НАТО разполага още сили в района на Балтийско и Средиземно море

Изпращат се военновъздушни, сухопътни и военноморски сили
16 апр 2014 14:45, Елка Василева
396
НАТО разполага още сили в района на Балтийско и Средиземно море
Снимка: Reuters

НАТО прие решение за изпращане на допълнителни военновъздушни, сухопътни и военноморски сили в районите на Балтийско и Средиземно море. Това съобщи генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен.

Той поясни, че това решение представлява предприемане на по-нататъшни мерки за укрепване на общата отбрана на държавите от НАТО. Приехме допълнителни мерки в отговор на кризата в Украйна. За нас политическото решение е единственият път напред.

Още по темата
Изцяло подкрепяме разговорите в Женева, посочи Расмусен. По неговите думи е необходимо постигането на политическо решение, което да отразява суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и демократичните желания на всички украинци.

Призоваваме Русия да бъде част от решението, да прекрати дестабилизацията на Украйна, да оттегли войските си от границата и ясно да покаже, че не подкрепя насилствените действия на добре въоръжените милиции на проруските отцепници, заяви Расмусен.

Основната задача на НАТО е защитата на съюзниците, отбеляза той. Вече предприехме сериозни стъпки в района на Балтийско море, над Полша и Румъния летят наши разузнавателни самолети, поясни генералният секретар. Той добави, че допълнителните военни мерки са насочени към укрепването на общата отбрана и са израз на солидарността между държавите от пакта. В следващите дни и седмици ще видите повече самолети във въздуха, повече кораби в морето и повече подготвеност на земята, заяви Расмусен.

Той добави, че предстои разполагането на допълнителни военни кораби в Балтийско и Средиземно море, "и другаде, където е необходимо". Отбранителните ни планове ще бъдат преразгледани и подсилени, посочи Расмусен. Предприемаме тези мерки незабавно и ще има още, ако е необходимо, в следващите седмици и месеци.

Усилията ни са насочени към успокояване на обстановката и са изцяло съобразени с международните ни задължения, отбеляза генералният секретар на Алианса.

Расмусен посочи в отговор на въпрос, че мерките ще бъдат предприети до дни и са препоръчани от военното командване на пакта. Той добави, че НАТО разполага с необходимите способности в тази посока. Ще разположим достатъчно сили и сме готови за повече, ако има нужда, добави той. Расмусен изрази очакването насрочените за утре четиристранни преговори в Женева да доведат до мирно решение на кризата в Украйна.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Империята на злото" е с най много диктатори на глава от населението !
265
15
 
6
 
! Отговори
Бодила преди 10 години
До Дядо Йоцо гледа--285 ; Гледаш ама не виждаш. Русия нарушава договори нкоито е подписала с Украйна.1994 и 1997 г САЩ, Русия , Англия и др, Гарантират териториалната цялост и независимост на Украйна затова че се отказва от притежаване на ЯДРЕННО ОРЪЖИЕРусия нарушава и с нас договори.1902 г подписахме военен договор с нея.1905 гНаши военни участваха в далечничж изток. По време на Балканската война Русия ни предаде и застана на страната на Сърбия и Гърция. Насъска Румъния и пусна Турция.ПОЗОР
264
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин сънувал, че баба му подарила Украйна !
263
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Започва натикването в Меча дупка !
262
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Украйна е излязл от лай*ото на Русия. Укаинците са много долна нация, Сталин не напразно ги е пращал в лагерите на смърта. Украйна трябава безусловно да се починява на Русия.
261
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Западни "партньори" оставете на мира Украйна! youtu.be/ORMUkuRxI7I
260
20
 
5
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Русия няма да клекне пред Нато,а ще падне на колене.
259
1
 
23
 
! Отговори
До „до 288“ преди 10 години
Ще допълня още, някой спомня ли си колко беше билетчет за градски транспорт до 1989г. САМО 6 СТОТИНКИА СЕГА Е ЕДИН ЛЕВТогава минималната заплата беше 120 лв. Сега е 340лв. от които се отдържат данък и осигуровки остават около 270. КОЛКО ПЪТИ ЖИВЕЕМ ПО БЕДНОТогава бяхме НАРОДНА РЕПУБЛИКА. Коментарите оставям на вас.
258
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руската "Стройтрансгаз", чийто собственик е близък приятел на президента Владимир Путин, е отправила оферта към закупуване на дял от Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщиха правителствени източници на Mediapool. А Вие блейте баирите и се кланяйте на ***!
257
2
 
32
 
! Отговори
До 288 преди 10 години
Еееее спомням си Осемдесетте тогава татко и майка взимаха общо малко повече от 350-400 на месец ама кутия цигари беше между 60ст-1'20 лв бензина също сега в момента не стигат двойно на 400 ама пък бензина е вече близо 3лв.пък да пушиш си е направо лукс от 4.50 на горе Егати и Просперитета я сега ми кажи колко пъти сме Обеднели
256
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много й дреме на Русия, какво мислят някакви нищо не значещи драскачи ;)Къде се слагате до Слонове, Мечки, Орли - засега съществуваме само паразитиращо върху някое от тези...
255
1
 
0
 
! Отговори
ba преди 10 години
a, na Afganistan e stanalo nisko kravnoto nalyagane li - i granicite sa se izravnili?
254
0
 
10
 
! Отговори
До 289 преди 10 години
Еееее малко дръпнахме вече не сме на Купонна система ;)
253
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОТВАРЯМ В ИНТЕРНЕТ И ГЛЕДАМ И НЕ ВЯРВАМ НА УШИТЕ СИ СИМЕОН ДЯНКОВ ВЪРЛ ПРОТИВНИК НА РУСИЯ СТАНАЛ ПРЕПОДАВАТЕЛ В РУСКИЯТ ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ В МОСКВА С ЗАПЛАТА 70МИЛОНА РУБЛИ ОКОЛО 2МИЛИОНА$ НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО СА ТАКИВА РУСОФОБИТЕ ЛИЦИМЕРНИ ТЕ ВСЪЩНОСТ НЯМАТ ИДЕОЛОГИЯ ТЕ СА ТАМ НАКЪДЕТО МИРИШЕ НА ПАРИ
252
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до ХГоляма свобода - стреляне по училища, данъци, лихви. Да ти е.м и свободата
251
17
 
6
 
! Отговори
ф-1 преди 10 години
Ако България не беше в НАТО я очакваше съдбата на Украйна-Инвазия и окупация!"Империята на злото"се нуждае от врагове, ако ги няма , изкуствено ги създава.По този начин обединява сволача, пардон, поданиците си.
250
2
 
14
 
! Отговори
До 289 преди 10 години
Че ние от 89-ета сме в Фалит и Криза или ще ми кажеш че сме дръпнали напред от тогава до сега :)
249
1
 
4
 
! Отговори
До 289 преди 10 години
Тебе те хапе кучето гачи.
248
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дедо Йоцо ти си гледaй пaмперсa дa не пaдне и усереш кревaто.
247
22
 
6
 
! Отговори
до Х преди 10 години
Обичаме САЩ, защото САЩ е символ на свободата!Мразиме Русия, защото Русия е символ на мракобесието и средновековният терор!