ЕС иска единна цена на руския газ за всички държави членки

Йотингер: Нужни са паневропейски мрежи за транспортиране на газ и ток
2 май 2014 14:02, Елка Василева
184
ЕС иска единна цена на руския газ за всички държави членки
Снимка: Reuters

Европейският съюз (ЕС) иска единна цена на руския природен газ за всички държави членки, предаде Ройтерс.

Това съобщи еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който е във Варшава, за да се срещне с представители на Русия и Украйна във връзка с газовата война между двете източноевропейски държави.

Йотингер говори след среща с полския министър-председател Доналд Туск, който пък предложи създаването на европейски енергиен съюз с цел намаляване на енергийната зависимост на Европа от Русия.

Още по темата

Туск предлага и съвместно закупуване на руски газ на европейско ниво като част от новия енергиен съюз.

"Искаме единна цена на газа за общия европейски пазар", заяви Йотингер на съвместна пресконференция с Туск.

Еврокомисарят каза още, че Европа трябва да изгради паневропейски мрежи за транспортиране на природен газ и електроенергия, включително повече интерконектори, както и терминали за втечнен газ с цел повече диверсификация на източниците на синьото гориво.

“Играта “разделяй и владей” и каквато и да е игра от този тип, която Москва предлага, не може и няма да бъде приета от държавите членки на ЕС”, каза още Гюнтер Йотингер.

В момента държавите от общността купуват руски газ въз основа на двустранни договори с Москва и плащат различни цени, посочва информационната агенция. Общите покупки биха подобрили мощността на ЕС за водене на преговори и за понижаването на цената.

“Ние имаме много големи различия по отношение на цените на природния газ. Колкото по-висок е делът на руския газ в доставките на една страна, толкова по-високи са цените”, коментира още еврокомисарят.

Въпреки няколкото газови кризи между Русия и Украйна и частичното спиране на доставките на руски газ за Европа, транзитирани през Украйна, Брюксел не успя да намали зависимостта си от вноса на руско синьо гориво. Държавите от общността задоволяват около една трета от нуждите си от природен газ с доставки от Русия.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
5
 
4
 
! Отговори
до 115 преди 9 години
Помогни си сам, за да ти помогне ЕС! Няма как целия Ес да живея като ***, само защото ние живеем като ***, просто от солидарност! Ние трябва да започнем да живеем като Европейци! Доста си *** иначе!Единна цена на руския газ за всички държави от ЕС означава по - евтина газ за България! Не знам, за тебе, но аз живот и здраве ще взимам европейска пенсия, защото живея и работя в Германия! Ако можехте да работите, не само да се продавате, можеше и вие да живеете по - добре!!
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
115, заповядай:До 3 месеца минималната заплата в целия Европейски съюз може да стане 450 евро. Това заяви еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор, като потвърди, че Европейската комисия прие такова постановление. По думите му увеличението на минималната заплата в България от 170 на 450 евро няма да създаде сътресения в икономиката. И си припомни какво изговориха после нашият собствен министър и работодателските организации ;)
90
3
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
116 За крадеца винаги има какво да се краде , той си намира . Промени се формата собственост Факт . Ти го каза , че не можеш да крадеш от частния собственик. И пак ти ни насочваш към това което е останало за крадене . Дали ще бъдат заменки или Обществени поръчки , дали ще е забрана за продажба на чужденци за да се облагодетелстват родните олигарси , крадците намират вратички . Това всичко е остатък от онова време , рецидив , наследство от социализма . Слава Богу расте НОВО ПОКОЛЕНИЕ .
89
4
 
4
 
! Отговори
До 66 преди 9 години
Звучиш като ***! А някой да дойде и да ти, вземе живота и да ти го изживее като французин вместо тебе, не искаш ли, докато ти не съществуваш??! Икономическата криза си е наш проблем, Европа ни дава пари, но ние сами трябва да се оправяме! ЕС не е тоталитарен режим, в които диктатора мачка и решава всичко! Ако искаш свобода, трябва сам да се оправяш, ако някой друг те оправя си роб!
88
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС като цяло прави като въобще води преговори с руснаците, с тия не се преговаря, защото са нагли като *** и колкото повече им отстъпващ толкова по-нагли стават
87
1
 
2
 
! Отговори
за Одисей 1 преди 9 години
Значи е имало какво да се краде, и е оставало! А сега да те видя, как ще крадеш от чорбаджията? Освен ако не си олигарх или от задкулисието, за да крадеш пак от ДЪРЖАВАТА. Та не разбрах, какво точно се е променило, ако това ще са ти доводите.
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС иска единна цена на руския газ за всички държави членки.............................................................................Аз пък искам единна минимална работна заплата за всички държави членки.В България тя е 180 евро.Във Франция минималната ПЕНСИЯ е 1000 евро!!!
85
1
 
6
 
! Отговори
jane преди 9 години
Най-после една добра идея от ЕС! Клко газови кризи и заплахи трябваше да минат, за да се сетят за очевидното решение. Сега има два въпроса. Първият е дали Русия ще се навие - вероятно не, но ако успеят да й обещаят достатъчно бонуси, може и да стане. И вторият е дали ще се отнася за ЕС или само за Еврозоната. Ако имат акъл от ЕС, ще е за еврозоната. Така ще окуражат влизането в нея и ще прецакат малките страни като нас както и тез иизвън нея. Което и без това е целта, защото ЕС потъва.
84
3
 
4
 
! Отговори
Ф-1 преди 9 години
106, прав си , но за да се развива конкурентна икономика, трябват енергоносители на разумни цени.Тази цена ,която всички българи плащаме за газта е спекулативна, в полза на Русия и българскитепродажници от ранга на овчаров.Тези нещастни русофили от форума също плащат за рекета на руснаците като нас,но са с промити мозъци и ако печелеха много, просто нямаше да са тук.
83
3
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
109 Защо не ти ли харесва че пада Роуминга , кажи бе мозък или само да си кажеш че пак е кисело гроздето . Пак нищо не си разбрал , по всяка вероятност ще има общо договаряне на цената но ще исм и диференциация в зависимост от пазара , ще иам и нещо важно ЕДИННА СИСТЕМА ОТ ГАЗОПРОВОДИ , ТАКА ЧЕ ДА КО СПИРАТ КРАНЧЕТО РУСНАЦИТЕ ДА ГО СПИРАТ ЗА ЦЕЛИЯ КОНТИНЕНТ.
82
5
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
107 Напротив живял съм точно толкова в онова време колкото и в това време и знам много добре за какъв идеал говориш за идеала на крадеца ,защото цяла една нация беше превърната в крадец , не случайно имаше лаф тогава : ТЕ МЕ ЛЪЖАТ ЧЕ МИ ПЛАЩАТ АЗ ГИ ЛЪЖА ЧЕ РАБОТЯ . Крадяха всички , по всяко време и от всичко , крадеше се на всякъде в цялата йерархия на обществото , самата форма собственост прЕдизвикваше това явление защото за българина ДЪРЖАВНОТО Е ЧУЖДО СИРЕЧ БЕЗСТОПАТНСТВЕНО .
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подходът е интересен, но... вече има пазар в Азия, и то голям, ненаситен за суровини, газ и нефт. И този пазар мисли да изхвърли долара като задължителна платежна валута. Та, какво правим с напечатаните зелени хартийки? И високите технологии не са патент на САЩ и Европа, значи и от тук не може да се надцаква. В световен мащаб с гол антикомунизъм и износ на "демокрация" вече не става....
80
0
 
10
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Единна цена???А, къде остана капиталистическо-пазарния дух на западния бизнес???Или ще строим комунистическо общество от западен модел???А, плановите петилетки на комисариата на ЦК на ЕС, кога ще започнем да изпълняваме???Мдааа, нищо ново под слънцето! -)))))
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КратунПиеше се Условия.Учи, учи, овчарче, то сляпото окато прави.
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, ЕС, та ЕС! Кой според вас води в проучванията преди евровота във Великобритания.Да не би да е някой лют еврофил и посрещач на имигранти?
77
8
 
3
 
! Отговори
104 преди 9 години
Докато не се отървем от *** и руските братя и минималната няма стигнем на европа ? Как всички европейски държави в ЕС имат Средни заплати в хиляди само ние не можеме ?
76
0
 
4
 
! Отговори
До 79 преди 9 години
Затворник е само този, който живее в гнилата тиня на своята дивотия!Не това са ценностите в живота и знам, че ти не си живял в това време!Ценностите на моето време бяха не бананите и екскурзиите, защото много хора, още живи, са ходили на екскурзии и командировки в чужбина, но това, че работим за Родината си!Че имаме прекрасно приятелство и взаимопомощ и до днес, самочувствие, че построихме страната си!Не е критерий за добруване ял ли си банани, ходил ли си в чужбина.Жена ти бие ли те?
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък немога да разбера какво толкова рИвете за тая газ,аз лично не познавам нито един човек или фирма която да позлва газ, а живея в газофициран район, то при тия цени на газта е абсолютно неефективна употребата и, да не говорим че климата в България е такъв, че 100 е по-ефективно използването на климатик отколкото газ, така че руските шляпки да го дуят
74
4
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Някой да не твърди ,че доставката на газ договорена от корифеите на БСП е изгодна за страната?
73
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И НИЕ ИСКАМЕ ЕДНАКВИ ЗАПЛАТИ ЗА ВСИЧКИ ЧЛЕНКИ НА ЕС !