Св. Георги – палестински герой!

Дори мюсюлманите почитат светеца в тези земи
Обновена: 26 апр 2014 20:48 | 26 апр 2014 20:40,
51
Св. Георги – палестински герой!
Знамето на Св. Георги може да бъде видяно и над палестински църкви. Снимка: архив, Reuters

За християните по целия свят Свети великомъченик Георги Победоносец е един от най-почитаните светци. Не правят изключение и тези, живеещи в Палестина, пише Би Би Си.

Бялото знаме с червен кръст (символ на Св. Георги от времето на кръстоносните походи) се вее над палестинска църква в градчето на Западния бряг Ал-Кхадр.

Освен пряката връзка с религията, палестинците имат и друга причина да почитат този християнски мъченик. За тях той е местен герой, който се е борил за християнските ценности и е защитавал преследваните и онеправданите.

Св. Георги е патрон за местното население – той е израснал в Лида, древна Палестина (днешен Лод, Израел).

Светецът е римски войник по времето на император Диоклетиан през 3-ти век. Твърди се, че е живял именно в Ал-Кхадр край Витлеем, на земя, притежавана от семейството на майка му.

Той е почитан за това, че е раздавал богатствата си на нуждаещите се и е останал верен на религията си, въпреки че е бил затворен, измъчван и накрая екзекутиран.

Много църкви на Западния бряг и в Израел носят името „Св. Георги”. Характерното изображение на светеца в битка със змей може да се види в редица храмове, християнски домове и обществени сгради. Всички вярват, че светецът ги пази от злото.

Заради асоциацията на светеца със смелостта и честта, християнското име Георги (в арабски разновидности като Кхадр и Джерис) е едно от най-разпространените в палестинските територии.

Има и редица обичаи, свързани с честванията на празника на Св. Георги.

Свещениците често слагат ключове в устите на деца, които имат проблеми с говора, тъй като се вярва, че така ще се отключат езиците ми. При друг ритуал богомолците слагат верига на врата си, прокарват я по цялото тяло и я целуват 3 пъти – това трябва да ги предпази от болести.

Писма до Св. Георги с молба за решаване на семейни спорове се слагат върху иконата на светеца. Хора, които се молят за помощ, даряват овци на църквата, за да има месо и за бедните.

Не са малко и мюсюлманите в Палестина, които следват част от обичаите. „Мюсюлманите също усещат силата на Св. Георги, оценяват делата му и извършените от него чудеса”, споделя пред Би Би Си местен свещеник.

Стара жена с традиционна ислямска забрадка е категорична: „Всички ние вярваме в Св. Георги, дори и моят съпруг. Не пропускам да запаля свещ в нашата църква в знак на почит”.

Мнозина мюсюлмански проповедници дори считат, че Божий служител, споменаван в Корана като приближен на пророка Мойсей, е именно Св. Георги.

В 1700-те години след смъртта си светецът е основен герой в редица легенди. Като тази, че е спасил девица, държана в плен от ламя.

Макар и много подробности от живота му да остават неизяснени, за палестинците Св. Георги е истински пример за подражание – милосърден човек, който помага на хората в нужда и в същото време с изключително силен характер, отстояващ вярата си с цената на своя живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Сус бе, кьопек! преди 9 години
До TurchinТакъв като тебе трябва да му вържат на дирника едно газено тенеке и да го ритнат по това място, та да прескочи границата, да дрънне и да се чуе! И повече никога да не го пускат в България! Кьопек крастав!За щастие, всред нашите турци има многа читави, работливи и мъдри хора! Ти не си такъв! Вън!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е английското знаме
15
1
 
1
 
! Отговори
дййд преди 9 години
Учат ни те залухавите попове на смирение и покаяние. Не са като вшите ходжи и имами да пропвядват лицемерие нахалство и омраза
14
12
 
1
 
! Отговори
Turchin преди 9 години
Hahaha....gqurite pak sa se prevyzbudili!!! Samo Allah e istinata! Priemente Islam-a i shte blagodenstvate cql jivot, a vie se klanqte na vashite izmisleni bogove i popove deto karat s-klasi i vi peqt da gladuvate i da bydete skromni i bedni hahaha Prost narod gquri i tova e!
13
0
 
8
 
! Отговори
православен преди 9 години
той май творецът е един ама ...........като си гаден като човек няма значения каква религия си!!!
12
4
 
14
 
! Отговори
Българин преди 9 години
По време на турската робия Крали Марко е отървал от Черен арап три синджира роби.Сега Свети Георги от Изток ще ни отърве от Черния арапин в Белия дом, дето е сложил три военни бази с *** в на свещената българска земя и цялата я е заробил.
11
27
 
13
 
! Отговори
До 27 преди 9 години
Как реши ,че пияниците от русия са най великата държава ???Ако не сме били под руско влияние никога нямаше да сме сега в това положение.Руснаците са жалки комплексари ,вечно подтискани от запада .Путин се прави на мъж ,но накрая ще страда много
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСлава на Господ Исус Христос-другото е идолопоклонство и суеверия
9
14
 
17
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Свети Георги е на герба на най-великата държава в света - РУСИЯ, както и на герба на въоръжените й сили.България се МОЛИ на Свети Георги да дойде да я отърве от евро-гейската робия. Слънцето и свободата изгряват от ИЗТОКСВЕТИ ГЕОРГИ ЩЕ ПОМОЛИМ С НАС ПО ПЪТЯ Д ВЪРВИ, СВЕТИ ГЕОРГИ ТЕБЕ МОЛИМ - ДАЙ СИ СИЛА - С НАШ'ТА ОРИС - ПАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ
8
3
 
5
 
! Отговори
456 преди 9 години
До Анонимен19Що така бе човек? Нали Христос е роден във Витлееим и са го разпнали римляните!!Що да канонизираме римските войници?Май нещо не си си дочел книжките???
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЗА 12От злото сам ще се опазя, опази ме Боже от такива "вярващи"!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО ЛУПИ ЗА СТАТИЯТА !!!
5
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Дори мюсюлманите" - мюсюлманите винаги са почитали християнството. Конфликт между мюсюлмани и християни никога не е имало. Той е фабрикуван от американските неолиберали.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 11Иди да прочетеш коментарите в статията за убитите жена и дъщеричка й в Джебел. Голям валеж от "християнски" коментари.Те религиите в същността си са еднакви, проповядват мир, любов, добрина и състрадателност, ама набедените вярващи погазват всичко това.
3
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък вярвам в Амон Ра, но пък от друга страна почитам и Зевс, както и негония пророк Конфуций.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светецът е толкова велик, че неговият празник е единственият, който комунистите не посмяват да сменят с нова дата (по нов стил). Така 6 май се празнува и до днес.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сравнете го ТОЗИ СВЕТЕЦ с бъдещите двама папи - светци. Няма разлика нали ? Всичко се търгува вече.