Защо руснаците харесват Путин

В Русия предпочитат да са световна сила пред по-висок жизнен стандарт
Обновена: 24 апр 2014 10:15 | 23 апр 2014 21:40, Елка Василева
412
Защо руснаците харесват Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руснаците са по-предани на своя президент, откогато и да било. В социологически проучвания мнозина казват, че предпочитат Русия да бъде световна сила, отколкото да имат високо жизнено равнище. В дългосрочен план обаче това няма да е достатъчно, пише вестник "Тагесцайтунг".

Одобрение от далеч над 80 процента - демократично избраните държавни глави на Запад могат само да си мечтаят за такива показатели. Подобни високи проценти обикновено са запазена марка на диктатори като "любимия водач" в Северна Корея и се съобщават от близки до властта статистически служби.

Но след присъединяването на Крим към Русия одобрението за ръководителя на Кремъл Владимир Путин достигна предизвикващите гордост 82 процента, дори според критично настроени социолози.

Още по темата

Вярната на официалната линия конкуренция му даде 85 процента. Това е повече в сравнение с март 2000 г., когато Путин бе избран за пръв път, и когато и у дома, и в чужбина все още го възприемаха като някакво безупречно същество.

След финалния удар срещу опозицията, гражданското общество и критичните медии в началото на третия си мандат през 2012 г. Путин имаше доверието на по-малко от половината руснаци.

Протестното движение след протеклите не съвсем безупречно парламентарни избори в края на 2011 г. го притисна само дотолкова, че да направи козметични, вътрешнополитически корекции. Западът прибързано започна да сипе прекалени хвалебствия за "снежната революция".

Но това вече не е актуално. Присъединяването на Крим съживи рейтинга му. Никога преди това - нито при акциите на Москва в Чечения, нито по време на войната на Русия срещу Грузия през август 2008 г. - руската нация не е била толкова вярна на лидера си, както при украинската криза. Дори и най-върлите врагове на Путин от лагера на демократичната опозиция вече сдържано нападат, за ужас на симптатизантите си на Запад, обекта на своята омраза. Реставрацията на империята очевидно дяволски изкушава дори либералните умове.

Но преди всичко - с критика срещу политиката на Путин по отношение на Украйна в обозримо бъдеще няма да може да се печелят избиратели. Все пак според социологически проучвания в разгара на кримската криза в началото на март почти 70 процента отговориха, че за тях е по-важно Русия да има статут на световна сила, отколкото по-висок жизнен стандарт. Заедно с мандата от Сената (Съвета на федерацията - бел. прев.) за военна намеса в Украйна Путин получава и мандат от гражданите за нещо, което руските политолози наричат "активно управление на кризи".


Русия отново действа като равнопоставен партньор на Запада

След искането за присъединяване на молдовската отцепническа област Приднестровието някои наблюдатели вече виждат как руски войници нахлуват в Южна Украйна и отварят коридор. Защото Приднестровието няма обща граница с Русия. При една подобна акция Украйна би загубила достъпа си до Черно море и тогава в Одеса няма да е НАТО, а руският военноморски флот.

Може да се стигне дотам, но не бива. Световните сили действат по-добре при "активно управление на кризи" с помощта на политически и дипломатически натиск - при условие че имат дълбоки познания за дадения регион. Правителството в Москва е наясно с това, поне след катастрофата в Ирак, където САЩ действаха като в руския израз "Имаш ли сила, не ти трябва разум". Русия, отново достатъчно силна, за да преговаря със Запада на равна нога, както видяхме в сирийската криза и ядрения спор с Иран, ще настоява за федерализация на Украйна. И после ще стои и спокойно ще наблюдава как нещата се развиват в нейна полза: имаш ли ум, не ти трябва сила.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз харесвам Путин!
184
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За Родину ! За Путина ! Назаааад !!! На Сталин принадлежат думите: Руската нация царска нация. Все за някой "батюшка" трябва да се жертват !
183
2
 
6
 
! Отговори
До316. dp преди 9 години
Какви са тези обидни думи бе ковек ?Толкова си изостанал , не си помръднал от онова време , Аз живея в Америка , още по време на Олимпийските игри отчетоха че го харесват , въпреки ,че на някой американци не им се иска да е така , но го казват ! Какво още казаха . За Олимпиядата руснаците за пръв път използват нова техника и защита от теротистични нападения ?Имат ли го това във въоръжаването ? - сигурно !
182
0
 
3
 
! Отговори
ПСС преди 9 години
Защо не харесвам коментарите?Защото нямат нищо общо с темата и приличат на "в селската кръчма". Харесват или не - тяхна си работа. А дали някой от коментаторите го харесва или не - може да си каже. Но не виждам много такива - просто е едно заяждане (сигурен съм, че има и други по-точни думички. А и причините навярно са ясни на всички.)
181
1
 
6
 
! Отговори
dp преди 9 години
321, със сигурност в тиквата му няма толкова обем, 50-100 бръмбара представляватумствения му капацитет :D :D .Като почнат агитаторите с евтини лъжи като тая - $24k на глава имали руснаците - не знам да се смея ли да драйфам ли от спомени за пропагандата по съветско време. Толкова ли нямат акъл да се сетят, че това всеки може да го провери с две цъкания в днешно времене знам, но то какво да очакваш от такива, безумна му работа.
180
15
 
9
 
! Отговори
Hells Bells преди 9 години
Северния алианс ще се затрие сам а ние пак сме на страната на губещите!
179
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До dp (316)Виж момче, аз работя и живея в чужбина (не в Русия) и се смятам за добре реализирал се в цивилизования свят със заплата от 5,000 евро. Плюс това съм десен и винаги съм гласувал за ГЕРБ. Но и аз харесвам Путин като политик. Те и американците харесват Путин като политик повече от Обама - има статистика по въпроса. Може би и тях ще наречеш жалки ***?
178
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдааа, Русия има 24,000 $ БВП на глава от населението. Може и да не е колкото щатите но им дава право да се гордеят със страната и президента си.
177
11
 
17
 
! Отговори
dp преди 9 години
Харесването му е колкото са автентични проруските постове тук.В огромната си част са дело на *** - платени или самодейни малоумницинямащи си друга работа.В Русия плебсът си го харесва разбира се, но в БГ само комунистии неспособни да се реализират в цивилизования свят *** му се кланят - бездори да разбират, че го правят защото са жалки.
176
11
 
8
 
! Отговори
дали го харесват!? преди 9 години
Те си знаят най-добре. Ако много го харесваха, нямаше да бягат през глава я в Америка, я в Европа, Австралия или Канада... Скоро и в Русия ще стане като в Украйна, може и по-лошо. Не случайно *** опрощава 10 билиона долара на Северна Корея. Може би се готви да бяга там с Янукович.
175
2
 
3
 
! Отговори
бай кольо преди 9 години
НА НАРОДА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА.С ПУТИН ДА НЕ СТАНЕ,КАКТО С ХРИСТОС.ОТНАЧАЛО ОСАННА 'СЛЕД ТОВА 'РА З П Н НИ ГО.'''И ГОРБАЧОВ С ПЕРЕСТРОЙКАТА ГОМПОСРЕЩНАХА С ОСАННА 'АМСЕГА ИСКАТДА ГО СЪДЯТ.ТАКА БЕШЕМИ С БОЙКО ОТНАЧАЛО 'СЕГА С ПРОМИВАНЕТО НА МОЗЪЦИТЕ ОТ МЕДИИТЕ ИСКАТ ДА ГО РАЗПХНАТ-.НКРОДА Е СТАДО.ВАЖНОТО Е КОЙ Е ПАСТИРА.
174
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен309--За ваше сведение господине--САЩ са погазили м.право в последните 10 год. цели 21 пъти....и като сте такъв голям експерт по м.право не би трябвало да пишете такива глупости
173
5
 
8
 
! Отговори
кико преди 9 години
Тук отговорът е много ***--защото обича родината си и е патриот.Работи и развива страната си.НЕ слугува на чужди интереси.И най-вече върна на народа си гордостта ,че са велика държава.Силен икономически растеж-даже по време на криза.По-високи доходи за съгражданите си.Отстоява националните и християнски ценности.Предсказуемо бъдеще и реални настоящи резултати.Просто е.....това е отговорът....никакви обещания--а конкретни действия....
172
8
 
20
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Путин е велик държавник и най-големият политик на нашето време. Факт !
171
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
as sam napalno prav sas gospodinat pod nomer 307
170
6
 
33
 
! Отговори
Ж89 преди 9 години
Да,,,интересно как журналистите могат да сформират мнението на тълпата,А истината е една-Путин просто се грижи за народа си и страната си.Което БИ трябвало да прави всеки политик във всяка държава.Политиката на Путин се харесва не само на руснаците,а и на много хора по_света.Първо защото е честен и прям в изказванията си,казва право в очите това което мисли.И никога досега НЕ е двуличил пред света-както западният политически елит.Имаме интереси-ще ги защитаваме--и това хората го разбират,,,,
169
6
 
1
 
! Отговори
Tony преди 9 години
Ami zastoto e Plesiv.....I seksi kato vsicki Plesivi.....
168
14
 
2
 
! Отговори
Rusnak преди 9 години
Az go mrazia stoto e lijec I ubiec.Ste go grimne nekoy Cecenec skoro.
167
27
 
24
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Харесват го, просто, защото е пич.
166
27
 
33
 
! Отговори
dp преди 9 години
Далеч не всички руснаци го харесват, само простолюдието (т.е. 80-ина % от хората).Толкова му е лесно да подлъже смачканяците подире си, на края нали пак самите те щеплатят сметката.Хаха-хохо, империя, велика сила, глупости на търкалета - той си и знае, че няма силите за такова нещо, малоумната публика обаче не го знае и може да изкара още бая времевърху тая песен. Стига да не прекали и да не ги изолира останалият свят до глад, тогаватъпите маси ще позабравят за величието.