Антисемитизмът в Украйна: измислици и реалност

Украинските малцинства за провокациите и пропагандата
11 апр 2014 22:30,
169
Антисемитизмът в Украйна:  измислици и реалност
Снимка: Reuters

Йосиф Зиселс и Али Хамзин представляват двете малцинства, чиято съдба - наред с положението на етническите руснаци - тревожи Кремъл толкова много, че за да гарантира сигурността им, Русия анексира Крим и струпа войски до границата с Украйна, разказва БТА.

Първият е председател на Асоциацията на еврейските организации и общности в Украйна, вторият - член на президиума на Меджлиса на кримско-татарския народ, оглавява и управлението по външни връзки на Меджлиса. Двамата пристигнаха в Берлин, за да разкажат как гледат на днешната ситуация. В сряда - 9 април, Йосиф Зиселс и Али Хамзин разговаряха над три часа с германски журналисти.

Антисемитизмът в Украйна е мит

Йосиф Зиселс започна разговора с думите, че "темата за антисемитизма днес не е много актуална за Украйна". Как така - запита германски колега, - ами подпалената синагога в Киев?

Първо, отвърна с хумор гостът, това не се случи в Киев, второ, не беше синагога, и трето, никой не я е подпалвал. Според бившия дисидент Зиселс, лежал шест години в съветски затвор с присъда за политическа дейност, "дори по съветско не сме се сблъсквали с тъй дивашка пропаганда, с такова равнище на провокации, както сега". Оценката му гласи, че днес Украйна не е застрашена от антисемитизъм.

Зиселс проучва темата отдавна и внимателно. Знае, че в Германия например, където трудно бихме заподозрели
толерантност към това явление, през 2013 г. са регистрирани 1300 антисемитски инцидента, а в Украйна, по думите му - само 13. "Единствена заплаха днес е агресията на Русия - констатира той. - И щом Путин обяснява в своя реч агресията на Русия срещу Украйна не само с накърнени права на рускоезичните, но и с растящ антисемитизъм - а знам със сигурност, че това не е вярно - значи Русия вероятно готви провокации."

Евреите в Крим

Именно провокации нарича Йосиф Зиселс двата антисемитски инцидента, регистрирани в Крим вече след анексията на полуострова. Той разказа, че "един от тримата кримски равини, напуснали Крим след навлизането на руски войски, след връщането си в Севастопол тутакси зърнал антисемитски позив". А първият случай
бил в деня, когато влезли руските сили - "стените на синагогата в Симферопол бяха издраскани с пречупени кръстове и заплахи".

В Крим живеят близо десет хиляди евреи; по думите на Зиселс никой и нищо не ги заплашва. Освен може би казаците, но всъщност само на теория, добави той - защото "не са истински казаци като преди сто години, а постмодернистки".

След има-няма пет години обаче евреите в Крим ще са твърде малко, предсказва Зиселс. "Вижте колко евреи са останали в Абхазия, в Южна Осетия, в Приднестровието", отбеляза многозначително той. Впрочем, добави Зиселс, евреите могат да заминат за Израел например, а пък кримските татари, най-застрашени според него, няма къде да ходят.

Какво тревожи кримските татари?

Най-вече реалната перспектива да останат без подслон. Започнали да се връщат в историческата си родина след депортацията (през 1944 г., б. пр.), мнозина кримски татари самоволно си построяват къщи на пустеещи терени - на ничия земя.

Али Хамзин нарича действията им "самовръщане". Като причина сочи факта, че не само "кримските татари, но и всички останали жители на Крим, действали по този начин, не са могли да получат парцели за строеж, макар да са имали конституционното право". А украинските власти - оплака се той, - "след 1991 г. не свариха да приключат регулацията на строителни парцели за кримските татари", тъй че 80 на сто от парцелите не са били легализирани и вписани в кадастровите книги. На което местните власти гледали през пръсти.

"Руските власти виждат нещата съвсем различно - казва Али Хамзин. - Може просто да вземат решение, че парцелът се конфискува. И да предпишат на стопанина, живял в къщата си от 10-15 години, да я разглоби и да я извози там, където му посочат."

По думите на Хамзин само около Симферопол има към 300 селца на кримски татари, изникнали на "ничия" земя. "Това са десетки хиляди семейства, на които може утре да бъде иззета земята, значи да останат без покрив над главата - обясни той. - И всичко ще е законно."

Според Али Хамзин неразбирането на реалното положение в Крим може да предизвика твърде остър конфликт. Възможният опит да се отнемат парцелите на кримските татари, смята той, "ще отключи нова фаза от противопоставянето в непредсказуема и най-радикална форма, защото човек ще брани собствения си дом".

Заплаха за целия свят

И Али Хамзин, и Йосиф Зиселс обаче призоваха германските журналисти да обърнат внимание не толкова проблемите на кримските татари или на евреите в Крим и в Украйна, а на първо място на една друга заплаха.

"Свидетели сме на опит да бъде променен световният ред - каза Зиселс. - Виждаме не само сблъсък между евразийската и европейската цивилизация, а сблъсък на първата половина от 20-и с първата половина на 21-и век, на миролюбива Европа, склонна към компромиси и споразумения, с грубата политика на силата, водена от Русия."

Ако Европа заедно със САЩ не намерят сили да спрат Москва, тази безнаказаност според него ще вдъхнови Кремъл за нови агресивни действия. "Колко ли трябва още да заграби Русия - пита Зиселс, - за да схване Европа, че не става дума за Украйна, а за опазване на европейската цивилизация?"

Днешният световен ред е застрашен и според Али Хамзин. В тази връзка той остро осъди подписалите Будапещенския меморандум от 1994 г., нарече (първия украински президент Леонид) Кравчук "изменник на нацията" и престъпник. Според Хамзин, "ако ядрените заряди още си бяха в украинските силози, то Русия не би посмяла да окупира Крим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
Да чете №145 преди 10 години
Като ти гледам правописа, ти и български не си научил!Освен руския, справям се отлично с английския - превел съм две книги, с речник, разбира се, оправям се с немския и разбирам не малко славянски езици. Когато искам да разбера, как един въпрос се третира в Google, обикалям по няколко езика - много е забавно, например само на хърватски ще срещнеш, че Хайдн е..хърватин. Аз не съм ***, бях, както татко ти и родата ти.А ты залупа, спрячь свою замызганную рожицу и не пизди, а то как дам в морду
114
1
 
0
 
! Отговори
Атанас преди 10 години
Смешен плач! Татарите са от същато племе (никой да не ги бърка с казанските татари - булгарите или с ногайските и прочее татари!), които преселени у нас от османците са ни клали тъй, както турчин не е клал! Дедите на тези кримски татари са избивали партизани, отравяли са водата в кладенците и така са сътрудничили на фашистите, че са изпитали справедливия (този път справедлив!) гняв на Сталин. И въпреки всичко те са по-склони да са към Русия, отколкото към Украйна, което показаха на изборите!
113
1
 
0
 
! Отговори
един пример преди 10 години
Татарите които се използват като "карта"да погледнат какво става под ционисткия режим и пълното медийно затъмнение за отношението към малцинствата там.972mag/report-40000-bedouin-will-be-evicted-from-homes-under-prawer-plan/83238/.
112
0
 
0
 
! Отговори
, преди 10 години
До ha,ha"колкото китец мюсулманин е арабин семит."да се чете "колкото китаец мюсулманин е арабин семит"
111
0
 
2
 
! Отговори
също... преди 10 години
А може би няма "антисемитизъм"откакто хора като Коломойски с израелски паспорт стана назначен бос в Днепропетровск и израелци се биха срещу правителството според това инфо-jta.org/2014/02/28/news-opinion/world/in-kiev-an-israeli-militia-commander-fights-in-the-streets-and-saves-lives
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 145Сега се включвам, но като чета това, което си написал, става ясно, че май си най-големия *** след като на родния си език си допуснал толкова много грешки!
109
2
 
1
 
! Отговори
ha,ha преди 10 години
И разбира се когато става дума за антисемитизъм да си припомним,че АРАБИТЕ СА СЕМИТИ и световното зомбиране с тази дума е истинския мит,като се има предвид,че малка част от еврейството са семити а болшинството родени в Европа и Русия от векове са толкова семити,колкото китец мюсулманин е арабин семит.
108
0
 
2
 
! Отговори
лицемерие преди 10 години
Брак по сметка ,а?А писмото на Кнесет изпратено до М.Шулц с оплаквания за антисемитизм и русофобия пувликувано ппрез 2013 в Гласът на Русия?voiceofrussia/2013_07_09/Israeli-Knesset-sign-protest-letter-against-anti-Semitism-and-Russophobia-in-Ukraine-4060/ А смазващата статия в Глобалglobalpost/dispatch/news/regions/europe/120329/ukraine-svoboda-nationalist-party-nazi-echoes-***-pt-2 пост"Украинската националистическа партия подкрепя Нацистка идеология"?
107
0
 
2
 
! Отговори
qwerty преди 10 години
Мария Захариева приемам, че тази статия е за запълване на мястото, защото в противен случай след още една - две такива бози и вие ще започнете да предизвиквате досада.
106
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 147 преди 10 години
За теб 3500 избити невинни цивилни значи са малко?Ти си безмозъчен канибал!Като тези, дето ядат мозъците на жертвите си и заболяват от куру (има такава болест)! Защо натовците не слязоха да се побият малко на земята!От страх - срещу тях щяха да излезат войни, а не травестити като тях! Защо не бомбардирахо с високоточните си интелитентни (със сигурност по-умни от натовските генерали) бомби бункера на "Милосевитц" в Дединье, а среляха по влак, болници, ТВ, посолства! Срещу военните - кръгла нула!
105
0
 
12
 
! Отговори
majorski преди 10 години
НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ ЧЕТЕ !Поредната платена статия
104
0
 
7
 
! Отговори
Отлуната преди 10 години
Това са пълни глупости. Искам да видя репортажи без купюри от мястото на събитието. А с такива разкази на времето ,баба ми сваляше немските самолети!
103
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вгрозни и Вуковар живеят грозни и вуци.Мъчно ми е за жертвите от славянски произход.Планирано българите намаляваме на 5 млн.Останалото е *** и турч.
102
0
 
1
 
! Отговори
Georgi преди 10 години
До #146 A ti be otvoren umnik kakuv si ? Anglo saksonec li si ? Ako ne si Turlak ili *** znachi si Balgarin i spadash kam slavqnite. To biva,biva da ste prosti ama napravo se otchaivam ot Balgarskiqt narod koito vprochem veche ne e narod a masa chovekopodobni bituvashti na edno i sushto mqsto. Vie verno li ste s Anglosaksoncite kato Amerika i Angliq i tn a ne sas vashte bratq Slavqni ? Tova da budesh s Rusia ne oznachava da si komunist i mi pisna da fuflite toq komunizam 20 godini.
101
2
 
13
 
! Отговори
Янко преди 10 години
Продължавам.Не е приятно, не истината си е истина!Наши войници са зверствали в Сърбия през ВСВ (не говоря за ПСВ и мавританци)!Всъщност, както и в България.И понеже има още живи хора, казвам го без да ме е еня кой как ще ме нарече.Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа!В гадната война през 1999 г.НАТО извърши геноцид, за да се бори срещу друг такъв, макар че много неща се оказаха измислици - картофени ниви и др.През май 1999 г. видях два Галакси да излитат от Сарафово!Пуснахме самолетите им
100
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кримският татарин да ходи да си построи къща на "ничия земя" някъде в западна Европа, та да видим какво ще стане... Да пробва в Германия, Франция, Англия, та да видим какво ще му се случи... Тези от Европа на *** ли се правят или са си такива? Струва ми се прекаляват с толерантността на славянските народи.
99
0
 
5
 
! Отговори
Янко Партизанчето преди 10 години
До Анонимен 137Не, няма да подкрепя каквито и да е било военни действия срещу съседната братска държава! Сега ще ме наречеш "предател, родоотстъпни".Знам ви целия речник, даже бих могъл да напиша пост от твое име, ама пустото, ти нямаш име.Ядец!Прадядо ми е бил герой от войната през 1885 г.Ако имахме политика за подкрипа на българщината в Босилеградско и Димитровградско (sic!), можехме да кажем,че правим нещо за тези хора. Нещо да си чувал от първа ръка за зверствата на нашите окупатори в Сърб
98
0
 
0
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Гьобелс пасти да яде Абсолютно си прав. Даже имаме дивизия с прякор "човекоядците",щото франсетата да си стимулират сенегалците са им казвали че хапваме *** за деликатес. Въобще това си го е имало от мноого време.
97
3
 
13
 
! Отговори
даммм преди 10 години
Проблемът на Русия в момента е точно това-Нямат масово представяне по медиите на свойта позиция.Те немогат или неискат да пропагандират своята позиция по-целият свят.Ако интересуващ се човек иска да разбере и тяхната гледна точка,трябва да преглежда руските медии и да знае руски език.В отличие от руснаците,западните политици си знаят урока-пропагандната им машина работи на 100%.С навлизането на интернет,дисбаланса разбира се почва да се променя.И в следствие,подкрепата на Русия по-света нараства
96
1
 
11
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
До Анонимен 130Тъпче (ще си послужа с твоя израз), със сигурност с теб сме гласували различно. В България не е провеждано всенародно допитване (Референдум) за членство в ЕС и НАТО! Толкоз! Докато за ЕС имах противоречиво мнение, то НАТО за мен е престъпна организация! Тези, които в края на ХХ век сипеха бомби над мирни хора, избиха хиляди, без всякаква военна необходимост, са престъпници! Взривовете ги чух с ушите си, когато бомбардираха Княжевац, на 12 км от нашата граница. Оранжевата пепел