Обама ще уговаря Меркел за по-сурови санкции срещу Русия

Американски анализатори наричат германския канцлер "руски говорител"
30 апр 2014 21:04, Елка Василева
88
Обама ще уговаря Меркел за по-сурови санкции срещу Русия
Ангела Меркел и Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Украинската криза и ролята на новите възможни санкции срещу Русия ще бъдат основната тема в преговорите на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на САЩ Барак Обама по време на визитата на германския лидер във Вашингтон тази седмица, съобщава „Уолстрийт джърнъл“.

Обама ще притисне Меркел за налагане на по-сурови санкции срещу Русия, защото според САЩ Руската федерация не спазва условията на Женевското споразумение от 17 април. Освен това Обама иска да сключи с германския лидер и споразумение за това какви по-строги санкции може да предизвикат нови стъпки на Москва по украинския въпрос. Западът ще е готов да реагира с още по-тежки икономически мерки, съобщава пред изданието високопоставен представител на американската администрация.

Още по темата
Меркел обаче ще има едно наум заради дълбоко разделения по темата и политически разпокъсан Европейски съюз, което ограничава готовността ѝ да обещае такава строгост към Кремъл, каквато някои критици в САЩ биха искали да видят.

Президентът Обама планира да прекара общо четири часа с канцлера в петък - за разговори, за пресконференция и за обяд. Освен това Меркел планира да се срещне и с американски политически и бизнес лидери и с директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард, с която да обсъди бъдещата финансова помощ за Украйна. Меркел ще посети и търговската камара на САЩ, за да се опита да спечели подкрепа за трансатлантическото споразумение за свободна търговия, което се посреща с твърда опозиция в Германия.

Срещите може да послужат и като напомняне за американските дипломатически предизвикателства в Западна Европа, пише още „Уолстрийт джърнъл“. Повече от десетилетие, след като Берлин се противопостави на ръководената от САЩ инвазия в Ирак, продължаващите арести в Гуантанамо и станалите известни подробности за програмите за наблюдение на Агенцията за национална сигурност продължават да натежават в европейските нагласи към САЩ. В резултат на това Меркел се сблъсква с все по-сериозна политическа опозиция в Германия, където много избиратели се опасяват от растящото американско влияние и са скептични по отношение на санкциите срещу Русия по инициатива на Америка.

САЩ подчертават координираната си с Европа политика по отношение на санкциите срещу Русия, но някои представители на администрацията са били разочаровани от колебанието на европейските лидери "при приемането на по-строги мерки“. Белият дом например забави съобщаването на въвеждането на санкции в петък, отлагайки го за понеделник, за да даде на европейските си колеги повече време за вземане на решение, заявява старши представител на администрацията на Обама.


Останалата част от материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
30
 
! Отговори
Иван преди 9 години
А до скоро е я подслушвал, не го е срам!
30
4
 
29
 
! Отговори
БГ преди 9 години
САЩ нали са много мощни, нали са много силни, нали са непобедими. Какво стана? Без Европа са нищо! САЩ използват Европа само за своите интереси. Дано Меркел има малко мозък какъвто липсва у много други.
29
0
 
1
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Тоя "Голф 3 " , алоооо , фани се стегни малко ! Стига с тая търговийка ,янките са лошите , а дойчовците само говорители го играят и далаверки въртят ! Ако искат само на говорите да се правят може и да им дойдат неканени гости он инклузив !
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СУРАВ *УР ЩЕ ПОЛУЧАТ ОТ ПУТИН!!!МОЖЕБИ И НАЩЕ ПОЛИТИЦИ!!!
27
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време беше, Обама е сериозен човек.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bah maamu, ot koga prezidentite na usa stanaha neshtastnici :)
25
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
маимунчо хапни си бананче и се успокой
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ес си играе с огъня , Ес си играе със смъртта
23
3
 
15
 
! Отговори
САТАНА преди 9 години
Господ е сбъркал! Вместо да даде на САЩ петрол, газ, злато, диаманти, има дал жени - Вилендорфски Венери.
22
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сащ не се интересува дали в дадена държава има така наречената демокрация.за тях всяка държава или общност от държави са заплаха око са силни и водят независима от тях политика.време е всички силни държави да наложат санкции на сащ.смятам че само да се премине към друга парична единица ще бъде добро начало и без това доларите са без реално покритие.
21
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦИОНИСТИТЕ ТОЛКОВА ДОЛУ ЛИ ПАДНАХА ТА СЛОЖИХА НЕГРО ПРЕЗИДЕНТ В ТЯХНАТА САЩ
20
11
 
7
 
! Отговори
ГРУмен преди 9 години
Меркел ще бъде притисната с досието си на путински агент, завербувана още преди падането на Стената. Това е станало ясно след теча на информация за подслушванията на европейски лидери. Никой от подслушваните лидери освен Меркел не драматизира въпроса. Само Меркел, защото е настъпила котарака. Политическото бъдеще на Меркел е под въпрос. Тя ще клекне и ще се включи в новите 'отраслови" санкции срещу Путин или ще изгори. Странно..европейската левица се оказва по-антипутиновска от ЕНП на Меркел..
19
47
 
3
 
! Отговори
шопето преди 9 години
Поведението на путин е подобно на кадафи и саддама, които се правеха на господари на света. Но хората по света гледат към Америка с надежда. И ако Обама не беше добър президент, кой щеше да го избере за още четири години!?
18
0
 
52
 
! Отговори
307 преди 9 години
Защо всички медии пишат как само едната страна не изпълнявала Споразумението ? Но нали то е подписано и от САЩ , ЕС и Украйна? пита се те какво са задължени? Никой няма да се хване на пропагандата, че само Русия е длъжна да прави нещо ! Този път американската/скучна и еднообразна/ манипулация и внушения няма да минат.Така, че пишете истината!
17
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом немците са против, значи всичко е Ок. Немците са практични. Те знаят и могат.
16
1
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
дАНО НЯМА 3-ТА
15
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западните бедни смешковци и *** ще налагали санкции на Русия. Явно забравят от историята, че който се е захванал с Русия на хубав край не е стигнал. Добре, че поне Путин не се връзва на акъла им.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще се притискат, ще се натискат и ще се уговорят.Фрау канцлерината ще му строши ... мерака на загорелия. Само не знам преди или след обяда.
13
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** го очаква съдбата на Хитлер.Въпрос на време е.
12
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опасявам се че Обама ще свърши като Хитлер.Над Белия дом ще се вее руското знаме, а на мястото на статуята на свободата ще бъде издигнат паметник на Путин.