Стрелков - главният руски агент провокатор според Киев

Призрачна фигура на сепаратистите в Украйна излиза от сенките
28 апр 2014 17:04, Елка Василева
95
Стрелков - главният руски агент провокатор според Киев
Снимка: YouTube

От седмици разузнавателните служби на Украйна следят тайнствен мъж с тънък мустак, който според тях е главният руски агент провокатор, натоварен със задачата да разпалва въоръжен бунт в Украйна, пише Ройтерс.

Най-подробното му описание, представено по-рано, беше нарисуван от художник груб портрет, разпространен от държавната служба за сигурност на Украйна. В събота той - или поне някой, отговарящ на неговото име - излезе от сенките.

Руски вестник публикува в интернет видеозапис, окачествен от изданието като интервю с Игор Иванович Стрелков – човекът, който според Киев и западни разузнавателни служби е руският агент под прикритие, ръководещ отряд от подкрепящи Москва бунтовници в източния град Славянск.

Още по темата

В интервюто мъжът, който, както изглежда, има същия мустак и черти като човека на рисунката, отрече Русия да е замесена в бунтовническите действия. Всъщност той се оплака, че Русия "не ни е дала и една пушка или един патрон".

Но казаното от него - ако той наистина е водач на въоръжения бунт в Славянск - е едно от първите подробни описания на това кои са бунтовниците, как действат и какво се надяват да постигнат.

В интервюто за в. "Комсомолская правда" той заяви, че отрядът му бил съставен в Крим - украинския регион, присъединен от Москва по-рано тази година.

Той каза, че около две трети от членовете на отряда са украински граждани, но не обясни какъв е произходът на останалите. Той не каза нищо за своята националност.

"Голяма част от хората имат боен опит. Мнозина, сред които украински граждани, са се сражавали в редиците на руските въоръжени сили; те са се били в Централна Азия. Има хора, които са се сражавали в Ирак и Югославия в състава на украинските въоръжени сили", заяви той.

Сирийска връзка

Той каза, че някои от тях са били в Сирия, но не даде подробности какво са правили там или чия страна са заемали в сирийския конфликт. Москва е близък съюзник на сирийския президент Башар Асад.

Той посочи също, че след пристигането в Славянск към ядрото на отряда му са се присъединили местни доброволци.

Мъжът на видеозаписа седеше на бюро. Зад него на стената беше окачена карта на Славянск, а на пода имаше нещо, което изглеждаше като тръба на гранатомет.

Той беше облечен в чисти камуфлажни дрехи и говореше меко, спокойно и точно, особено когато даваше подробности за военни подразделения и оборудване.

Той каза, че неговите хора събрали оръжия от завзети от тях поделения на украинската милиция и армия. По думите му те имали над 100 автоматични оръжия, няколко гранатомета, голямо количество боеприпаси и шест бронирани автомобила.

Той подчерта, че хората му не искат да убиват своите "братя" от украинските въоръжени сили, много от които според него били пратени в Славянск против волята им.

Русия отрича да е пращала войски или агенти под прикритие в Източна Украйна.

Недоволства

Умишлено или не, мъжът на видеозаписа даде проникновено описание на напреженията и разделенията в проруското сепаратистко движение, завзело дванайсетина административни сгради в Източна Украйна.

Той каза, че всички местни хора, присъединили се към неговия отряд, са против подкрепяното от Запада правителство в Киев, което според тях е нелегитимно, и са верни на самопровъгласената Донецка народна република.

Той каза, че около 80 процента от тях искат регионът им да стане част от Русия.

"Някои от тях вероятно не горят от желание да се присъединят към Руската федерация, но във всеки случай не искат да бъдат под властта на хората, завзели властта в Киев", заяви той.

Сепаратистките бунтове, осеяли Източна Украйна, са до голяма степен коренно различни.

Той заяви, че сепаратистите в Славянск са се съгласили да си сътрудничат с проруските бунтовници в регионалната столица Донецк, които казват, че представляват ръководството на Донецката народна република.

"Ние се споразумяхме за това, за да избегнем създаването на множество различни центрове на съпротива, които имат разногласия помежду си", каза той на видеозаписа.

"Споразумението не беше лесно за нас, защото в съпротивата имаме доста недоволства от ръководството на Донецката народна република, която не успява да направи почти нищо след завземането на губернаторството в Донецк", заяви той.
 

/БТА/

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 9 години
Вината хвърлят върху Русия , а в същност тези бунтове са резултат от превратаджийското правителство в Киев , които безцеремонно убиха над 100 човека.
80
0
 
3
 
! Отговори
Александър Станински преди 9 години
До АнонименДо 78- *** си като пожарникар мойто момче. По-добре не коментирай неша,които не разбираш!
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази *** как смогва да пише толкова много статии на ден? Много висока продуктивност има тази жена (или мъж) бе???
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
украинците не са толкова глупави, че да си унищожат плодородните зърнени земи срещушистов газ во век и веков -това е интереса на хишническите капиталистически страни
77
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до този с латиницата . Да го д... ,окупирала ни е простотията, аз други окупатори не виждам ***.
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 76Дано си прав! Само внимавай с цифрите, махни думата "милиона" - не пишеш за държавния дълг на САЩ, зер!
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 83И по всяка от тях "работи" Йолочка.
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пропагандните лъжливи статии нямат край
73
3
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
До Анонимен 79Като начало, когато говориш за България и Русия, се научи да пишеш на кирилица. Ако не можеж да убедиш компютъра си на това, си жалък *** и мнението ти е маловажно!До 81, От противопоставянето никога не печелят обикновените хора. Руснаците са велик народ, но има още много да патят от тирани, докато узреят до свободомислие, както и ние българите между другото!
72
4
 
18
 
! Отговори
БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИН преди 9 години
Аз не разбирам защо са раздлаиха Белорусия, Русия и Украина.... тези держави трябва да са заедно!!!!! Там живеят същи руски хора...може би приказват малко на различен език, ама и при българи има доста много диалекти! Да живее Русия!!!!!
71
4
 
15
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
Нормален човек.Дано да си разбира добре от работата защото е повел голяма маса от хора.Пожелавам му успех.
70
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BYLGARIQ E OKUPIRANA BEZ VOINA OT USA.10 GODINI STIGA OKOPACIQ SVOBODA ZA BYLGARIQ
69
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не на руския фашизъм и тероризъмсвобода и бъдеще за украйна
68
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
днес в Донецк руски сепаратисти с камуфлажни дрехи и маски са нападнали привърженици на украйна. сепаратистите са употребили ножове палки и камъни.най малко 14 граждани са приети с тежки наранявания в болницата
67
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KOLKOTO POVRE4E PLIUETE PO RUSIQ NIE FENOVETE I SE MNOJIM.PLIUNKITE VI STAVAT VSE PO GADNI I OTVRATITELNI I IZMISLENI
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NEE STRELKOV BE6E GRANATOMETOV I TOP4IEV AXAXA
65
11
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Истината е, че и запада и Русия се месят в Украйна и това никак не е в интерес на самите украинци, независимо от езика, а този тип твърда намеса, която практикува Русия от край време, ще отдалечи украинците от Русия. Явно е, че и Русия и Запада искат нова Студена война, но Украйна ще плати цената.Веднъж вече сме били от руската страна на Студената война, има си предимства и недостатъци, но основният недостатък е, че изостанахме на 50 години от останалия свят в технологично и икономическо отношение. Колкото и да са ми приятни руснаците, България ми е по-мила!
64
6
 
32
 
! Отговори
с хляб и сол! преди 9 години
Ако днес руските войски пресекат Дунава и навлязат в България, да ни освобождават от бсп и от герб, и да изхвърлят плевела, ще ги посрещам с хляб и сол!
63
6
 
32
 
! Отговори
Мерси преди 9 години
Мерси за примитивната антируска пропаганда! Благодарение на нея станах още по-голям привърженик на Русия!
62
17
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Българин Руснаците последно стояха тука 45 години точно след такъв референдум. Всеки, който призовава за окупация е предател и му се полага куршум.