Благодатният огън се запали в храма на Гроба Господен

Той слиза от небето след молитвите на десетките хиляди поклонници
Обновена: 19 апр 2014 16:47 | 19 апр 2014 16:47, Елка Василева
48
Благодатният огън се запали в храма на Гроба Господен
Снимка: Reuters

В Ерусалим в храма на Гроба Господен бе извършен кулминационният ритуал, традиционно предшестващ Великден - запалването на Благодатния огън, предаде БНР.

Всяка година на Велика събота той слиза от небето след молитвите на десетките хиляди поклонници, след което духовенството в Ерусалим го предава на хората.

От свещ на свещ вярващите предават пламъка един на друг в храма и извън него. Подготовката за това тържествено събитие е дълга и трудна. За да се изключи напълно човешко вмешателство, в храма по-рано загасват всички свещи и лампи. Параклисът се проверява за средства за запалване. След това там се слага незапалена лампа с масло.

Благодатният огън символизира неръкотворната светлина на Христовото възкресение, за която е говорил още апостол Петър. Смята се за светиня, а неговата поява в навечерието на православната Пасха е чудо.
 


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
24
 
! Отговори
american boy преди 5 години
Христос Возкресе братя! Нека комунистите атеисти от коментарите на днес.бг имат уважение към православните християни поне днес и да ни спестят коментарите си.
42
1
 
21
 
! Отговори
аз преди 5 години
До Suisse
бих се съгласил с теб ама все пак и да сме реалисти,комунизма беше наложен нямахме избор благодарение на Борис който си е австрийско потомче,а Хитлер знаем също така,че войната е ясно за кой сме,друго ние сме били държавица изрязана изкрадена и продадена и най вече след 500 робство,даже сме нямали кой да сложим на трона,че сме извикали гладните Кобурги,ок от 45 до 60 мръсен комунизъм ама после какво,малка Бг има земеделие,тежка,лека транспортна и какво ли не промишленост така,че тихо
41
0
 
24
 
! Отговори
az преди 5 години
Вярвам в силата не си го обяснявам не ходя на църква от няколко години взимам огънчето и го разнасям по някакви села и манастири правя го заради хората виждам какво е за тях,тъпо ми е само,че най вероятно тази вяра се използва за манипулация и внушава смиреност да бъдем роби а робите нямат собственост и права,виждам и в България хората как обедняват и си губят собственоста и парите си а уж има права нали е демокрация,но нямат тъпчат ги а те вярват... тъжно е време е за промяна загиваме си ...
40
1
 
27
 
! Отговори
!!! преди 5 години
4estito voskresenie
39
1
 
21
 
! Отговори
/ преди 5 години
"Хлябът и виното е традиция на митраизма..."Исус е казал да правим традицията с хляба и виното и когато това е казано от единствения Спасител и Господ на хора и ангели-Месията Исус Христос,нищо друго няма значение.Благословеният Йоан Кръстител също извършваше кръщение но то бе различно от това в името на Исус-единствения Спасител и път до Бог на небето.
38
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЗ ВЯРВАМ ЧЕ ИМА НЯКАКВА СИЛА КОЯТО Е СЪЗДАЛА ПРИРОДАТА И ХОРАТА. А НА ТЕЗИ ЕВРЕЙЧЕТА НЯМА КАК ДА ПОВЯРВАМ КАТО ГИ ЗНАМ ЩО ЗА НАРОД СА. ЕВРЕИТЕ МРАЗЯТ ХРИСТИЯНИТЕ. АКО НЯКОЙ Е ЧЕЛ ТАНАХА ТАКА СЕ КАЗВА ЕВРЕЙСКАТА БИБЛИЯ ЩЕ СЕ ШАШНЕ КАКВИ НЕЩА ПИШЕ ПРОТИВ ХРИСТИЯНИТЕ. И ПАК ИМА ГОВЕДА КОИТО ИМ ВЯРВАТ И ИМ ЛИЖАТ ЗАДНИТЕ ЧАСТИ. ГОВОРЯ ЗА ПРАВИТЕЛСТВА И ДЪРЖАВИ. Е ТОВА НЯМА КАК ДА МИ СЕ ИЗЯСНИ.
37
1
 
19
 
! Отговори
еврейн преди 5 години
До Мюсюлманин

Кажи ми какво е търсил Мохамед в Ерусалим?
36
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо всяка година психично болния Николай с Ролекса ходи до Ерусалим да взема огъня?
35
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСИЧКО МИ Е ЯСНО САМО ЕДНО НЕ. КАК ТАКА ТОЗИ ОГЪН СЕ НАМИРА ПРИ ТЕЗИ КОИТО РАЗПЪНАХА ИСУС ХРИСТОС НА КРЪСТА? ТЕЗИ КОИТО НЕ ПРИЗНАВАТ БОГ ИСУС ХРИСТОС А СЕ КЛАНЯТ НА ЮДА. ТОВА НЯМА КАК ДА СИ ГО ОБЯСНЯ. И НЯМА КОЙ ДА МИ ГО ОБЯСНИ. НЯМА НИКАКВА ЛОГИКА ОТЦЯЛАТА ТАЗИ ПРОСТОТИЯ И ТЪПОТИЯ С КОЯТО ЗАБЛУЖДАВАТ НАШИТЕ ПОПЧЕТА НАИВНИТЕ ХРИСТИЯНЧЕТА.
34
6
 
20
 
! Отговори
Бог поруган не биде! преди 5 години
И душата им се наслаждава в гнусотиите им,
66:4 Така и Аз ще избера мечтанията им, И ще докарам върху тях ония неща, от които те се боят; Защото, когато виках, никой не отговаряше, Когато говорех, те не слушаха; Но вършеха това, което бе зло пред Мене, И избираха онова, което Ми бе неугодно.
66:5 Вие, които треперите от словото на Господа, Слушайте словото Му, като казва: Братята ви, които ви мразят, които ви отхвърлят поради Моето име, Са рекли: Господ нека прослави Себе Си, Та да видим вашата радост! Но те ще се посрамят.
66:6 Шумен глас се чува от града, Глас от храма, Глас на Господа, К
33
7
 
20
 
! Отговори
Бог поруган не биде! преди 5 години
Така казва Господ: Небето Ми е престол, И земята е Мое подножие; Какъв дом искате да построите за Мене? И какво ще бъде мястото на Моя покой?
66:2 Защото Моята ръка е направила всичко това, И по тоя начин всичко това е станало, казва Господ; Но пак, на този ще погледна, На оня, който е сиромах и съкрушен духом, И който трепери от словото Ми.
66:3 Който коли вол е както оня, който убива човек, - Който жертвува агне както оня, който пресича врат на куче, - Който принася хлебен принос както оня, който принася свинска кръв, - Който кади възпоменателен ливан както оня, който благославя идол. Да!
32
19
 
22
 
! Отговори
Гробар преди 5 години
Абе тоя Христос колко пъти ще възкръсва. Вече повече от две хиляди години го прави тоя номер. Така ще е, като гробарите не си вършат работата!
31
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
доста изтрещял народ !
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бях помолил сайта да пуснат една рубрика Религия и някой Богослов да пише по духовните теми, но не- комунизъмът не разрешавал! Уви!(
29
8
 
26
 
! Отговори
do 27 преди 5 години
Умира тялото но Душата и Духът са вечни,не само Бог не умира но и човек,умира плътта,която е от земята и в земята се връща но сле Възкресението Исус получи ново тяло не умиращо вечно,нетленно,тия неща са трудни за разбиране,затова ти предлагам опита на известни учени мюсюлмани вземи Библията и Корана прочети ги и двете внимателно,после се моли Бог да ти открие,коя от двете книги е негова и кой е Исус?Отговора няма да закъснее!
28
6
 
30
 
! Отговори
Анти-масон преди 5 години
Все едно в България си нямаме огън, че да ни го внасят масонските юдаисти от Израел. Ама според тях Господ им го е дал на тях, а не е нещо общодостъпно за хората. Нали са "богоизбрани". Техният огин уж бил по-специален щот бил от Йерусалим. Идиоте.
27
4
 
31
 
! Отговори
Алхимик преди 5 години
Химията си казва думата...за "благодатния огин, "затова инквизицията преследвала учените за прозрат измамата.Пияния ще изтрезнее,вярващия...НЕ!
26
1
 
24
 
! Отговори
до 27 мюсулманина преди 5 години
Ти първо се научи да пишеш грамотно и вземи да прочетеш някоя и друга книга освен корана, и тогава задавай тъпи въпроси. Аман от неуки ***.
25
6
 
34
 
! Отговори
Suisse преди 5 години
Прост и *** народ, особенно в този сайт. Не християнството, а комунизмът е еврейско творение. Така че по леко с простотиите. Православието запази България толкова столетия, комунизма я унищожи за 45 години.
24
4
 
26
 
! Отговори
. преди 5 години
Еврейска изислица/секта ...леле колко прост народ лази по земите ни , запомнете християните не ги мрази никой толкова ,колкото евреите !