Западът втвърдява тона срещу Русия

Чужди издания за напрежението в Източна Украйна
Обновена: 9 апр 2014 14:50 | 9 апр 2014 09:01, Елка Василева
318
Западът втвърдява тона срещу Русия
Снимка: Reuters

Напрежението в източните части на Украйна е водеща тема за чуждите издания. Украинци и проруски настроени жители на Украйна се изправят един срещу друг, обобщава в. "Фигаро". Западът се притеснява от кримски сценарий за Източна Украйна, допълва в. "Монд".

НАТО отправи предупреждение към Русия да не допуска историческа грешка, като провокира нова отцепническа криза в Украйна, за която дори Москва призна, че може да прерасне в гражданска война, отбелязва в. "Дейли телеграф".

Първата среща на министерско равнище между ЕС, САЩ, Украйна и Русия идната седмица дава повод за надежда за дипломатически пробив в украинската криза, посочва още изданието.

Още по темата

В тази опасна ситуация основният въпрос, който стои на дневен ред, е дали Владимир Путин ще нахлуе в Източна Украйна. Вариантите за отговор са два. Подновеният бунт в Източна Украйна означава, че това е добре планирана прелюдия на руска инвазия. Вторият вариант е, че Путин не е решил да нахлува, а просто си играе на нерви с новите украински лидери, отбелязва британският вестник и припомня, че според различни оценки по руско-украинската граница има между 30 000 и 50 000 руски военни.

Британският в. "Индипендънт" подчертава, че САЩ и Великобритания излязоха със силен ултиматум към Москва да държи войските си извън Украйна или ще стане обект на нови санкции.

Американският държавен секретар Джон Кери повтори заплахите за нови западни санкции срещу Русия, които по думите му те щели да обхващат енергийния, банковия и минния сектор на страната, отбелязва британският в. "Гардиън". В коментарна статия, озаглавена "Украйна: Опасни игри", британското издание прогнозира, че ако Русия реши да се намеси отново в Украйна, това ще убие надеждите на тази страна за разумно бъдеще, но това е само единият аспект на кризата, защото тя ще отслаби Европа и Русия, ще подкопае икономиките в Европа и ще доведе до конфронтация между Изтока и Запада, която ще бъде преодоляна може би едва след години.

Кризата в отношенията с богатата на енергийни ресурси Русия поражда все повече призиви в Европа за прибягване до фракинга, отбелязва американският в. "Вашингтон пост". В друга статия изданието посочва, че Западът е поставил военният алианс НАТО в центъра на отговора си на руските действия в Украйна, но може би това е погрешно, защото оръжията, с които си послужи руският президент Путин в Крим и в Източна Украйна наподобяват по-скоро паравоенни действия под прикритие, отколкото на конвенционална военна сила.

Американският в. "Ню Йорк таймс" се спира на позицията на украинските евреи относно кризата и отбелязва, че за тях не погромите, за които ги предупреди Путин са повод за безпокойство, а самият Путин. В статията се посочва, че еврейската общност в Днепропетровск например вместо да се паникьосва от възкръсването на фашизма, празнува наскорошно назначение на новите власти - милионерът Игор Коломойски стана губернатор на областта. "Новите власти направиха един евреин губернатор, каква проява на антисемитизъм е това", посочват евреи от Днепропетровск.

Вестник. "Дейли телеграф" се спира върху една жертва на кризата в Украйна, за която се говори по-малко, а именно животните в зоопарка в Харков. В разгара на кризата 6000 животни от над 400 вида там са на ръба на гладната смърт и украински граждани и активисти всеки ден водят истинска борба за оцеляването на обитателите на зоопарка. Градината е преживяла две световни войни, посочва британското издание.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДа си ги пласират там, където се раждат и живеят и накъдето се стремят и симпатизират истинските *** - САЩ. Нека от Свинландия да покрият загубите на ЕС, нали е в името на техните интереси...Kога ли ще поемат отговорност за нещо в USA /Porkland/?
258
0
 
5
 
! Отговори
Отявлен русофил преди 10 години
До тт РУСИЯ...в рот! Повече ми приличаш на платен провокатор. Пази се да не кажеш това публично, защото зъболекарските услуги у нас са доста скъпи, макар и не като на Запад. Българите обичаме руснаците и Русия, но сме чувствителни, когато някоя какашка реши да се гаври с нас! Тук не пробираме - попържаме здраво без оглед на националност и вероизповедание и бием през мутрите! Так что не кизди, бля!
257
1
 
0
 
! Отговори
xyz преди 10 години
До BulgataniДо BulgataniАбе, човек! Защо пишеш толкоз неграмотно? Захвърли го тоя машинен преводач и си пиши на руски - по-разбираемо ще е, отколкото тоя недомаслен и нескопосан превод.
256
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците ? - Да не са луди да си оставят ГАЗОВИТЕ ИНВЕСТИЦИИ на Западът , а иначе това е голямата мечта на западняците , голямо драпане .. със зъби и нокти ... Ха ха втвърдяват си тона ?
255
1
 
6
 
! Отговори
Брат преди 10 години
Моторизирани части се придвижват от Днепропетровск към Донецк - youtu.be/cQRzfetndJgЩе помагат на "газовата принцеса".
254
1
 
9
 
! Отговори
Кой ? преди 10 години
Руснаците са си го втвърдили предварително . Обединили са се , и това Западът го отчете още на Олимпийските игри ! Смятаха , че това обединение обхваща над 60% от населението ?Колко над 60% ? - 70 % , 80 % ...
253
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И как ще го втвърди, като п-ките на западняците са малки меки
252
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сакън! на Руснаците ще им се втвърди друго нещо, а може би това е целта? Нали сега гейовете управляват!
251
1
 
14
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
нато и ес втвърдява тона срещу русия; тия от запада толкова втвърдиха тона за 2месеца че стана като стомана.
250
2
 
19
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Що за тъпотия,какво пак ни тикат евреите в лицето,пак ли те са най-важните?Целия свят ги знае що за стока са,че няма голяма война,която да не е подпалена от тях! И "голямата" новина - евреин е назначен за губернатор...Не е новина това, новина ще е, ако кажат - евреин стана работник или миньор,там ще ме шашнат!
249
9
 
2
 
! Отговори
Мммм преди 10 години
Путин, и Костов, разбира се , са виновни за всички злини на света...
248
1
 
5
 
! Отговори
язвичката преди 10 години
оппа и от чий на чий ни вкарваш в ролята на оня с читалчето и памука,рисите са ни братя и ако гледат на нас като такива ще си ги уважаваме,евро съюза ако продължава да гледа на нас като на хора 2 ръка ще бъде опрашен и толкова,ще стане като с жената ти я ,,,, тя ти казва че те обича и така
247
4
 
1
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
Може би вече дъстаточно се рови в древната история? Тя вече не е от значение. Сега ние трябва да определи за да себе си, които ние искаме да бъдем заедно днес. Ние трябва да признаем, че България е малка и слаба държава. Затова тя не може да оцелее без подкрепата на "големия брат". Кой - ЕС или Русия? Това е основният проблем за България. Това е въпрос за живот или смърт за България.
246
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Зада не са толкова одървени и да олабат Русия забрани вноса на месо от европа тив дни.Сега ЕС *** заедно с блокираните *** пред СТО.
245
3
 
26
 
! Отговори
Брат преди 10 години
Камерън - 1%, Обама - 2%, Путин - 92% - Политикус.ру
244
0
 
1
 
! Отговори
евлоги преди 10 години
До тт РУСИЯ а бе приятелю ти си руснак колкото аз съм барак обама.не прави простотии руснак не би писал в твой стил и с такъв изказ
243
3
 
21
 
! Отговори
ЕВЛОГИ преди 10 години
ЗАПАДА ВТВЪРДЯВА ТОНА А РУСИЯ ВТВЪРДЯВА НЕЩО КОЕТО МЪЖЕТЕ ИМАТ И КАРАТ ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НАТО И ОНАЗИ *** ДА МЕЧТАЯТ.А МЪЖЕТЕ ЗНАЯТ ЗАЩО
242
3
 
1
 
! Отговори
batmario преди 10 години
до тт РУСИЯ: Прав е разбира се.С такива приказки прецакахме много империи. Включително и вашата. Успивахме ги...Така че и да ни ругаеш не ни пука.Уважавам Русия ама да ти кажа-Винаги сме се възползвали от вас и пак ще го направим.Вие сте нашия домашен любимец...
241
2
 
7
 
! Отговори
Брат преди 10 години
Втвърдява тона от завист: На сайте британского издания The Independent в конце марта появился опрос. Респондентам предлагалось выбрать политика, чьи действия ему наиболее импонируют.Источник: politikus.ru/events/16526-opros-the-independent-vladimir-putin-s-bolshim-otryvom-lidiruet-sredi-mirovyh-politikov.htmlPolitikus.ru
240
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 10 години
тт РУСИЯ - Прав е!