Каталунският президент: Референдум ще има

Парламентът в Мадрид отхвърли молбата за независимост
Обновена: 9 апр 2014 07:36 | 9 апр 2014 07:31,
24
Каталунският президент: Референдум ще има
Снимка: Reuters

Президентът на Каталуния Артур Мас заяви, че няма се откаже от плановете за референдум за независимост през ноември, въпреки че парламентът в Мадрид отхвърли молбата на регионалния парламент, внесена през януари, за разрешение да организира допитването.

След седемчасови дебати в националния парламент в Мадрид 299 депутати гласуваха против петицията, 47 - за и един се въздържа, предаде Асошиейтед прес.

"Те се страхуват от вота на каталонския народ", заяви Артур Мас в реч по телевизията веднага след преброяването на гласовете. "Някои биха искали да представят това като край на въпроса, но аз, като президент на Катаслония, им казвам, че това не е точка. Каталунските институции ще проучат законовите рамки, за да намерят начин да осъществят тази консултация", предупреди Мас, цитиран от Ройтерс.

Всички основни партии, включително управляващата консервативна Народна партия, главната опозиционна сила -
социалистите, и центристкият Съюз за прогрес и демокрация, гласуваха против петицията. "За"гласуваха каталонските и баските националисти.

Премиерът консерватор Мариано Рахой повтори по време на дебатите, че просто е невъзможно да се разреши подобен вот, забранен от конституцията. " Вратата е широко отворена за тези, които не са доволни от нешата, каквито са сега: Започнете с реформиране на конституцията", каза той.

Каталонският депутат Хоан Ерера заяви, че отказът на испанските депутати само ще задълбочи разцеплението, защото на каталонците не се разрешава да упражнят правото, което според тях им се полага, да решават бъдещето си. "Може би вярвам повече в Каталуния, отколкот вие. Обичам Каталуния като своя", каза Рахой. "Заедно побеждаваме, но разделени губим. Това не е просто въпрос на закон, а на чувства. Не мога да си представя Испания без Каталуния или Каталуния вън от Европа".

Проучванията на общественото мнение показват, че приблизително половината от каталонците подкрепят
независимостта, но много по-голям брой желаят правото да гласуват по въпроса, отбелязва Ройтерс.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До мнениеНали демократична ценност беше малцинството да има права, но да се съобразява с мнозинството? Е, нека да оставим тогава да се развива демокрацията. И Косово и Каталуния и Тексас имат право да се отделят, какво значи някаква си Конституция, гласувана от подкупни лобисти? Да живее Демокрацията!
20
1
 
4
 
! Отговори
men преди 10 години
франсетата да се стягаст и те, свобода за северна каталуня и баския.
19
2
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
ДЕЛЕТЕ СЕ ТЕ ХАМЕРИКАНЦИТЕ И РУСННАЦИТЕ ТОВА И ЧАКАТ
18
6
 
1
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Проблемът с даването на автономия на Каталуния (и изобщо при подобни случаи) e, че макар и там да има много хора, които не се чувстват испанци, и не искат да са част от Испания, има също такива, които желаят да останат в рамките на Испания и се чувстват свързани със страната. Ако испанската държава разреши отделянето на Каталуния, по какъв начин защитава тогава интереса на втората група хора, които искат да останат в Испания и са испанска граждани с всички произтичащи от това права?
17
1
 
9
 
! Отговори
до Варна преди 10 години
Аз също съм от Варна и ще ти кажа, че единствения начин да получиш автономия е да се изнесеш да живееш сам в гората.
16
1
 
5
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До ВарнаИ като се отдели, на свещи ли ще го кара? А ток откъде? ТЕЦ-Варна работи само с един блок. Като се отделяш, трябва да си правиш сметката дали можеш да издържиш сам. Щото ако не можеш... Яко да ти е д.***.
15
6
 
3
 
! Отговори
Варна преди 10 години
При един реферндум Варна да получи автономия от Шопландия,аз и моите познати ще галсуваме-За Автономия на Варна.Варна трябва да е втората Барселона.
14
0
 
21
 
! Отговори
велзевул преди 10 години
Ха така, Първо беше Косово,сетне- Крим,следват Венето и Алто Адидже , Каталуня,Корсика,Шотландия,баските,Трансилвания,Фландрия.Духът от бутилката беше пуснат с Косово и връщане-НЯМА. Както каза президента на Хамериката относно едностранното обявяване на независимост на Косово - НАРУШАВАНЕТО НА НЯКОИ НАЦИОНАЛНИ ЗАКОНИ, НЕ ЗНАЧИ ,ЧЕ СА НАРУШЕНИ МЕЖДУНАРОДНИТЕ ЗАКОНИ. СЕГА С ТЕХНИТЕ КАМЪНИ-ПО ТЕХНИТЕ ГЛАВИ. Нека братята ХАМЕРИКАНЦИ знаят, че КОЙТО СЕЕ ВЕТРОВЕ-ЖЪНИ БУРИ !!!!!!!!
13
6
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Нямам информация Испания да е изклала населението на Каталуния, да е направила етническо прочистване, та да бъде бомбардирана от когото и да е. Знам, че имате портрети на големите патриоти Милошевич, Младич и Аркан и сръбските "тигри" са ви идеала за мъже на честта (особено при избиване на жени, деца и кланета в болници), ама ... не е същото просто. По-големи сърби от сърбите, по-големи руснаци от руснаците ... дано някой ден ви остане време да сте и големи българи.
12
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
най измислената държава е това КатЛУНИЯ....
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не, не е по-различно тези области също искат независимост. Винаги ме е дразнила еврогейската ви логика- щом е за нас не може, щом е за славянските народи-може.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Плавник 10Как може да сравнявате Косово и Украйна с Каталуня, Шотландия, Венеция?Защо, там не живеят ли хора с по два крака? Или са от третия пол? Или може би те нямат право на самоопределение? А ние имаме ли?
9
4
 
15
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Немският депутат Гизи още при войната в Югославия и отделянето на Косово предупреди: Отваряте кутията на Пандора! Ще има последици! Е, сега нека западняците сърбат, каквото са си надробили. Който цепи чужда държава насила, ще му го нацепят и на него. Ей сега калинките ще ме полазят:"Ами Крим?!". При Крим е точно обратното - върна си се там, където му е мястото. Аз чакам голямото шоу - отделянето на Тексас от САЩ. Е тогава ще е големия смях. Ще гледаме как се пече *** на бавен огън. :p
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега и Мас ако поиска подкрепа от Путин шебека ще се оБсере.
7
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво става, защо не чуваме нищо от *** *** относно Каталуния, Шотландия, Венеция? Къде са те и и защо не *** за демократични права заедно с хамериканските *** с големите им ***? Защото когато става въпрос за тяхното прецакване, а не за прецакването на руснаците, европедалите си мълчат като п*тки. Смешници.
6
1
 
5
 
! Отговори
Froq преди 10 години
Ураа!
5
3
 
16
 
! Отговори
er преди 10 години
рано или късно всички насила присъединени народи си искат свободата,само индианците не могат ,защото американските демократи ги избиха а на останалите им направиха човешки резервати
4
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СоциалистЗА ВСИЧКО СА ВИНОВНИ РУСКИТЕ КАЗАЧОЦИ ...
3
6
 
8
 
! Отговори
Valenciano преди 10 години
Каталунският президент: Референдум ще има... И ТОЗИ Е ПОПУЛИСТ ...ХЕМ ЗНАЕ , ЧЕ ЗА ДА СЕ ОТДЕЛИ ОБЛАСТ КАТАЛУНЯ ОТ ИСПАНИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМ В ЦЯЛА ИСПАНИЯ И ТОЙ ДА СПЕЧЕЛИ ПОВЕЧЕ ОТ 50 % . А , ИЗВЪН КАТАЛУНЯ НЯМА ДА ПОЛУЧИ И 1 % ПОДКРЕПА ... ТАКА , ЧЕ ВСИЧКО Е САМО ПОПУЛИЗЪМ ЗА ДА ГО ХАРЕСВАТ БАРСЕЛОНЦИ ...
2
5
 
27
 
! Отговори
SJ преди 10 години
Нато,САЩ,Рахмусен и т.н. да вдигат самолетите и да бомбандират Испания. Нали за това бомбандираха Сърбия преди години !