Стрелков - главният руски агент провокатор според Киев

Призрачна фигура на сепаратистите в Украйна излиза от сенките
28 апр 2014 17:04, Елка Василева
95
Стрелков - главният руски агент провокатор според Киев
Снимка: YouTube

От седмици разузнавателните служби на Украйна следят тайнствен мъж с тънък мустак, който според тях е главният руски агент провокатор, натоварен със задачата да разпалва въоръжен бунт в Украйна, пише Ройтерс.

Най-подробното му описание, представено по-рано, беше нарисуван от художник груб портрет, разпространен от държавната служба за сигурност на Украйна. В събота той - или поне някой, отговарящ на неговото име - излезе от сенките.

Руски вестник публикува в интернет видеозапис, окачествен от изданието като интервю с Игор Иванович Стрелков – човекът, който според Киев и западни разузнавателни служби е руският агент под прикритие, ръководещ отряд от подкрепящи Москва бунтовници в източния град Славянск.

Още по темата

В интервюто мъжът, който, както изглежда, има същия мустак и черти като човека на рисунката, отрече Русия да е замесена в бунтовническите действия. Всъщност той се оплака, че Русия "не ни е дала и една пушка или един патрон".

Но казаното от него - ако той наистина е водач на въоръжения бунт в Славянск - е едно от първите подробни описания на това кои са бунтовниците, как действат и какво се надяват да постигнат.

В интервюто за в. "Комсомолская правда" той заяви, че отрядът му бил съставен в Крим - украинския регион, присъединен от Москва по-рано тази година.

Той каза, че около две трети от членовете на отряда са украински граждани, но не обясни какъв е произходът на останалите. Той не каза нищо за своята националност.

"Голяма част от хората имат боен опит. Мнозина, сред които украински граждани, са се сражавали в редиците на руските въоръжени сили; те са се били в Централна Азия. Има хора, които са се сражавали в Ирак и Югославия в състава на украинските въоръжени сили", заяви той.

Сирийска връзка

Той каза, че някои от тях са били в Сирия, но не даде подробности какво са правили там или чия страна са заемали в сирийския конфликт. Москва е близък съюзник на сирийския президент Башар Асад.

Той посочи също, че след пристигането в Славянск към ядрото на отряда му са се присъединили местни доброволци.

Мъжът на видеозаписа седеше на бюро. Зад него на стената беше окачена карта на Славянск, а на пода имаше нещо, което изглеждаше като тръба на гранатомет.

Той беше облечен в чисти камуфлажни дрехи и говореше меко, спокойно и точно, особено когато даваше подробности за военни подразделения и оборудване.

Той каза, че неговите хора събрали оръжия от завзети от тях поделения на украинската милиция и армия. По думите му те имали над 100 автоматични оръжия, няколко гранатомета, голямо количество боеприпаси и шест бронирани автомобила.

Той подчерта, че хората му не искат да убиват своите "братя" от украинските въоръжени сили, много от които според него били пратени в Славянск против волята им.

Русия отрича да е пращала войски или агенти под прикритие в Източна Украйна.

Недоволства

Умишлено или не, мъжът на видеозаписа даде проникновено описание на напреженията и разделенията в проруското сепаратистко движение, завзело дванайсетина административни сгради в Източна Украйна.

Той каза, че всички местни хора, присъединили се към неговия отряд, са против подкрепяното от Запада правителство в Киев, което според тях е нелегитимно, и са верни на самопровъгласената Донецка народна република.

Той каза, че около 80 процента от тях искат регионът им да стане част от Русия.

"Някои от тях вероятно не горят от желание да се присъединят към Руската федерация, но във всеки случай не искат да бъдат под властта на хората, завзели властта в Киев", заяви той.

Сепаратистките бунтове, осеяли Източна Украйна, са до голяма степен коренно различни.

Той заяви, че сепаратистите в Славянск са се съгласили да си сътрудничат с проруските бунтовници в регионалната столица Донецк, които казват, че представляват ръководството на Донецката народна република.

"Ние се споразумяхме за това, за да избегнем създаването на множество различни центрове на съпротива, които имат разногласия помежду си", каза той на видеозаписа.

"Споразумението не беше лесно за нас, защото в съпротивата имаме доста недоволства от ръководството на Донецката народна република, която не успява да направи почти нищо след завземането на губернаторството в Донецк", заяви той.
 

/БТА/

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво излиза? Че тези хора не са местни, а са завзели града. Следва да бъдат унищожени. А тоя *** просто да му вържат нещо тежко и да го бутнат в Днипро ривър.
40
2
 
3
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ ! преди 9 години
Представям си Бялата Златка в маскировъчна униформа от СС , запасан с валтер , каска и бронежилетка , как блокира Магистралата !Хахахахахаа
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо руските сепаратисти са с НАТОВСКИ униформи? Защото кака Меркел е отворила полигон за обучение на войнски чести по западен тертиб в Русия, затева зелените човечета носеха личното орьжие насочено надолу.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не надо грустить, господа офицеры,Что мы потеряли - уже не вернуть...Пусть нету отечества, нету уж веры,И кровью отмечен нелгкий наш путь. Оставьте, поручик, стакан самогона,-Ведь вы не найдте забвенья в вине,Быть может, командовать вам эскадроном,-Чему удивляться - все мы на войне... И вы, капитан, не тянитесь к бутылке,Юнцам подавая ненужный пример,Я знаю, что ваши родные в Бутырке,-Но вы ж не мальчишка, ведь вы - офицер. Пусть нас обдувает степными ветрами,Никто не узнает,
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Простата истина за Украйна - youtu.be/xXcRXXWcADQ
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пратете антитерористичен пътуващ цирк... пардон, исках да кажа отряд. Въоръжете ги добре, че в източна Украйна имат нужда от още доброволно дарено за каузата оръжие хахахахахахахах
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РЕФЕРЕНДУМ ЗА или ПРОТИВ Европейска интеграция в България
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално! Колко български офицери и подофицери, особено от върховистите зарязаха полковете си, станаха войводи в Македония и участваха в Илинденското въстание.Дрангов, Протогеров, А. Янков, Чернопеев.Сам Гоце Делчев е от Военното училище в София.
33
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Леле че народТия в Киев ,които взеха властта са бунтовници ! Има доста голяма разлика между "бунтовник" и "отцепник" ! Но за да го разбереш е нужно да имаш и една минмална обща култура .
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Псевдоним е Стрелков. Истинското име е полковник Игор Биркин. Като Биркенау! Така каза една яка украинска говорителка по телевизията.
31
1
 
12
 
! Отговори
____________________ преди 9 години
Имаше решение на цялата работа, и то беше много просто - РЕФЕРЕНДУМ ЗА или ПРОТИВ Европейска интеграция?!Ама се чудя защо не го пуснаха, и едните и другите се страхуваха от този референдум, а просто трябваше наистина да бъде чут гласа на народа от цяла Украйна!Сега и Русия и САЩ и ЕС си взимат парче от тортата....Жалко за украинците!
30
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американския сенат- главна движеща сила на майданския геноцид в Украйна. С любезното съдействие на ЦРУ, частната американска армия Блекуотър и няколко украински продажника.
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами, така изглежда един руски боец. Направо царски Галицин! Честта и достойнството на императорска Русия.
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А главните американски и западни агенти се намират в Киев и в момента управляват ,,демократично'' по западен образец.
27
7
 
8
 
! Отговори
Ivo преди 9 години
26, това че Путин сам призна, че още преди референдума в Крим е имало руски войници без обозначение достатъчно доказателство ли е за теб?
26
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Леле че народ 23. "А тия в Киев ,които взеха властта по незаконен начин,как да ги наричаме?"Я си представи, че България както беше тръгнала към Европейския съюз, и някаква комунистическа ***, намираща се на държавното кормило и преяла с авторитарна власт, беше казала: "Няма да сключваме споразумения с Европ. съюз, ще гледаме на изток!" Тук, в България, нямаше ли да има протест и желание за сваляне на АВТОРИТАРНА ПРОТИВОНАРОДНА И АНТИЕВРОПЕЙСКА ВЛАСТ!?
25
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@Нещо като "турци с български паспорт" ли ?
24
5
 
14
 
! Отговори
@@@@ преди 9 години
Откога и Ройтерс започна да говори истината и да дава обективна информация с факти.. На тази агенция и се плаща здраво за определени цели ии тези цели не включват и никога не са включвали представянато на обективна и честна информация за събитията. Как си го представяте че държавния департмънт или ЦРУ ще им ръсят милиарди, за да ни информират честно и обективно.. просто е смешно.. Лъжа примесена с факти, откровкенни лъжи, манипулаций и пропаганда, които често нямат нищо общо с реалността. това е
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярвам само на доказателства, а не на твърдения тип една комшийка ми каза.
22
17
 
10
 
! Отговори
Шабан преди 9 години
Руските агенти на дръвника.....ятагана