Мащабни икономически санкции срещу Русия са невъзможни!

Дянков: Налагане на санкции може да навреди на самия ЕС
Обновена: 24 апр 2014 18:53 | 24 апр 2014 17:00, Елка Василева
157
Мащабни икономически санкции срещу Русия са невъзможни!
Снимка: YouTube

Мащабни икономически санкции срещу такава голяма икономика като Русия са просто невъзможни. В това е убеден бившият финансов министър Симеон Дянков, който сега е ректор на Руската икономическа школа.

Русия заема много важно място на световната икономическа арена. Зависимостта например на ЕС от руските стоки е толкова голяма, че налагайки нови санкции срещу Русия, ЕС може да разруши своята икономика, заяви Дянков в интервю за руската телевизия „Россия-24“.
   
Ако бъдат наложени санкции срещу Русия, то откъде тогава западните страни ще купуват стоките, които сега купуват от Русия. При това не става дума само за такива традиционни стоки като нефта и газа. Под въпрос са много важни материални ресурси и стоки за световната авиопромишленост, автопромишлеността, химическата промишленост, които се произвеждат от Русия, обяснява Дянков.

Освен това в ЕС няма единно мнение за възможното налагане на санкции: преобладаващото мнозинство се обявява против санкции поради недоброто състояние на европейската икономика през последните 5-6 години, казва Дянков.

Той отговаря утвърдително на въпроса дали е съгласен с мнението, че санкции биха били неразумна стъпка, която може да се обърне срещу самия ЕС. Тъй като много отрасли на промишлеността в Европа, САЩ, Япония зависят от материали и стоки от Русия, то е много трудно да бъдат наложени такива санкции, които не биха навредили на промишлеността на западните страни, особено европейската, пояснява Дянков.

„Освен това Европа е единен регион, който трябва да излиза с единно мнение. Свика ли се обаче среща на финансовите министри за обсъждане, на нея около половината от участниците ще разберат вредите за собствените си интереси от подобни санкции“, споделя бившият български министър.

Дянков говори и за още един аспект, който не се обсъжда толкова – малките европейски страни са много чувствителни към санкциите. Той припомня санкциите през 1999 г. срещу Югославия. „Тогава редица страни, включително моята родна България, бяха засегнати от тези санкции. Тогава европейската икономическа общност обеща компенсации за щетите, но нищо не беше направено“, припомня Дянков.

Според него сега малките икономики като България, Кипър, прибалтийските страни, разбират, че ще бъдат засегнати в много по-голяма степен от например испанската икономика. „Компенсации? Те вече знаят отговора на този въпрос: такива няма да има, защото в ЕС няма такъв механизъм, независимо на бюджетно или юридическо ниво“, убеден е Дянков.

Затова според него е малко вероятно ЕС единен да се обяви за налагане на санкции. Защото някои страни ще пострадат много по-силно от останалите, категоричен е Дянков.

За ситуацията в Украйна той оценява, че по всички икономически стандарти страната вече отдавна е трябвало да бъде във фалит. През последните 25 години украинската икономика е в състояние на перманентна криза. Причината не е в настоящата политическа криза и не в събитията от последните 3-4 месеца, посочва Дянков.

Икономиката на Украйна отдавна трупа проблеми и накрая ситуацията „се нажежи“ до точка, от която задължително трябва да се случи нещо ново, обяснява той.

Дянков е убеден, че през годините Украйна е пропуснала възможността да проведе редица реформи и най-важната от тях е децентрализацията. Според него предвид предстоящите на 25 май президентски избори в страната едва ли настоящото правителство ще направи нещо за подобряване на ситуацията. Той прогнозира, че едва през есента са възможни някои интересни реформи в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
12
 
41
 
! Отговори
колибрито пита преди 9 години
А какво става с американската икономика без Дянков ?А пък Дянков няма нищо общо с американската икономика. Той е икономист на Русия. Сега разбирате ли защо се гавреше с българите
57
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците имат поговорка: Дръж приятелите близо, а врагът още по-близо. Затова червосъка е там.
56
11
 
45
 
! Отговори
колибри преди 9 години
Не бях чувала за Руската икономическа школа като институция, но като разбрах , че Дянков е ректор все едно я познавам. А какво става с американската икономика без Дянков ?
55
11
 
47
 
! Отговори
zz преди 9 години
Гнусен червей !!!
54
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dqnkoveca, si napalni duparata s evra pokrai gerberite i kaza izchakaite malko e sea se vrashtam i dim dago nqma v Rusiq da gori dushichki! Lechi mu na geiskiq, pusnal buzi!
53
11
 
35
 
! Отговори
до 62 преди 9 години
ДЖОН КИРБИ, контр-адмирал, пресс-секретарь Пентагона: Если это какое-то послание для Москвы, то оно в том, что мы очень серьезно относимся к нашим обязательствам в Европе.По отношение на дислоцирането на екип "Апокалипсис" в полша. .......................................Това ми звучи,като на Украйна и трябват 2 млрд. да си плати руския газ до края на април,Америка и дава 50 млн.Те така и с екип "Апокалипсис" от 60 човека ще демонстрира загрижеността на САЩ за сигурността на Европа.
52
9
 
48
 
! Отговори
681 преди 9 години
До нато Да попитаме адмирала какви обязателства има в Европа? Някого да пазят или да завладяват и заробват народи? Ей, хептен ни взеха за канарчета бе,но мисля че главната цел е завладяването на Русия!Там ще се задавите!
51
16
 
43
 
! Отговори
палячо преди 9 години
Тоя продажник не може да стигне с пилешкия си акъл до такова заключение ,трябва някой да му го е подсказал!
50
13
 
33
 
! Отговори
нато преди 9 години
ДЖОН КИРБИ, контр-адмирал, пресс-секретарь Пентагона: Если это какое-то послание для Москвы, то оно в том, что мы очень серьезно относимся к нашим обязательствам в Европе.По отношение на дислоцирането на екип "Апокалипсис" в полша.
49
17
 
44
 
! Отговори
BOI преди 9 години
DIANKOV E MNOGO UMEN,NE GO PODTSENIAVAITE ..........
48
13
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дянков, Дянков, Дянков. Всеки който има някакви познания от икномика знае идеите *** Дянков бяха мнго добри, само че за да се постигнат трябвят реформи и стегнация.
47
17
 
61
 
! Отговори
вв преди 9 години
България даде своя принос за санкциите срещу Русия - изпратихме им Дянков !
46
16
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И малкото камъче обръща колатаДянков може да съсипе всяка икономика.Ама нали беше незаменим за Сащ,какво прави в Русия.
45
17
 
40
 
! Отговори
Биволъ преди 9 години
Вчера Украинския евреин Станишев в тесен пиянски кръг в Кърджали е казал:- Дано повече балъци се вържат на моите приказки за благоденствието в бъдеще време и да гласуват за БСП, че тука почва да става напечено. Аз да си отида в Брюксел пък тука да се оправят както могат. Моника си ме чака и ми е купила хубава къща. Естествено не е много скъпа, само 2 500 000 евро, като и Хохегер помогна.
44
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ako vse oshte beshe v pravitelstvoto na Gerb, sigora che nqmashe da govori taka proruski g-n Dvulichnikov Pomiqrovich!
43
17
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-голяма и тежка санкция за Русия, от това Дянков да е ректор на Руската икономическа школа няма!
42
13
 
43
 
! Отговори
k преди 9 години
Като колега икономист смея да твърдя, че уважението ми към Дянков спадна и истината е, че не мога да разбера какво колегите в Америка са видяли в него като качества... но все пак ни го върнаха, така че работата ми е ясна.
41
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***В степи, покрытой пылью бренной,Сидел и плакал человек.А мимо шл Творец Вселенной.Остановившись, Он изрек:Я друг униженных и бедных,Я всех убогих берегу,Я знаю много слов заветных.Я есмь твой Бог. Я вс могу.Меня печалит вид твой грустный,Какой нуждою ты тесним?И человек сказал: Я - русский,И Бог заплакал вместе с ним.Николай Зиновьев
40
12
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американските интереси - индиректно чрез санкции на Русия да подриват икономиката на ЕС. Слаб партньор - лесен за договаряне и контролиране. В ЕС някои поразително бързо се хванаха на въдицата на САЩ.
39
14
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие пък не разбрахте ли, че ГЕРБ е = на Бойко Борисов - всичките маймуни му изпълняваха нарежданията. Така и Дянков - не го надценявайте много ....