В Украйна "пламна" още един град – Славянск

Руското знаме се вее над сградата на милицията
Обновена: 12 апр 2014 19:58 | 12 апр 2014 15:43, Елка Василева
353
В Украйна "пламна" още един град – Славянск
Снимка: Reuters

Административните сгради в източния украински град Славянск са завзети от представители на движението "Народно опълчение на Донбас", което е против новата власт в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на кметицата на Славянск Неля Штепа.

 "Беше ми обяснено, че тези хора са от Донецкото областно народно опълчение. Казаха ми, че са против властта в Киев. С тях се водят преговори", каза кметицата.

През нощта в Славянск беше превзета и сградата на милицията. ИТАР-ТАСС посочи, че над сградата е издигнат националният флаг на Русия.

Още по темата

Заместник ръководителят на „Народното опълчение на Донбас“ Сергей Циплаков заяви за РИА Новости, че привържениците на федерализацията в Славянск, които са поели контрола над административните сгради, не са въоръжени. „В момента в Донецк ще блокираме базата на Беркут, така че те да не могат да отидат в Славянск да освобождават тези сгради“, съобщи Циплаков.

В центъра на Донецк междувременно започна многохиляден митинг на привърженици на фередализацията на Украйна, които са започнали да сформират отряди в помощ на Славянск, предаде РИА Новости.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков, който по-рано съобщи, че въоръжени лица са превзели сградата на милицията в Славянск, заяви, че реакцията ще бъде жестока. Във Facebook той написа, че в Славянск са изпратени спецчастите. Търпимостта към терористите с оръжие ще бъде нулева, заяви Аваков.

Прессекретарят на управлението на МВР в Донецка област Игор Демин заяви пред украинска телевизия, че в завзетата сграда на милицията в Славянск се намират 15-20 въоръжени неизвестни лица. По думите му засега тези хора не са поставили искания. В сградата на милицията са останали само служителите от дежурната част, останалите са били пуснати по домовете им. Демин отбеляза, че правоохранителните органи се опитват да установят причините и целите на превземането на сградата.

Протестиращите, които са окупирали административни сгради в град Славянск, в Донецка област, започнаха да издигат по улиците на града барикади от гуми, торби с пясък и дървени дъски, предаде междувременно ИТАР-ТАСС, като се позова на местни медии.

Около 20 мъже с автомати и пистолети, с шапки балаклава, пазят входа на управлението на МВР в града с население от 120 000 души, посочва Асошиейтед прес. Смята се, че други 20 въоръжени и маскирани мъже са в сградата.

Представител на хората, окупирали сградите, посочен само като Сергей, казва, че те са прибягнали до тази стъпка, за да се защитят от радикалните националисти от Западна Украйна и от хунтата, която превзе властта в Киев.  "Не искаме да сме роби на Америка и на Запада. Ние искаме  да живеем в Русия", казва Сергей.

В Славянск са обособени и пропускателни пунктове, за да не бъдат допуснати в града радикали от Десен сектор, пратени от Киев, за да заглушат гласа на протестиращите, предаде ИТАР-ТАСС. По-рано днес украинското вътрешно министерство посочи, че целта на участниците в окупацията на сградите в Славянск е да вземат оръжията в сградата на местното управление на милицията. Министерството каза, че около 40 автоматични пушки и 400 пистолета, както и муниции са заграбени. На видео от мястото се вижда мъж да носи снайперистки автомат, предаде АП. Чува се и стрелба, след като въоръжен мъж казва на оператора да спре да снима. Засега няма данни за жертви, допълва АП, цитирана от БТА.

Междувременно беше съобщено, че в град Красний Лиман в Донецка област неизвестни лица са превзели сградата на районното управление на милицията. Около 20 души са влезли в зданието.

Десетки хора проникнаха през изминалата нощ в областната прокуратура на Донецк, но по-късно напуснаха зданието след намесата на органите на реда, посочва ИТАР-ТАСС.

Във връзка с последните събития МВР на Украйна предупреди, че правоохранителните органи ще реагират твърдо на опитите за дестабилизация на ситуацията, особено в източната част на страната, посочва Lenta.ru.

Проруски демонстранти са окупирали от известно време административни сгради в Донецк и Луганск. Протестиращите настояват техните региони да се отцепят от Украйна, отбелязва Ройтерс.

Вчера изтече крайният срок, поставен от властите в Киев за прекратяване на окупацията, но засега няма признаци за действия на органите на реда за изгонване на демонстрантите.

 "Ще кажа отново: тези, които искат диалог . . . ще получат диалог и търсене на решение. Тези, които вземат оръжие, подпалват сгради, стрелят по хора, по милицията, тероризират с бухалки и маски, тези хора ще получат подходящ отговор", посочи Аваков във Facebook.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 10 години
Ако не е тая *** Василева , кой ще ни светва , кво става в Украйна?
262
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Long Live Village of Poduene!
261
0
 
4
 
! Отговори
колибри преди 10 години
Къде ще отидат западните райони, като промишлеността е на изток в Украйна ? Ще берат гъби в гората ли ? Кой ще ги иска бедни и гладни ?
260
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще пламнат и други, доката 6- те западни области не си бият шута и да се настанят в ЕС, да изчезват и да оставят изтока да се самоопредели
259
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 308- ходи си при абезяната Обама
258
5
 
17
 
! Отговори
анкета преди 10 години
Турчинов срещу Славянск!Вие за кого сте?Плюс за Славянск, минус за Турчинов: гласувайте!
257
2
 
5
 
! Отговори
тот преди 10 години
До xyz ,ти като живееш в България сигурен ли си ,че си българин.
256
9
 
3
 
! Отговори
xyz преди 10 години
До БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИННе си бесарабски българин, ами си бесарабски неопределенец и даже путинец, щото ако беше българин, щеше да искаш в България!
255
3
 
4
 
! Отговори
писнами преди 10 години
Украинците явно са решили да си развалят докрай държавата. Когато трупаха дълговете нямаха нищо против да живеят в Украйна и да са украински граждани, като дойде ред да си ги плащат, изведнъж им дойде на ума, че всъщност са руснаци. Нито са руснаци, нито са украинци - най-обикновени *** са тия - искат да получават без пари.
254
3
 
17
 
! Отговори
БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИН преди 10 години
Бесарабските българи от Одеската област искат при Русия!!!!!!! Нека Путин да вземе нас!!!!! Не вярвам нит на една дума на турчинов, тимошенко, яценюк!!!
253
1
 
16
 
! Отговори
АК 100 преди 10 години
Ясно, вече им писна от дивотиите на Сашко Турчинов и онзи Яйценюк!
252
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Олигархът Аваков, чието състояние се оценява на около половин милиард ще направи много правилен ход ако прати воиската да стреля по протестиращите проруски демонстранти! Тогава Путин спокойно ще стигне до след Карпатите, а дружинката на фашисти, олигарси и либерасти ше бъде разкарана от Украйна веднъж завинаги!
251
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре де, този Аваков ли е, какъв е, да не се мисли за безсмъртен? Заплашва във публичното пространство с физическа саморазправа свободни хора! Няма ли кой да му обясни, че това не е демократично и не е в стила на западния свят? Или ще се окаже, че източният свят е по - демократичен и либерален от зяпадният свят?
250
0
 
1
 
! Отговори
bg-- преди 10 години
...барикади от гуми, торби с пясък и дървени дъски...
249
3
 
23
 
! Отговори
11 преди 10 години
Някой македонец може ли да ми обясни кво е украинец?
248
3
 
33
 
! Отговори
Виктор преди 10 години
Дори не знам Русия до кога смята да търпи тия американчета да се разпореждат със света и да завземат държави, чрез св. Реклама и св. Сила??..
247
8
 
2
 
! Отговори
kiril.kostov.54 преди 10 години
АмокАман от разни политикани. Като им четеш простотиите, дори не личи, че имат собствено мнение. Що не четете без много да лаете бе, Лаици. Нищо ново не казвате, само замърсявате форума с вашите *** или го правите съвсем целенасочено за 30-те сребърника, дето ви ги плащат, за да пишете простотиите си.Бог да ви е на помощ.
246
30
 
11
 
! Отговори
до 306 преди 10 години
Абе ***, турците са били тук 500 години, според теб дали не е могло да наложат тяхната религия за много по-малко - да кажем 10 години ?! На тях са им трябвали роби, работници които слушат, изпълняват и си плащат данъка ! Явно много си гледал 'Време Разделно' и *** са ти промили мозъка с Русия че без нея слънцето няма да изгрее утре .. ако някой искаше да ти стори фес за 2-3 години щеше да го направи, не за 500
245
6
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна се разпада. Плановете на САЩ се провалят. Украинците ще разберат демагогията на САЩ, но с много закъснение, когато ги зарежат. Украйна никога повече няма да е това което беше.
244
8
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако не беше Руссия ,още щяхте да ходите с фесове бе кълвачи !! То не че сте се развили много де,но от ***,какво да очакваш !! Ако бяхме борбени и със самочувствие,едва ли щяха да ни *** 500 години главорезите !!