3270 евро минимална месечна заплата? Не, благодаря!

Швейцарците може би ще отхвърлят социалната привилегия
20 апр 2014 12:22,
91
3270 евро минимална месечна заплата? Не, благодаря!
Снимка: архив, Reuters

Швейцария, позната с високия стандарт на живот, банковата си система и световното лидерство в производството на стилни часовници, може да прибави още една титла към безупречното си реноме. Европейската държава ще гласува на референдум дали да се превърне в страната с най-висока месечна заплата в света.

На пръв поглед подобно гласуване изглежда с предрешен изход, но в Швейцария не са особено ентусиазирани от предложението за минимално възнаграждение от 3270 евро на месец (4000 швейцарски франка), пише businessinsider.com.
 
На 18-ти май швейцарските граждани трябва да решат дали да подкрепят инициативата на най-големия профсъюз в страната и Социалистическата партия. В интерес на истината в страната няма законова норма за минимална заплата, но 90 процента от работниците така или иначе получават по над 3270 месечно.

Поддръжниците на идеята за долна граница на заплатите посочват, че така ще се помогне на 330 хиляди нископлатени работници (предимно жени), да се справят с високия стандарт на живот.

Макар и на пръв поглед да изглежда, че проектът ще има малък ефект върху икономиката, редица икономисти, търговски сдружения и големи бизнеси (в това число и хранителния гигант “Нестле”) се обявиха против. Говорителят на “Нестле” Филип Ешлиман заяви, че всички швейцарски служители в компанията получават по-висока заплата от предложената в законопроекта. В същото време обаче той изтъква, че по-високите разходи за заплати ще засегнат негативно други компании в търговската мрежа на “Нестле”.

“Предложената минимална работна заплата е далеч по-висока от тези в съседните държави и ще постави базираните в Швейцария фирми в неизгодна позиция спрямо конкуренцията. Това неизбежно ще се отрази негативно на икономиката на страната”, посочва Ешлиман.

“Нестле” не е единственият противник на идеята. Ако бъде прието предложението, минималното заплащане на час в Швейцария ще бъде 18 евро или 2 пъти повече, отколкото във водещата европейска икономика Германия. Подобна разлика почти сигурно ще принуди бизнеса да се ориентира към пазари с по-евтина работна ръка.

Сдружението на фирмите за почистване “Алура” излезе с категорично становище, че подобно развитие ще унищожи множество работни места и ще отслаби конкурентоспособността на Швейцария.

Самият швейцарски министър на икономиката също се противопостави на предложението, като посочи, че подобна долна граница е реална заплаха за няколко сектора, сред които дребната търговия и селското стопанство. “По тази начин ще пострадат именно хората с по-ниски месечни възнаграждения, защото ще се окажат без работа”, настоява Йохан Шнайдер-Аман. Още през февруари министърът стартира кампания с цел да убеди хората да отхвърлят идеята за минимална заплата от 4000 швейцарски франка.

Националният дебат по темата в Швейцария предизвика интереса на световните медии, но подобна дилема има и в Съединените щати. Тази година, например, в Сийтак, щата Вашингтон минималното заплащане на час беше повишено на 15 долара – най-високата ставка в цялата страна. Увеличението беше оправдано с нуждата от покачване на доходите за справяне с непрекъснато растящата инфлация. Тази седмица стъпки за подобно покачване бяха предприети и в Сиатъл.

Аргументът на противниците на такова увеличение във всеки случай е един и същ – малките и средни бизнеси няма да издържат и ще се преместят. Според businessinsider.com тези опасения може и да се окажат неоснователни. През 2013-та година в Сан Хосе, щата Калифорния има 25-процентно увеличение на минималната работна заплата, но фирмите не само не се изтеглят, но дори се увеличават с 3 процента.

В Швейцария обаче перспективата за рекордна минимална заплата изглежда не блазни особено населението. По данни на Bloomberg имащите право на глас са силно разединени, като социологическите проучвания дават преднина за тези, които са против (52%). Може би просто защото те вече получават над 3270 евро всеки месец.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
11
 
! Отговори
Надежда Кунева преди 9 години
Хората ясно избраха Европейската преспектива и аз лично се борих това да се случи.Да ДС и Комунистите дебнат отвсякъде но ние Десния Блок-Либерали-Социалдемократи-Реформатори-Герб-Абв-Бсп-Без Цензура няма да допуснем България да се върне на онова жизнено равнище от преди 1990 година когато заплатата ви значеше нещо стигаща до умопомрачителното да си купите къща-апартмент за 1 година с спомагателни каси без или фиктивен лихвен процент.Европейско поведение е това което е днес-Ние с кинтите и ВИЕ!
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
парииииииииииииииии,злобаааааааааааааааа---бичът на 21 век.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
майдан, от Лийдинг Медия Сълюшънс май са големи експлоататори, хубав празник е, ти висиш по форумите и ръсиш цинизми. Самотата ли те мъчи, какво?
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а ,наште тумбаци се подиграват с хората като дават по 340лв минимална заплата.
21
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като се каже Швейцария, асоциацията е часовници, банки, шоколад, планини, качество, лукс.Като се каже Германия - автомобили, машини, индустрия, качество, прецизност.Като се каже България - Стоичков, максимум.Ето защо те взимат 3270 евро минимум, а ние сме големите разбирачи (дето им карат старите опели) и им се хилим, че били еврогейове и т.н. :)))))))))
20
7
 
10
 
! Отговори
майдан преди 9 години
До 123А ти не си ли българин? Таи май признаваш. че самия ти си крадец алчен. И Българите сме най- стария народ в Европа, а не племе! На всички ни писна от *** и европодлоги! Вървете *** на господарите си, духачи!
19
3
 
27
 
! Отговори
Язе преди 9 години
Като чета доводите "против" увеличението... България по тая логика требеше да е натъпкана с чужди инвеститори и производство, икономиката ни да препуска напред и нагоре.
18
12
 
37
 
! Отговори
123 преди 9 години
Българина е едно алчно,злобно,крадливо и егоистично племе ,за това сме на този хал и едвали ще си оправим някога
17
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато Швейцария беше в ЕС само с няколко държави тогава минималната им заплата беше много малка след присъединяването на още държави минималната заплата в Швейцария се вдигна неочаквано, това довежда до факта че държавите членки от ЕС се хранят зад гърба на държавите които са управлявани от евро-гейове
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес се навършват 125 годин от рождението на мустакатия ефрейтор.Дали е съзнавал, че всъщност работи за интересите на банките?
15
7
 
8
 
! Отговори
SIK 27 sm. преди 9 години
BRUTO 3270ev. NETO 1800ev. kimin sikinde
14
6
 
24
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Ти пак за наеми квартири и прочие мислиш ......овчо , а дали всички са на квартири там ? ахаах и тия 2000 евро от къде ги изкендза не знам .....ти май намекваш че 340 лв тук си е нормално значи .....миришеш ми на гербераст
13
7
 
19
 
! Отговори
до незнающ 6 преди 9 години
"от парите на световната престъпност.."Глупости !!!Цялият финансов сектор на Швейцария е едва 7% от брутосоциалния продукт! Швейцарската икономика е една от най-модернизираните и диверсифицирани в света - от там са парите!Образовай се, да не се излагаш по форумите...
12
4
 
5
 
! Отговори
Гиганта преди 9 години
До До Часовници и шокоНо това е капка в морето: ако вземат два пъти повече за шоколадите и ще...направят нашия БВП. Ама няма да видят големите заплати.
11
17
 
1
 
! Отговори
riddle преди 9 години
Регистрирай се и започни да печелиш веднага.Гарантирано.Не губиш,ако опиташ.КОпирай линка и се регистрирай. clixsense/?6286264
10
18
 
1
 
! Отговори
riddle преди 9 години
Регистрирай се и започни да печелиш веднага.Гарантирано.Не губиш,ако опиташ.КОпирай линка и се регистрирай. clixsense/?6286264
9
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 1Ей смешен, то ако живееш в 5-стаен апартамент в Женева, много ясно че ще ти е 2000 евро наема. Наема в град като Женева за стая с кухня ти е 600 евро.
8
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За 3270 евро и аз няма да им се навия да работя в Швейцария. То и за България са малко тези пари ако искаш да живееш хубав живот.
7
2
 
22
 
! Отговори
До Часовници и шоко преди 9 години
Може и да си прав, но за 2013 година Швейцария е изнесла часовници за около 24 млрд $.За шоколада не проверявах.
6
9
 
37
 
! Отговори
ИЗЛЪГАН И ПРЕДАДЕН преди 9 години
Ех а как само скачах с две вирнати пръстчета на Площада с думите кой не рипка е ченге и комунист.Оказа се че сините демоН-крати били едно също с онези срещу които скачахме а именно безскрупулни кариеристи.Аз тогава напуснах дори работа за да скачам по площадите и какво получих от Лицемерите които ни се изредиха до тук?Безработица мизерно отглеждане на деца новите роби на техните деца-господари както и нулева справедливост от Полиции-Болници-Правосъдна система.А БГ бе рай до 1990 като мисля сега!