Защо руснаците харесват Путин

В Русия предпочитат да са световна сила пред по-висок жизнен стандарт
Обновена: 24 апр 2014 10:15 | 23 апр 2014 21:40, Елка Василева
412
Защо руснаците харесват Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руснаците са по-предани на своя президент, откогато и да било. В социологически проучвания мнозина казват, че предпочитат Русия да бъде световна сила, отколкото да имат високо жизнено равнище. В дългосрочен план обаче това няма да е достатъчно, пише вестник "Тагесцайтунг".

Одобрение от далеч над 80 процента - демократично избраните държавни глави на Запад могат само да си мечтаят за такива показатели. Подобни високи проценти обикновено са запазена марка на диктатори като "любимия водач" в Северна Корея и се съобщават от близки до властта статистически служби.

Но след присъединяването на Крим към Русия одобрението за ръководителя на Кремъл Владимир Путин достигна предизвикващите гордост 82 процента, дори според критично настроени социолози.

Още по темата

Вярната на официалната линия конкуренция му даде 85 процента. Това е повече в сравнение с март 2000 г., когато Путин бе избран за пръв път, и когато и у дома, и в чужбина все още го възприемаха като някакво безупречно същество.

След финалния удар срещу опозицията, гражданското общество и критичните медии в началото на третия си мандат през 2012 г. Путин имаше доверието на по-малко от половината руснаци.

Протестното движение след протеклите не съвсем безупречно парламентарни избори в края на 2011 г. го притисна само дотолкова, че да направи козметични, вътрешнополитически корекции. Западът прибързано започна да сипе прекалени хвалебствия за "снежната революция".

Но това вече не е актуално. Присъединяването на Крим съживи рейтинга му. Никога преди това - нито при акциите на Москва в Чечения, нито по време на войната на Русия срещу Грузия през август 2008 г. - руската нация не е била толкова вярна на лидера си, както при украинската криза. Дори и най-върлите врагове на Путин от лагера на демократичната опозиция вече сдържано нападат, за ужас на симптатизантите си на Запад, обекта на своята омраза. Реставрацията на империята очевидно дяволски изкушава дори либералните умове.

Но преди всичко - с критика срещу политиката на Путин по отношение на Украйна в обозримо бъдеще няма да може да се печелят избиратели. Все пак според социологически проучвания в разгара на кримската криза в началото на март почти 70 процента отговориха, че за тях е по-важно Русия да има статут на световна сила, отколкото по-висок жизнен стандарт. Заедно с мандата от Сената (Съвета на федерацията - бел. прев.) за военна намеса в Украйна Путин получава и мандат от гражданите за нещо, което руските политолози наричат "активно управление на кризи".


Русия отново действа като равнопоставен партньор на Запада

След искането за присъединяване на молдовската отцепническа област Приднестровието някои наблюдатели вече виждат как руски войници нахлуват в Южна Украйна и отварят коридор. Защото Приднестровието няма обща граница с Русия. При една подобна акция Украйна би загубила достъпа си до Черно море и тогава в Одеса няма да е НАТО, а руският военноморски флот.

Може да се стигне дотам, но не бива. Световните сили действат по-добре при "активно управление на кризи" с помощта на политически и дипломатически натиск - при условие че имат дълбоки познания за дадения регион. Правителството в Москва е наясно с това, поне след катастрофата в Ирак, където САЩ действаха като в руския израз "Имаш ли сила, не ти трябва разум". Русия, отново достатъчно силна, за да преговаря със Запада на равна нога, както видяхме в сирийската криза и ядрения спор с Иран, ще настоява за федерализация на Украйна. И после ще стои и спокойно ще наблюдава как нещата се развиват в нейна полза: имаш ли ум, не ти трябва сила.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
10
 
12
 
! Отговори
сж преди 9 години
На всичкото им богатство и природни ресурси-Русия е на 53 място в класацията на БВП на глава от населението, а ние а всичкото ни нямане сме на 84?!? Излиза, че в Русия командват едни матрьошки Шутинки и 10-15 олигарси, които изцяло се облагодетелстват от нациналното богатство на Русия! Така че, какво плямпате простотии в защита на един отявлен престъпник като Шуткин-той се подигра на собствения си народ с две смени на постове подобно на Октавиан Август и стана пожизнен диктатор и дерибей на СССР
204
3
 
6
 
! Отговори
До 352 преди 9 години
Виждам, всички които са срещу путин са следствени, по затворите или емигрирали. Това искате да направите и тук с другаря Йовчев и сараите.
203
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз харесвам Плевнелиев защото единствен се изправи срещу възраждането на дс!
202
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
350. На теб да ти докарат новините на най-големите световни анализатори за Русия и Путин,Пак ще си - едно си баба знае, едно си баба знае !
201
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На нормалните хора не им пука за путин, искат жизнен стандарт. Помислете колко милиона руснаци емигрираха към запада от хубавия живот в Русия и путин.
200
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Харесва го само номенклатурата, олигарсите и партийната върхушка. Нормалните хора никак не го долюбват. Това с любоета към путин се спуска от неговата канцелария. Като им огладнеят задниците скоро никой няма да го иска.
199
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
344. Затова сега са се стегнали , трябва им един образец ! Аз съм в САЩ и това се отчита , от Олимпийските игри и новата техника , която са използвали там ? Какво да спорим !
198
2
 
3
 
! Отговори
Tina преди 9 години
До Анонимен 337:Не ми играй глупавата игра "столица/провинция", защото всяко зло за България през последните 25 г. идва именно от София, от площада с паветата...
197
5
 
6
 
! Отговори
Акъл море преди 9 години
Ясно е защо руснаците го харесват.По-трудно за обяснение е защо българите не го харесват.Може би защото руснаците правят това,което и българите би трябвало да правят,но им изглежда трудно.Русия се противопоставя на сатанизма на империята на доброто.Българите ЗНАЯТ!!!,че това е позицията,която трябва да имат.И понеже нямат сили,мразят Путин! Гяурското е дълбоко заседнало в болшинството жители на тази древна държава.Малко са тези като Петко и Индже войвода,а като Левски изобщо липсват!
196
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пишат хора които не са били нито в русия нито в сащ и имат представи за тях само от филмите и от пропагандата .бил съм и в двете държави,като в русия ми се събират 4 години.виждал съм руски младежи с есесовски значки и знаци.в москва има и гейбарове.за алкохолизъм и престъпност не искам и да споменавам.там образователната система и обществото обработват младежта в един постоянен национализъм и милитаризъм,морала е абсолютно занемарен
195
2
 
4
 
! Отговори
8 преди 9 години
До vargХа ха ха аааа шегаджия, скоро идва края на ***
194
0
 
1
 
! Отговори
до 339 преди 9 години
не разговарям с човек,който говори от множествено число.
193
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
харесват го хора с представи от 18-19 век.
192
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
337. Харесваме силните и последователни хора ! Независимо от къде са !Ти харесваш ли Плевнелиев ?
191
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
болните мозъци и комплексираните хора харесват диктаторите.можел да стигне до Цариград,що за дивотия и провинциализъм
190
3
 
6
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Западът пак ли си задава глупави въпроси за Русия и Путин? То за това му се получават нещата на Путин... И още нещо: "Защо руснаците харесват Путин?" и "Защо българите не харесват Плевнелиев?" Докато се чудите над тези жизненоважни, от световно значение въпроси /които за всеки обикновен човек са ясни/, Путин може да стигне и до Цариград...Заради това Русия винаги ще е пред вас.Господи, и аз искам президент като Путин!
189
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
предпочитам да сме незначителна военна сила като Люксембург обаче с техния стандарт
188
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно трябва да се отчете: освен военната мощ, образованието и културата в Русия са приоритети. У нас, под влияние на американската начин на живот, младежта е все по-необразована, за културата, която тече из крачолите ни, да не говорим. Защо не подражаваме на французите например? Те си пазят традициите и не се поддават така лесно на американизацията.
187
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
331. Е това е , там ще си останеш от времето на Сталин и Хитлер !
186
13
 
10
 
! Отговори
... преди 9 години
Путин е диктатор. Руснаците са мазохисти и харесват диктатора си.