3270 евро минимална месечна заплата? Не, благодаря!

Швейцарците може би ще отхвърлят социалната привилегия
20 апр 2014 12:22,
91
3270 евро минимална месечна заплата? Не, благодаря!
Снимка: архив, Reuters

Швейцария, позната с високия стандарт на живот, банковата си система и световното лидерство в производството на стилни часовници, може да прибави още една титла към безупречното си реноме. Европейската държава ще гласува на референдум дали да се превърне в страната с най-висока месечна заплата в света.

На пръв поглед подобно гласуване изглежда с предрешен изход, но в Швейцария не са особено ентусиазирани от предложението за минимално възнаграждение от 3270 евро на месец (4000 швейцарски франка), пише businessinsider.com.
 
На 18-ти май швейцарските граждани трябва да решат дали да подкрепят инициативата на най-големия профсъюз в страната и Социалистическата партия. В интерес на истината в страната няма законова норма за минимална заплата, но 90 процента от работниците така или иначе получават по над 3270 месечно.

Поддръжниците на идеята за долна граница на заплатите посочват, че така ще се помогне на 330 хиляди нископлатени работници (предимно жени), да се справят с високия стандарт на живот.

Макар и на пръв поглед да изглежда, че проектът ще има малък ефект върху икономиката, редица икономисти, търговски сдружения и големи бизнеси (в това число и хранителния гигант “Нестле”) се обявиха против. Говорителят на “Нестле” Филип Ешлиман заяви, че всички швейцарски служители в компанията получават по-висока заплата от предложената в законопроекта. В същото време обаче той изтъква, че по-високите разходи за заплати ще засегнат негативно други компании в търговската мрежа на “Нестле”.

“Предложената минимална работна заплата е далеч по-висока от тези в съседните държави и ще постави базираните в Швейцария фирми в неизгодна позиция спрямо конкуренцията. Това неизбежно ще се отрази негативно на икономиката на страната”, посочва Ешлиман.

“Нестле” не е единственият противник на идеята. Ако бъде прието предложението, минималното заплащане на час в Швейцария ще бъде 18 евро или 2 пъти повече, отколкото във водещата европейска икономика Германия. Подобна разлика почти сигурно ще принуди бизнеса да се ориентира към пазари с по-евтина работна ръка.

Сдружението на фирмите за почистване “Алура” излезе с категорично становище, че подобно развитие ще унищожи множество работни места и ще отслаби конкурентоспособността на Швейцария.

Самият швейцарски министър на икономиката също се противопостави на предложението, като посочи, че подобна долна граница е реална заплаха за няколко сектора, сред които дребната търговия и селското стопанство. “По тази начин ще пострадат именно хората с по-ниски месечни възнаграждения, защото ще се окажат без работа”, настоява Йохан Шнайдер-Аман. Още през февруари министърът стартира кампания с цел да убеди хората да отхвърлят идеята за минимална заплата от 4000 швейцарски франка.

Националният дебат по темата в Швейцария предизвика интереса на световните медии, но подобна дилема има и в Съединените щати. Тази година, например, в Сийтак, щата Вашингтон минималното заплащане на час беше повишено на 15 долара – най-високата ставка в цялата страна. Увеличението беше оправдано с нуждата от покачване на доходите за справяне с непрекъснато растящата инфлация. Тази седмица стъпки за подобно покачване бяха предприети и в Сиатъл.

Аргументът на противниците на такова увеличение във всеки случай е един и същ – малките и средни бизнеси няма да издържат и ще се преместят. Според businessinsider.com тези опасения може и да се окажат неоснователни. През 2013-та година в Сан Хосе, щата Калифорния има 25-процентно увеличение на минималната работна заплата, но фирмите не само не се изтеглят, но дори се увеличават с 3 процента.

В Швейцария обаче перспективата за рекордна минимална заплата изглежда не блазни особено населението. По данни на Bloomberg имащите право на глас са силно разединени, като социологическите проучвания дават преднина за тези, които са против (52%). Може би просто защото те вече получават над 3270 евро всеки месец.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
26
 
! Отговори
Ангелин преди 10 години
Начи... гледам картата на Европа, Европа - една голяма, голяма, а България - малка, малка... Отварям картата на България - ми на нея Европа изобщо я няма, бе!
44
1
 
4
 
! Отговори
23 преди 10 години
До Анонимен 63Батка, не си добре. В Швейцария са парите на тия, които управляват света. Тя е техен протекторат. Нищо няма да се случи в близко бъдеще, бъди сигурен в това.
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако има най-атакуема малка държава в света това е Швейцария.При нея не върви Арабска пролет,подържа неутралитет,събрала е световните организации. Тя е най-апетитното и най-голямо предизвикателство на световната мафия.Защо.Защото малкия стар хитрец съхранява 43% от световното залато.Да не си швейцарец сега.Бъдещето е неясно на тази алпииска република.
42
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Сега вече ми стана ясно, че Сиднито е с тежка шизофрения,която вече му е трудно да прикрива! Нека всеки сам да си направи извода на какви корабчета се вози и къде се разхожда! Относно връзката ми с мозъка, достатъчно силна е, за да ми позволява да поддържам чудесен стандарт на живот тук, в България! Скрий се в дупката си и повече не се показвай, че се излагаш!
41
6
 
0
 
! Отговори
хд преди 10 години
Швейцарските граждани да не са няква луна на ЕС бе ,граждани на ЕС и местни Родени Швейцарци що ги делите бе швейц. *** и Брайвик ненормалници Майдан, Майдан в тази *** помийна яма наречена България докато изгори и последният Фашист и докато тази Фашистка словоч нар.ЕС бъде изрината до крак .Вие сте едни от тези които ще плащат високият стандарт на подобни парчета!!
40
4
 
18
 
! Отговори
БГ в Швейцария преди 10 години
Тука има матрял,там има хора и гражданско общество. Там никой не би си позволил да помисли,че може да продаде националната авиокомпания на цената на три-четири панелки или да заколи кравите Милка,щото решил че трябва да има ликвидационни съвети!Там няма всичко знаещи и нищо не можещи!Всеки си знае едно нещо и върши това в продължение на цял живот! Тука всеки *** разбира от футбол и политика!Дърпай шалтера на скапания ***!
39
2
 
2
 
! Отговори
sava преди 10 години
danak religia plastat horata i v darjavnata kasa vliza. setne darjavata kazva kak da poharchat tesi pari, darjavata naznachava popovete, stroi cherkvite - moderni, s parno otoplenie, mesta za sedene, topla i studena voda, klozeti, telefoni, parkingi za nujdite na miryanite.na velikdenskata tv christ. slujba s edna svest, edin hlyab i edin bokal vino, knijki i pesnichki s organ si napraviha praznik - i za vsichki miryani ima mesta po peikite da sednat v topla, chista svetla cherkva za molitva.
38
1
 
10
 
! Отговори
Лапай банана преди 10 години
До Сиднито:ПП Предполагам, че си някой проект на група психиатрикато през годините тук си сменяш личността като:1. Човека Долар2. Алов3. от Сидни Ав$тралия4. Може и нещо друго (не влизам много често тук)
37
0
 
21
 
! Отговори
Лапай банана преди 10 години
До Сиднито:Ти затова ли отиде в Австралия, за да драскаш по Българските форумии за да си избиваш комплексите като показваш демонстративно на други хора, че си по-добре от тях?
36
0
 
12
 
! Отговори
Димчо преди 10 години
За разлика от пропадналата България в Швейцария имат "най-големия профсъюз в страната и Социалистическата партия" .При нас са некви малки, дребни мишочета, само стоят по столчетата и взимат заплатки, някой да обедени народа и да се вдигнат заплатите и при нас .
35
1
 
17
 
! Отговори
хах преди 10 години
баааахххх тия скоро ще ни стигнат по стандарт бе....ужас
34
0
 
14
 
! Отговори
black sea преди 10 години
А бе не разбрах там един по-долу от Сидни ли пише или от Сливен.Христос Воскресе
33
4
 
28
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Ало, Австралиеца,искам да те попитам до кога ще ти четем спама по форумите? Като си толкова преуспял, що не бегаш да играеш голф или да плуваш с акулите, а си чоплиш клавиатурата по някакви изпаднали български сайтове?Честно да ти кажа изобщо, ама изобщо не ми дреме на пуловера какъв начин си намерил да си избиваш комплексите! Тук, в Бг си имаме достатъчно *** като теб, затова стой си в Сидни, мий си на воля чиниите във вероятно долнопробната закусвалня, в която работиш и не се занимавай с БГ
32
1
 
9
 
! Отговори
Victimized преди 10 години
До 34 . Алчност , завист , егоизъм има в целия свят , българите винаги сме били силни и независими , трудно се обединяваме под обща кауза , рядко вярваме на авторитети , не търпим шефове ... И все пак където и да отиде българин да работи извън Бг е ценен и уважаван като работник и като личност . Така че пропитите с омраза завист и егоизъм сте тези които пишете такива глупости ... Обезверени от умопомрачително 50 60 годишно управление , СМЕШНИЦИ , ще падат глави рано или късно
31
2
 
7
 
! Отговори
Мая преди 10 години
До аз съм българчеА ако отидат в затвора, как ли ще си ги похарчат милиончетата ;D А сега сериозно.... Много сме зле!!! Много си обичам България, но се срамувам адски много от хората управляващи я....
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сидни, забавен си :)
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ела те в България ние работим за 2 лева на час и сме много доволни ха хаа ха ха еее ооо
28
5
 
7
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Тия са направо бедняци спрямо ,,управниците " от герб. За 3.5 год. станаха милионеро-милиардери. Къде ще се мерите бе ШВЕЙЦАРЦИ с нас? Учете се от нас.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Исторически ни е отредено, това което ни е отредено. Отделно че никога не успяваме да преодолеем чувството на непълноценност от подобен жребий, което е и работа на егото. В резултат още повече влошаваме съдбата си с посочените по-долу качества-злоба, крадливост, алчност, егоизъм, лицемерие, дребнавост, невяра в себе си и в живота, постоянно сравняване с другия, завист и т.н.
26
3
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 10 години
"България по тая логика требеше да е натъпкана с чужди инвеститори и производство, икономиката ни да препуска напред и нагоре. "Ами то е точно така, в сравнение с това, което щеше да бъде, ако тези принципи не се спазваха.