексирането на Крим от Русия. На практика проруските отцепници, завзели сгради на областната администрация в Донецк, следват дословно сценария, приложен в Крим - обявиха независимост на областта от Украйна и свикват референдум на 11 май за присъединяване към Русия, посочва в редакционна статия "Ню Йорк таймс".

Руският президент Владимир Путин може да няма към Източна Украйна същите намерения, каквито имаше към Крим, но вече не е възможно да се спрат каквито и да било подобни действия. САЩ и Европа заявиха нееднократно, че по-нататъшна руска агресия ще бъде последвана от суров и болезнен отговор. Сега вече е време той да бъде подготвен. Путин и шовинистичните му поддръжници в Кремъл се отнасят с презрение към санкциите на Запада. Той знае, че десетките хиляди добре въоръжени войски, които е струпал на удобно разстояние от границата в Източна Украйна, няма да срещнат сериозна съпротива.

И все пак руският президент трябва да осъзнае, че завладяването на Източна Украйна ще му коства много повече от пуча в Крим и това ще се изрази както в нови вреди за вече отслабената руска икономика, така и в нова Студена война, каквато със сигурност ще възникне, предупреждава "Ню Йорк таймс".

Засилването на напрежението в Източна Украйна поражда тревога от следващата стъпка на Русия, гласи заглавие във в. "Вашингтон пост". Проруски демонстранти в източната част на Украйна провъзгласиха вчера отцепнически републики в два града, а украинските власти обвиниха Москва, че дирижира случващото се като първа стъпка от нова инвазия, припомня всекидневникът.

Правителството на Барак Обама изрази дълбок скептицизъм, че разпокъсаните бунтове и превземането на административни сгради в градове като Донецк и Харков са спонтанни. Има убедителни доказателства, че някои от демонстрантите са платени, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни. Внезапното нарастване на напрежението събуди опасения, че Русия ще се опита да повтори успеха с анексирането на Крим миналия месец. САЩ и западните държави обаче предупредиха, че ако това стане, те няма останат безучастни, допълва вестникът.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре че Путин още го раздава демократ.. ако беше някой друг на ЕС и USA свитки щяха да им се извият .
56
3
 
36
 
! Отговори
нека ги е яд! преди 10 години
И са кво хамерите ги е яд че се набутаха с 5млд$ като на руснаците ще им излезе за без пари!Еми това са 'рисковите инвестиции' :)Американофилите - не се кахърете! Америка е бита карта, особено като Русия обяваи че няма да ползва петролдолари, таимера вече цъка!
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Либерални фашизоиде, я обясни думите си по-точно, щото май повечето хора не ги разбраха, това, което те наистина представляват.Аз ще им помогна, демек, искаш да кажеш, че истината е, че някак си тези дела на Русия, каквито и да са те, някак си прецакват малко желанието на ЕС + УСА да наложат нов световен ред навсякъде по света и да диктуват централно на всички нации как да живеят. Няма икономически бури, не лъжи *** долан, има икономическо оръжие. И "false flag" в световен мащаб...
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Либерален Демократ (56)Това с булшит генератор ли го написа или си мутирал? :)Нищо смислено не намерих.
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТъпомерАбе ***, ти си типичен селфсървис. Само дето надхвърляш скалата си. Деца на Русия и десетки други държави, от векове учат в някои учебни заведения в други страни. То и у нас е пълно с гърчета, македончета, турчета, африканчета и азиатчета, които учат в наши училища. Така че, мисли по-самостоятелно, не повтаряй със селски манталитет груби и глупави манипулативни, високо платени на някого, глупости. Будиш сериозни съмнения относно интелектуалното си здраве.
52
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 10 години
До ШабанИ аз бате-е-е :))
51
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Либерални демократе , я обясни защо либералните демократи се бъркат в чуждия бизнес когато стане дума за изхвърляне на понятието "петродолар"? Май икономическата сила е другаде и аталнтиците могат само да *** на умряло когато стане дума за това или за курса на юана. Да не споменавам че Русия ако врътне кранчето и го пренасочи на изток половин Европа ще угасне без никаква алтернатива в близко бъдеще.
50
32
 
2
 
! Отговори
Либерален Демократ преди 10 години
Kартината на окупираната от руски войски Украйна припомня няколко истини, главната от които е, че само заедно Европа и САЩ могат да запазят либералната демокрация като централна доктрина за организиране на световните дела. Само една Атлантическа икономическа свръхсила може да устои на икономическите бури, като НАТО трябва да гарантира "твърдата сигурност" на този съюз.
49
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Сирия американците доставят оръжие на терористи от ал кайда, в Куба буквално си признаха че измисленият им туитър-зонзонео е бил с цел "кубинска пролет", в Ирак като влязоха избиха доста цивилни за нищо и после и взеха всичко, в Афганистан са пълен провал, във Венецуела също се бъркат, с Корея никога не са подписвали мирен договор... светите американци
48
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гадни манипулации. Срам! Кой ти вярва! На Русия изобщо не и е до глупости, тъпо подготвени и свършени от САЩ и ЕС (ес) чрез недотрепани и нео-фашисти. Украинския и руски народи (братя родни!) на живо са горени, зверствата на фашизма над тях нормален разсъдък не може да измисли и обхване, ГЕНЪТ им никога не ще забрави това, както ние турското робство! Кой наля 5 млрд (5 000 000 000) $ в Украйна за фашистки пуч? С кой акъл? Нямаха ли психолози, да им кажат, че народ с хилядолетна обща история и с обща кръв, не се примирява с това? Но алчни, самозабравили се представители на сбирщина не го разб
47
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичкото му е убаво *** ***...и антируската ти пропаганда ти е с доста смекчен тон...не е брутална..НО..събития в назованите райони имаше още по време на "майдана", а не са възникнали чак после, понеже Путин бил така искал... И пропагандата ти се запецва.
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Доктор Сър ПичукТи пък що се пишеш Българин ?? На всички тук им е ясно ,че не си :)))
45
1
 
11
 
! Отговори
Omurtag преди 10 години
Edno e iasno, zapadut podceni inteligentnostta na slavianite, kakto vinagi tova e bilo.Za razlika ot zapadnata cennostna sistema horata na istok, ne sa s promiti veche mozaci, ne lapat hamburgeri do zabrava i ne gledat po cial den muvita na komputara, ami dosta obiknoveni "istochni" hora chetat i smisleni knigi. Trudno mojesh da izlujesh takiva hora s evtina propaganda.
44
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази сбирщина от палячовци които кукловодите от щатите наричат "правителство" на Украйна беше финансирано, а сега пратиха и наемници освен шпионските дрони и имат наглостта да твърдят че Русия подклажда нещо когато населението в тези региони е руско?
43
3
 
29
 
! Отговори
4око преди 10 години
Aз западняшка помия не чета! Няма нужда да ми превеждате някакви пропагандни и фалшиви статиики. Радио "Свободна Европа" сме го слушали вече.
42
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целта на Киев е да подкопае сигурността на Русия - продава плановете нa RS-20 'Воевода'.Според мен ако не се спре, много скоро ще яде спец бой!
41
5
 
36
 
! Отговори
До редакцията преди 10 години
Защо рубриката на *** Василева не се прекръсти на "Из дебрите на тежката западна пропаганда?" :) Много удачно заглавие ще е!
40
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Британци и американци запачват да се замислят дали преди седем десетилетия не заложиха на фалшивия диктатор.
39
25
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
На този свят най-върховната простотияе ние българите да се възхищаваме от русия.
38
2
 
10
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
Сега като избият малко американски наемници, от частната армия, западът ще ревне, и ще имаме удоволствието да видим на живо картината на класика Иля Репин "Казаци пишат писмо на Обама" писмото и текстът -> тук bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8_%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B0%D1%82_%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F_%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%BD