ЕС иска единна цена на руския газ за всички държави членки

Йотингер: Нужни са паневропейски мрежи за транспортиране на газ и ток
2 май 2014 14:02, Елка Василева
184
ЕС иска единна цена на руския газ за всички държави членки
Снимка: Reuters

Европейският съюз (ЕС) иска единна цена на руския природен газ за всички държави членки, предаде Ройтерс.

Това съобщи еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който е във Варшава, за да се срещне с представители на Русия и Украйна във връзка с газовата война между двете източноевропейски държави.

Йотингер говори след среща с полския министър-председател Доналд Туск, който пък предложи създаването на европейски енергиен съюз с цел намаляване на енергийната зависимост на Европа от Русия.

Още по темата

Туск предлага и съвместно закупуване на руски газ на европейско ниво като част от новия енергиен съюз.

"Искаме единна цена на газа за общия европейски пазар", заяви Йотингер на съвместна пресконференция с Туск.

Еврокомисарят каза още, че Европа трябва да изгради паневропейски мрежи за транспортиране на природен газ и електроенергия, включително повече интерконектори, както и терминали за втечнен газ с цел повече диверсификация на източниците на синьото гориво.

“Играта “разделяй и владей” и каквато и да е игра от този тип, която Москва предлага, не може и няма да бъде приета от държавите членки на ЕС”, каза още Гюнтер Йотингер.

В момента държавите от общността купуват руски газ въз основа на двустранни договори с Москва и плащат различни цени, посочва информационната агенция. Общите покупки биха подобрили мощността на ЕС за водене на преговори и за понижаването на цената.

“Ние имаме много големи различия по отношение на цените на природния газ. Колкото по-висок е делът на руския газ в доставките на една страна, толкова по-високи са цените”, коментира още еврокомисарят.

Въпреки няколкото газови кризи между Русия и Украйна и частичното спиране на доставките на руски газ за Европа, транзитирани през Украйна, Брюксел не успя да намали зависимостта си от вноса на руско синьо гориво. Държавите от общността задоволяват около една трета от нуждите си от природен газ с доставки от Русия.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
4
 
! Отговори
7 преди 9 години
До Одисей 1Нали се биете в гърдите, че сте демократи и има свобода на словото!Какво правя- казвам си мнението!Това, че не съвпада с това на *** като теб-не ме е грижа
71
4
 
3
 
! Отговори
.... преди 9 години
До Руснаците като не ви харесва тука отивайте си по родните места !Що си купувате къщи тука ?
70
1
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
95 Нали знаеш че пазара определя цената а не прозиводителя
69
0
 
1
 
! Отговори
До 86 преди 9 години
А бе, кратуно, в САЩ няма ДДС, прочети малко, а не се прави на СЕЛКОР!
68
1
 
0
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
92 Но го помни вече три хиляди години
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти, който не знаеш кой е Одисей, толкова си *** и нещастен, че ми се ронят крокодилски сълзи по лицето.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И без пари да ни я дават, мафията ще намери начин да я оскъпи. То и сега е общо взето така.
65
2
 
3
 
! Отговори
интересно преди 9 години
Как стоят нещата с пазарната икономика?Този който продава питаха ли го?
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние пък искаме ЕС да задължи немските производители на автомобили да продават колите си на същите цени както в АмерикаЧовеко, ако бяхме с тяхната производителност и стандарт, щеше да стане това. Ама как да стане, като никой не иска да копа, всеки иска да взима 2000 евро и да се вее по моловете :)
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква единна цена! Няма ли да се засилят санкциите? Одисей го няма от хиляди години, а света се развива и без него.
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Василев, ти си единстваната *** и то воняща, защото не само си ял развалено, а ти самият си само уста и ***. Имаш психически проблеми.Простотията е Божи дар.Ще трябва да те разочаровам, но си сбъркал процентите. Те са за русофобите 1%.Нямаш багаж, да обяснявам, че е въпрос на принцип, а не на личните ти комплекси.Никой от пишещите тук не употребява изрази, свързани с европейските ти ценности.Ти си ***, защото нещастният ти мързелив и *** мозък, не приема мнения, различни от платеното
61
0
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Това би било едно от най-добрите неща, които бихме получили от еврочленството си. За нас изведнъж газта ще поевтинее и българските производители ще се окажат при равни ословия с европейските. Защото сега примерно, в Германия циментът е по-евтин отколкото в България....и ще секне хранилката на повечето кърлежи около енергетиката.
60
3
 
4
 
! Отговори
7 преди 9 години
До 62Хайде поговори, да видим какво ще ти кажат ***!Можеш само да мечтаеш да получаваш колкото руснаците.Стига с тая пропаганда.Като си много отворен ела и виж как живеем!Недей само да лаеш!Писна ми от малщумници с промити мозъци.За Ес сте само територия и нищо повече.От всякъде ви гонят като мръсни котета.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България плаща най-високата цена на газ в Европа. От подобно споразумение цените тук ще паднат почти двойно
58
2
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
Какво пак не ви харесва ,че ЕС иска единна цена на газта , ние сме ПРИВИЛЕГИРОВАНИ защото сме МАЛЪК консуматор с ВИСОКА цена и по всяка вероятност ще извлечем полза .
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние пък искаме ЕС да задължи немските производители на автомобили да продават колите си на същите цени както в Америка - средно 20-30% по евтино отколкот в Европа. Как така Мерцедес една и съща кола в България я продава по скъпо отколкот в Амеркика. Трябва да се наложат санкции на Германия.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле няма да има комисиони - ревете *** щото няма от де даплащам
55
4
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
От 77 И да слагате минуси и да не слагате все тая , светът се развива и без вас а вие с мунисчетата ще си останете въ вашата глуха провинция в мизерията на жалкото си съществувание , като онзи ден дадоха някакъв *** дето се беше абонирал за вестник Работническо дело издаван от още по-голям *** от него
54
5
 
5
 
! Отговори
До 66 преди 9 години
Доходите на България са мизерни, защото фабриките ни са с Допотопната мизерна руска техника и работниците стъпо комунистическо образувание от края на 19 век.Защо пропадна СССР?Защото производителността на труда на Запада със всяка година се отдалечаваше от упада чанта руска икономика и СССР трябваше или да направи 3 СВ, или каламбура-ПЕРЕСТРОЙКА.Така хем Русия не се самоунищожи, хем големите комунисти налапаха всички богатства на народа.
53
3
 
1
 
! Отговори
до 77 преди 9 години
И това нас по какъв начин ни засяга ? Ние си имаме руски *** ще си ползваме руски газ :)