Газпром не изключва спиране на газа за Европа

Опасенията се засилват от продължаващата криза в Украйна
Обновена: 29 апр 2014 13:05 | 29 апр 2014 12:52, Елка Василева
90
Газпром не изключва спиране на газа за Европа
Снимка: архив, Reuters

Газпром не изключва потенциално прекъсване в транзита на руски газ за Европа. Това се посочва в отчета на руския газов холдинг за 2013 година, предаде ИТАР-ТАСС.

"Може да се създаде ситуация, при която Газпром няма да може да предотврати потенциално прекъсване на транзита на газа на групата Газпром през територията на следните страни: Украйна, Беларус и Молдова", се посочва в отчета.

Ръководството отбелязва, че "е имало случаи, когато доставките на газ, предназначени за европейските потребители, са били пренасочвани заради разногласия със страните от бившия Съветски съюз, през чиято територия се транзитира газът".

"Всяко прекъсване на транзита през територията на Украйна, Беларус и Молдова, включително потенциалното отклоняване на газа, доставян за Европа, може да доведе до това, че Газпром да не е в състояние да изпълни задълженията си за доставките на газ на европейските потребители. Продължаващата политическа и икономическа криза в Украйна засилва опасенията, че украинският контрагент на Газпром няма да може да изпълни задълженията си по транзита на газа и ще прибегне до отклоняване на газ, предназначен за потребителите в Европа, а това пък може отрицателно да повлияе на резултатите от нашата дейност и нашето финансово положение", се посочва в отчета.

За да намали тези рискове, Газпром постепенно преминава към общоприети в световния газов бизнес принципи и механизми на пазарното ценообразуване за газа, който се внася от страните от бившия Съветски съюз. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
3
 
! Отговори
ДО 82 преди 9 години
Боби в 79 година СССР не нахлу в Афганистан, а тогавашното законно правителство на Демократична република Афганистан в лицето на президента Хафизула Амин поиска помощ в борбата си с/у муджахидините подпомагани от USA.И друга от причините беше СССР да изолира своите азиатски републики от надигащия се ислямизъм на юг. Сега щатите също с наша помощ също воюват срещу тези които те създадоха по онова време.
56
1
 
7
 
! Отговори
калвач преди 9 години
Чудя се защо преди 137 год. руския народ тръгна курбан да става като спасява един славянски народ от 500 годишно турско робство,и сега този народ за благодарност го плюе в лицето.Не се чудете, повечето от коментаторите това правят.Едни от омраза други от неразбиране а други от с промити мозъци от нашите медии.
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направете Южен Поток и им врътвайте кранчето на останалите. :D
54
5
 
4
 
! Отговори
българин преди 9 години
До ivailo1403:Путин не е мечка, а плъх. Явно и ти си такъв.
53
3
 
10
 
! Отговори
Унищожител тролове преди 9 години
Не се съмнявайте, Путин скоро ще направи своя ход, добре е че ще стане през пролетта, той няма да чака до зимата! А след това ще иска да анексира и още от Украйна, защото Крим не му стига! И тогава ще стане както с втората световна война! Тъпанарите от НАТО, ООН и ЕС ще се усетят че войната им диша във врата, защото не взеха мерки навреме а се помотаваха също както Франция и Великобритания с Хитлер преди Втората световна война да започне!
52
0
 
3
 
! Отговори
работещ преди 9 години
Русия и западът са в конфликт и преразглеждат доставките на природен газ в посока намаление, спиране и пр. Русия пробва да компенсира чрез газ за Китай, НО Китай иска МНОГО НИСКА ЦЕНА, ПОД НАЙ-ДОБРАТА ЕВРОПЕЙСКА, А И ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ НЯМА ДА ИМА ТРЪБОПРОВОД за доставка. САЩ предлагат шистов газ - втечнен и местно добиван, след години. Русия иска "Южен поток", ЕС днес не дава. Около Славянск имало много шистов газ.СЕГА Е МОМЕНТЪТ България да ПРЕГОВАРЯ с Русия за МНОГО ПО-НИСКА ЦЕНА НА ГАЗА.
51
4
 
3
 
! Отговори
българин преди 9 години
До Анонимен 59:Путин похарчи ПОНЕ 52 МИЛИАРДА, за олимпиадата - ДА ПРАВИ ИМИДЖ НА СЕБЕ СИ И СВОЕТО "УПРАВЛЕНИЕ" на Русия. С простотиите си в Украйна разруши каквото беше потроено от имиджа. Резултат - ПОНЕ 52 МИЛИАРДА ОТ ДЖОБА НА РУСНАЦИТЕ ОТИДОХА НА ВЯТЪРА. Ако някой западен лидер направи нещо такова, ще го гръмнат или арестуват на следващия ден. Не знам кой се е пукал от злоба, но руснаците трябва да подгонят Путин с тояги. Вместо това, те "анализират" колко зле бил западът. Като тебе. РОБИ!
50
2
 
3
 
! Отговори
българин преди 9 години
До Анонимен 69:"Брато", ИЗВЪНРЕДНО *** СИ, явно по природа. Апропо, пише се "Америка" (с главна буква), явно си и малограмотен. Така е, когато из тиквата ти бягат живеещи на запад рускини, "за да впечатлят мъжа до тях".
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
58, а ти виждал ли си рускиня, която живее на запад от много време? Постоянно бягат из парковете, потдържат се и демонстрират стил, непостижим за местните. А за северна америка няма да говоря. Там стилът не е на мода. Рускините, живяли в северна америка дълго време са друга категори жени. Сигурно си нямаш представа какво говоря, но много бъркаш, брато. И те правят всичко това за да впечатлят мъжа до тях. Твоята в къщи така ли прави? Моята не, за съжаление.
48
1
 
2
 
! Отговори
работещ преди 9 години
До Боби 65:"Отговорът" ти ИЗОБЩО НЕ КАСАЕ ПОВДИГНАТИЯ ВЪПРОС, защото цената на газа се договаря МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВА, на които държавни и "частни" фирми са само посредници. А иначе, в условията на монополия или олигополия пазарът няма друга икономическа алтернатива, освен да преглътне картелна цена. НО, има ПОЛИТИЧЕСКА АЛТЕРНАТИВА - бойкот на картела и диверсификация с политически средства - това се отнася за природния газ и петрола, например. Даже Украйна вече го прави - със Словакия.
47
3
 
5
 
! Отговори
работещ преди 9 години
До Василев 63:Браво! Откога чакам някой (освен мен) сериозно да повдигне тези въпроси. При РЕДОВЕН ДЕЙСТВАЩ договор, Р. Овчаров, с одобрението на Станишев и Първанов, подписа под руски диктат изменение с почти двойно увеличена цена. За това, поне тези тримата трябва да ги съдят. Днес е моментът правителството да преговаря с руснаците ЗА ГОЛЯМО НАМАЛЕНИЕ НА ЦЕНАТА. Руснаците искат "Южен поток", Европа не дава, Китай им дава НИСКА ЦЕНА и то ЗА СЛЕД ГОДИНИ (няма тръбопровод за газа към Китай).
46
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Европа не изключва спирането на плащанията за Газпром...Стане ли това,кой ще купува яхти и диаманти на метресите си?А таварищчи "капиталисти" с червени партийни книжки?
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
58. Знаеш ли какво казва един англичанин в английски сайт ?Моята приятелка е българка !!! И в нас е подредено и може да готви !Пуснете свободно българите и румънците и ще видите никой няма да се ожени за дебелогъзите англичанки !
44
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е говорил по телефона с Обама , че фактически са срещу Путин и против него от дълго време !Обама вчера говори :" Няма такова нещо , ние не сме срещу Путин".Но са , той им пречи много ! И го целеха и анализираха по време на Олимпиядата - и малко беше злобничко !Та един руски журналист писа : Ех каква злоба ги гони , пукнаха се от яд , на тази Олимпияда . Колко провокации .. ДА я проваля и колко им пречи Путин . да си осъществят плановете !
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дa ви ... у руските ....ве, 2/3 от aктрисите, моделките, певиците в тоя свят сa зaпaднячки и ни еднa не е дебелогъзa, сaми руските гейове ревaт, че нa зaпaд били дебели, който е бил тaм знaе, че товa е гнуснa рускa лъжa! оня *** с водкaтa и рускинятa дa знaе, че льокa чист СПИРТ с евтинa проституткa, която нa 30 г. ще изглеждa по- зле от крaвa! по време нa соцa всички знaехме кaкви свинки сa мaмaшите, то и нaрицaтелното зa рускиня е покaзaтелно! aко ще е пиене, имa мaркови ШОТЛAНДСКИ
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 50.Германците сами искаха директен Газопровод , и го имат . Причината беше че една зима стана скандално , че Украйна източва и мощностите намаляват до Германия .С директния газопровод , нямат проблеми ! Проблема тук е политически . И ще го решат като си наложат санкции взаимно !
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** третополови зомбита ерата на хамерикансия диктат свърши, или се приспособявайте или умрете.Аз казах
40
4
 
20
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Ето като нямат какво да кажат някои и говорят за насилие. Друго не мога да разбера. Все говорите за енергийна и газова зависимост от Русия, а пък думичка не чувам за военната зависимост от САЩ или непрекъснатите ограничения на ЕС,с които убиват икономиката ни още повече. За вас гадната и зла Русия е виновна, защото иска да строи Белене, Южен Поток и т.н. А пък хубавия ЕС ти казва:затвои половината АЕЦ, това не може, онова не може. Интегрираите ***. Да ви..
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Василевтебе те знаем,всички във форума--на теб ти стига само знамето на САЩ и само напред--фашингтонско зомби.И НЕ пиши от името на целият народ.....
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
47. Браво , голям си интелект ! Удряй и това е . Всички трябва да са като теб !