Каталунският президент: Референдум ще има

Парламентът в Мадрид отхвърли молбата за независимост
Обновена: 9 апр 2014 07:36 | 9 апр 2014 07:31,
24
Каталунският президент: Референдум ще има
Снимка: Reuters

Президентът на Каталуния Артур Мас заяви, че няма се откаже от плановете за референдум за независимост през ноември, въпреки че парламентът в Мадрид отхвърли молбата на регионалния парламент, внесена през януари, за разрешение да организира допитването.

След седемчасови дебати в националния парламент в Мадрид 299 депутати гласуваха против петицията, 47 - за и един се въздържа, предаде Асошиейтед прес.

"Те се страхуват от вота на каталонския народ", заяви Артур Мас в реч по телевизията веднага след преброяването на гласовете. "Някои биха искали да представят това като край на въпроса, но аз, като президент на Катаслония, им казвам, че това не е точка. Каталунските институции ще проучат законовите рамки, за да намерят начин да осъществят тази консултация", предупреди Мас, цитиран от Ройтерс.

Всички основни партии, включително управляващата консервативна Народна партия, главната опозиционна сила -
социалистите, и центристкият Съюз за прогрес и демокрация, гласуваха против петицията. "За"гласуваха каталонските и баските националисти.

Премиерът консерватор Мариано Рахой повтори по време на дебатите, че просто е невъзможно да се разреши подобен вот, забранен от конституцията. " Вратата е широко отворена за тези, които не са доволни от нешата, каквито са сега: Започнете с реформиране на конституцията", каза той.

Каталонският депутат Хоан Ерера заяви, че отказът на испанските депутати само ще задълбочи разцеплението, защото на каталонците не се разрешава да упражнят правото, което според тях им се полага, да решават бъдещето си. "Може би вярвам повече в Каталуния, отколкот вие. Обичам Каталуния като своя", каза Рахой. "Заедно побеждаваме, но разделени губим. Това не е просто въпрос на закон, а на чувства. Не мога да си представя Испания без Каталуния или Каталуния вън от Европа".

Проучванията на общественото мнение показват, че приблизително половината от каталонците подкрепят
независимостта, но много по-голям брой желаят правото да гласуват по въпроса, отбелязва Ройтерс.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
27
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
И тук сигурно са виновни руснаците!?