Кметът на Харков е тежко ранен при покушение

Генадий Кернес е прострелян в гърба
Обновена: 28 апр 2014 15:07 | 28 апр 2014 12:55, Елка Василева
65
Кметът на Харков е тежко ранен при покушение
Снимка: архив, Reuters

Проруският кмет на украинския град Харков беше тежко ранен при покушение, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

В съобщение на градския съвет на Харков се пояснява, че той вече е опериран, но лекарите се борят за живота му. Генадий Кернес е бил прострелян в гърба.

Извършителите на нападението са неизвестни.

Според обкръжението му в момента на нападението кметът е карал велосипед.

През март киевски съд го поставил под съдебен контрол във връзка с дело за отвличане и мъчения, но той запазил поста си.

Кернес е доста колоритна личност със съдебно досие за кражба и измама. Той стана известен със силовите методи, които използва срещу опонентите си в града по време на тримесечните проевропейски протести, свалили режима на проруския президент Виктор Янукович през февруари.

Нерядко негови противници биваха нападани или заливани с трудно отмиваща се зелена течност. Автомобилите на някои бяха опожарени.

Кернес спомогна и за налагането на паравоенна групировка, наречена "Оплот" и водена от бивш милиционер с криминално досие, който заяви, че може "да извади око или да строши краката" на проевропейските опозиционери, ако те преминат към действия.

Активисти на "Оплот" имаше вчера сред бунтовниците, завзели регионалната телевизия в Донецк.

След бягството на Янукович и свалянето му от поста през февруари Кернес също избяга от Харков заедно със съюзника си - губернатора на областта Михайло Добкин, но после побърза да се върне в страната.

Добкин беше уволнен от губернаторския пост, но се кандидатира за предсрочните президентски избори на 25 май от бившата формация на Янукович - "Партия на регионите".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шистовия газ е само за камуфлаж, реално целта е да се укриват ТОКСИЧНИ ХИМИЧНИ И РАДИОАКТИВНИ отпадъци, това е далаверата, това е голямата далавера, тук са големите печалби, за това химичната съставка е "секретна", а газът е само страничен ефект и не носи печалба за компаниите дето го добиват. Най-голямото набутване за домакина е унищожаването на природата. Не напразно, добива се насочва към най-плодородните земи, вижте къде искаха да дупчат у нас, вижте къде искат да дупчат в Украйна.
42
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как целите на САЩ се връзват със стрелба по някакъв, от който не зависи нищо? А може би на руснаците не им уйдисва, че в Харков е спокойно, въпреки, че кмета е проруски настроен?
41
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руските снайперисти които стреляха по полицайте и протестиращите на Майдана след като ги наградиха в Кремъл отново са в Украйна.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби Защо да не го отстрелят, какви картофи вади от огъня, говориш смешни неща.
39
1
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 9 години
То и БЪлгария е добре да се раздели на ЕвроБългария и под руска власт. И отивайте ВКУПОМ ТАМ със сегашното правителство, Бареков ,Сидеров и всички, жаждащи Путин.
38
0
 
1
 
! Отговори
руски методи преди 9 години
"Нерядко негови противници биваха нападани или заливани с трудно отмиваща се зелена течност. Автомобилите на някои бяха опожарени."Ами каквото повикало, такова се обадило.Той, като истински руснак-комунист си мисли, че наказание няма.Представете такива да влязат в България- както беше на 9.09.1944.
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците са го свитнали, за да имитират, че някой ги тормози.
36
1
 
1
 
! Отговори
terminator преди 9 години
opiti da ynishtozat xorata potkrepiashti prorysko nastroenite sampatizanti, podlo i mrasno v grap da ybiesh 4ovek ,tipi4no po amerikanski
35
4
 
19
 
! Отговори
Кой е луд? преди 9 години
Кой е луд да води война с Русия заради Украйна? Украйна неспасяемо се е разложила на части и не е възможно тя да бъде отново закърпена! За какво ни е на нас, европейците, да се пъхаме между шамарите на Обама и Путин? Ние трябва да излезем от този конфликт! Обамата и Путин ескалират съзнателно. Путин няма да напада Украйна, той само чака тя окончателно да се разпадне! Никой няма да пострада, ако Украйна се раздели на източна и на западна! Единствено ние ще загубим, ако продължаваме да се месим!
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Главната писателка *** трябва да я пратите при "руските сепартисти" да и пръснат онази работа......
33
3
 
11
 
! Отговори
Мужик преди 9 години
Който нож вади, от нож загива! - народна поговорка
32
4
 
31
 
! Отговори
зад покушението преди 9 години
Явно зад покушението срещу кмета на Харков стои т.н. министър на вътрешните работи на Украйна, Арсен Аваков.
31
4
 
8
 
! Отговори
Джонката преди 9 години
ако наистина е *** по добре да го ликвидират , не трябват такива хора ( за да не стане като в БГ уж демокрация ама със стари герои мафиоти ) Да си изберът свестен човек с чисто минало . Иначе 150% подкрепа за братушките
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A be ot teia tam ima li niakoi koito ne e s kriminalno minalo ?
29
13
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
За да оправдаят поредната доза насилие ,която смятат да приложат в Украйна може своите да са го гръмнали.Ако е вярно написаното той би трябвало да е на "топло",а не да е на свобода.
28
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Охо - "хубав (хароший) човек (человек)" - проруски, "Кернес е доста колоритна личност със съдебно досие за кражба и измама. ", други бандитщини!... Проруски и руски бандити правят така, че да се подпали война - локална или световна!
27
1
 
3
 
! Отговори
boian.getov.1 преди 9 години
Абе тея кво чакат още ми не се почват/ония гръмнат-тоя гръмнат/как не им писна да се почва и да видим кой крив кой прав аааааааа писва
26
3
 
3
 
! Отговори
st преди 9 години
Мал шанс ехеххехехе
25
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната "демократична" акция на ЦРУ. Даже съм учуден че не са взривили кметството с крилата ракета или пластичен взрив, ами страхливците са си играли да го застрелят в гръб.
24
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинеца който го е застрелял знае, че това може да разпали война, а оня очилатко с яйцевидната глава има наглостта да обвинява руснаците в опити да разпалят война...