Европа трябва да защити демократичните принципи

Правата на човека и демокрацията са в най-тежка криза след 1989 г.
16 апр 2014 20:21,
50
Европа трябва да защити демократичните принципи
Снимка: Reuters

Правата на човека, демокрацията и правовата държава в Европа днес са в най-тежката си криза след края на Студената война, се казва в доклад на Съвета на Европа, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

В този доклад генералният секретар на паневропейската организация за защита на правата на човека Турбьорн Ягланд изразява тревога от "увеличаването на случаите на тежки нарушения на човешки права (корупция, съдебна безнаказаност, трафик на хора, расизъм, подклаждащи омраза и дискриминация изказвания) на целия континент".

"В много страни безработицата и бедността подхранват екстремизъм и конфронтация", се отбелязва в доклада. "Правата на човека са застрашени от последствията от икономическата криза и нарастващото неравенство", безпокои се Ягланд и призовава 47-те страни членки на Съвета на Европа "да действат възможно най-бързо за овладяване на това подкопаване на основните права".

"Европа се нуждае от нова паневропейска програма за сигурност, която трябва да включва защитата на върховенството на закона и демократичните принципи", заявява генералният секретар на Съвета на Европа.

Ягланд споменава конкретно ситуацията в Украйна, където отсъствието на независима съдебна власт през последните години е създала "подходяща почва за корупция и злоупотреби с власт", което е довело до революция.

Сред най-честите проблеми докладът цитира дискриминацията на етнически или национални малцинства в 39 от 47-те държави от Съвета на Европа, както и лошите условия в местата за лишаване от свобода, включително пренаселването на затворите, в 30 държави, и корупцията в 26 държави. Около 20 държави имат пропуски в признатите права на кандидатите за получаване на убежище и мигрантите, а в осем държави не се спазва свободата на словото и на медиите, се казва в доклада.

Списъкът на страните нарушителки не се обявява публично. Всяка засегната държава получава поверителен доклад, за да подобри състоянието на човешките права по конструктивен начин, уточни говорителят на Ягланд Даниел Хьолтген.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
t.ony преди 9 години
Chuval sam che na zapad, nashite emigranti kazvat " bulgari s bulgari ne drujat" !!!
39
0
 
1
 
! Отговори
t.ony преди 9 години
ama mislite li che tova e demokracia???
38
0
 
2
 
! Отговори
до 24 анонимен преди 10 години
В Унгария имаше лустрация,затова сега са добре
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега пак ли ще излезе, че *** са най-големи европейци,та да им пазим правата, все едно, че нашите някой ги зачита
36
0
 
4
 
! Отговори
niki преди 10 години
kakva demokracia tova e utopia . BG kato e v evrosauza kakvo spe4eli ni6to nai bedni sme v ES
35
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
От натрапената ни западна демокрация, в България по указания на запад се създаде почва на корупция и злоупотреби с власт която докара народа до тежки нарушения на човешки права корупция, съдебна безнаказаност, трафик на хора, унищожена икономика и селско стопанство, безработица, имиграция, бедност, расизъм, подклаждащи омраза и дискриминация и затова в Украйна не искат НАТО и ЕС
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Я Миневняма да е дълго ...има достатъчно силни държави в този свят които ще я спрът....Русия , Китай , Индия , Бразилия , Аржентина ...и мнооого други
33
4
 
13
 
! Отговори
Майорски преди 10 години
Европа е Империя...империя на капитала и на богатите....империя на богатите....която трябва да източва ценостите на провинцийте ...така като го правеше Римската империя ...това не е новия и бъдещ световен ред ...това е стария Империалистичен подход "хлеб и зрелища" , манипулация на личността ...Това е Европа....демокрация за европа означава интерес...свобода за Европа означава интерес.....равенство за Европа означава интерес ....Слабоста на европа е че мисли че всичко може да се продаде или купи
32
2
 
15
 
! Отговори
papi преди 10 години
ДЕМОКРАЦИЯТА ЗАГИВА, ЗАД НЕЯ БОГАТИТЕ ИСКАТ ДА СПАСЯТ КАРИЕРАТА СИ, И ЗАГРАБЕНИТЕ БОГАТСТВА! ДА ИМ ПРИПОМНИМ КАКВО ПИШЕ В БИБЛИЯТА 'ПОСЛЕДНИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПЪРВИ' НЕ СЕ СЪМНЯВАЙТЕ, ТЕ СА ТУМОРА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА, ВРЕМЕ Е ДА ИДАТ ПРИ ДИНОЗАВРИТЕ, ЗАЕДНО СЪС *АНАТА ФРАЗА, ДЕМОКРАЦИЯ! ТАКАВА НЕ СЪЩЕСТВУВА!!!
31
4
 
27
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ ! преди 10 години
Когато САЩ и НАТО ръсят демокрация с оръжие из целия свят,това какви ценности са?Когато САЩ обграждат с бази други страни и по-специално Русия,това какви ценности са?Когато САЩ нахлуха с войските си във Виетнам,Гранада,Панама,Ирак,Афганистан и избиха милиони хора,това какви ценности са?Това са ценностите на дивашкия империализъм,превърнал Света в свой заден двор,с други думи,"ценностите на западната демокрация".
30
0
 
14
 
! Отговори
Рошко преди 10 години
До 29 Анонимний на папуняка му миришело дупето, а той мислел, че гнездото му мирише и все си сменял гнездата, та и твойта работа.Вониш от всяка написана буква.
29
4
 
27
 
! Отговори
Я Минев преди 10 години
Щом ни приеха в НАТО И ЕС , автоматично ни превърнаха във врагове на Русия , без ние да искаме това . Не ни е необходимо да бъдеме врагове и да воюваме . До кога ще продължи експанзията на ЕС и на НАТО ???
28
5
 
9
 
! Отговори
Гробар преди 10 години
ЕНП и ПЕС са двете полвинки на банковия ***.Аз ще гласувам за Нова Левица или за СКБ.
27
3
 
29
 
! Отговори
Шустакович преди 10 години
Европа трябвало да защити демократичните принципи!?Еврогейзерите пак почнаха да дрищят познатите глупости.Не разбраха ли, че тъпите им лозунги толкова се изтъркаха, че на хората им се повръща от тях.
26
2
 
33
 
! Отговори
Иво преди 10 години
...Да защити демокрацията..както го направи в Ирак и Либия ли?? Или както защити демокрацията преди това в Югославия , та да речем и в България и Румъния...и Унгария и Полша, Гърция, Испания...да продължавам ли още?????
25
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
откъде изпълзяха тези ужасни антидемократични войнствени и неграмотни хора, наистина не е народ , а *** комунистическа и мирише
24
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАКВА ДЕМОКРАЦИЯ Е ЗАПЛАШЕНА БЕ? ТОВАЛИ ВИЕ ДЕМОКРАЦИЯТА ХОРАТА ДА НЯМАТ РАБОТА И ДА РОВЯТ В КОФИТЕ ЗА ***? А ЕДНА ПРОСЛОЙКА ОТ НЯКОЛКО ПРОЦЕНТА ОЛИГАРСИ ДА ПРЕЯЖДАТ И ДА СЕ ЧУДЯТ КАКВИ ЗАКОНИ ДА *** ..
23
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съюз на високоплатени чиновници срещу обикновените хора в услуга на собствения си интерес и в интерес на Щатите. Това е днешния ЕС.
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо да спрат да връщат *** и да не ни третират като втора ръка и бивш източен блок. Да спрат с двойните стандарти, да спрат да наричат всеки който не им харесва комунист и терорист пък може и да излезе нещо, току виж са разбрали че трябва да има общ минимален доход за ЕС вместо да мрънкат за социалните системи имиграцията и незаконните работници.
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз не виждам за кого да гласувам. Престъпниците и крадците се подвизават под различни партийни абревиатури, а всъщност генезисът им е един и същ! Отвратен съм.