Украинските сили атакуват Славянск

Градът е обкръжен, има убит и ранени
Обновена: 2 май 2014 13:02 | 2 май 2014 07:23, Елка Василева
363
Украинските сили атакуват Славянск
Снимка: архив, Reuters

В Славянск украинските сили започнаха пълномащабна операция с хеликоптери и бронетехника, която прикрива десанта, "точно в 5,00 ч. сутринта, както бяха обещали", съобщи за ИТАР-ТАСС по телефона представител на народното опълчение, който се намира в центъра на града. По думите му там обстановката засега остава спокойна.

Подразделения на украинската армия са превзели девет барикади в Славянск, градът е плътно обкръжен, съобщи украинският вътрешен министър Арсен Аваков на страницата си във Facebook. В операцията в Славянск участват подразделения на МВР, Националната гвардия и въоръжените сили. Опълченците използват срещу тях тежко въоръжение, включително гранатомети и преносими зенитни ракетни комплекси, уточни Аваков, цитиран от РИА Новости.

В най-скоро време в зоната на провеждане на специалната операция ще бъде спряно железопътното движение, а движението по пътищата в района на Славянск ще бъде ограничено до минимум, добави министърът, който призова жителите на Славянск и Краматорск да не излизат по улиците и да не стоят до прозорците.

Аваков потвърди, че един пилот на хеликоптер е убит и няколко са ранени при щурма срещу Славянск. Той обвини проруските сепаратисти, че използват професионални наемници, предаде Ройтерс.

Славянск, който досега се контролираше от привърженици на федерализацията на Украйна, е напълно обкръжен от сили на украинската армия, заяви по-рано пред журналисти на брифинг командирът на народното опълчение в града Игор Стрелков, предаде РИА Новости.

Над града по наши оценки кръжат около 20 вертолета, заяви той. Данни за убити и ранени засега той няма. В момента според местни жители се чуват изстрели в района Черевковка, където е един от пътищата, влизащи в града. Боевете се водят вече в центъра на града, има ранени, съобщи за РИА Новости представител на администрацията на града.

Украинската армия предприе десант с вертолети, боят вече се преместил в центъра на града, каза той. По думите му тежката бронетехника се намира на подстъпите към града. Според него има ранени, но няма данни за броя им засега.

Три бронетранспортьора на силите за самоотбрана на Славянск са поразени, а от екипажите на хеликоптерите, свалени от самоотбраната, един пилот е загинал и един е пленен, потвърди той. По думите му украинската армия установява артилерийски оръдия около превзетия телевизионен център на Славянск. Според него е превзет един от блокпостовете (барикадите). "Останалите се държат и към нас идва помощ от други градове", твърди той.

Два хеликоптера са свалени в Славянск, в района на жп гарата се води престрелка, съобщи преди това специалният кореспондент на телевизия "Россия 24" Виталий Арутюнян.

Още по темата

"Народният кмет" и лидер на самоотбраната на Славянск Вячеслав Пономарев съобщи за гибелта на пилота на един от двата свалени от опълченците украински хеликоптери, предаде ДПА, като се позова на агенция Интерфакс. "Свалихме два вертолета, един пилот е взет в плен. Още един засега е в лимана. Един от пилотите на другата машина успя да избяга през полето. Още един пилот загина", казал Вячеслав Пономарьов пред Интерфакс. По думите му украинските хеликоптери стрелят по града с реактивни снаряди. Информация за разрушения засега няма.

Интерфакс, позовавайки се на представител на щаба на силите за самоотбрана на града, предаде, че е започнала „атака както на сухопътни части, така и от въздуха с авиация“. Няма информация за жертви. Агенцията уточнява, че не разполага с информация за случващото се от други източници.

РИА Новости съобщи, че според командира на един от постовете на силите за самоотбрана на подстъпите към града украински военни са превзели барикада на входа на Славянск и градския телевизионен център.

Рано сутринта в Славянск се включила сирена, която трябва да предупреди жителите на града за началото на щурма, започнала стрелба, но след минути стихнала. Над околностите на града се издигнали гъсти кълба дим, явно от горящи автомобилни гуми. Над града кръжали вертолети.

Самоотбраната на Славянск заявила, че са атакувани нейните блокпостове и железопътната гара, която не е била охранявана от опълчението. По думите на Юрий, командир на блокпоста в село Билбасовка западно от Славянск, към него от град Барвенково, Харковска област, сутринта пристигнала колона от осем бронетранспортьора и шест автобуса на Националната гвардия, които превзели първата барикада в Бибасовка.

 "Там нашите бойци нямаха гранатомети, а само автомати. С  автомат срещу БТР-а нищо не можеш да направиш, затова постреляхме и малко и отстъпихме. Сега ги чакаме на втория блокпост", казал той за РИА Новости.

Според него украинските войски са превзели телецентъра на Славянск на връх Карачун, южно от Билбасовка и Славянск. Опълченци на барикадите между Славянск и Краматорск съобщили, че към тях се приближили шест десантни бронирани машини, но засега войниците не ги атакуват, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още по темата: УкрайнаСлавянск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
0
 
! Отговори
Валерий преди 9 години
Вс, вс что пишет болгарская пресса, исключительно взято из московских источников!!!!! Неужели нельзя включить мозги!
258
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Спонгиами не езле да преминат в донбаска губерния, оказа се че Украйна няма официално признати граници, какво са се разположили на чужда земя, я обратно в лвов при полските пляки
257
0
 
2
 
! Отговори
Шпагин преди 9 години
Около 50 трупа, около 30 от тях изгорени живи.Кръвта се отече. Хекатомбата. За съжаление не е партенка. Истина е.В Одеса. Има заснети кадри на обгорени трупове на запалени хора, има ранени и агонизиращи.МОЛНИЯ: Новая Хатынь - в ходе столкновений в Одессе приезжими боевиками-унитаристами было убито и заживо сожжено около пятидесяти человек (видео)
256
2
 
5
 
! Отговори
Празници преди 9 години
Аз пък се моля час по-скоро да изригне Йелоустоун. Дано този черен президент да им е последен на американците.
255
6
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
Кви автомати кви гранатомети тва нали уж е населението а не няква бойна част, не разбрах тея от къде имат оръжия?
254
3
 
18
 
! Отговори
зеро преди 9 години
Ако Виктор Янукович беше действал по този начин преди два месеца , - първи вариант, сега Украйна щеше да е тиха и мирна.Втори вариант, янките щяха да се намесят под предлог че демокрацията е застрашена, и тогава вече щеше да стане манджа с грозде.
253
24
 
11
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Крайно време е сбирщината от от *** и *** наричаща се Русия да бъде изпепелена.А българските изтрещиксове веднъж за винаги да проумеят, че българският народ е арийски народ и няма нищо общо с тая *** най-безцеремонно присвоила си българското писмо и вяра!!!
252
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анти соросТи си некъв среднист нали?
251
6
 
27
 
! Отговори
Капитан Мосин преди 9 години
За героите в Славянск "демокрацията" е пряка, народна, нарича се "зачистка", масови убийства на граждани с военна сила и тежко въоръжение - това е демокрацията на САЩ. Народът никога няма да прости на престъпниците масови убийци, ще им потърси възмездие навсякъде по света и завинаги във вечността. Възмездието ще бъде ужасно за ***, народният гняв е страшен!
250
4
 
23
 
! Отговори
историята се повтаря преди 9 години
Значи е официално:украинският режим използва военна сила срещу собствените си хора.Това напомня думите на Дейвид Камерон"Ние няма да толерираме режим който използва военна сила срещу собствените си хора"между други,след което НАТО нападна суверенна Либия c един от най-обичаните лидери от собствения си народ,който превърна страната си в най-просперираща на континента.
249
6
 
30
 
! Отговори
анти сорос преди 9 години
за тия безобразия ще получат руски куршум и плитък гроб тия фашаги и наемници на УС, скоро Путин ще ви смаже а вие ще си крякате *** долни! скоро и тук ще ви стане тясно *** соросови, бройкаме ви да знаете!
248
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
3ма 4ма *** осират форума с злостната си макартистка и фашистка пропаганда докато хора загиват от самозабравилата се хунта, яжте л.на мръсни юдей
247
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едната държава има 150 милиона население, другата 45 милиона. Поне 10 % ще измрат в най-голямата война от Втората световна насам която започва.
246
3
 
11
 
! Отговори
Шпагин преди 9 години
Под видом подразделений спецназа для проведения наиболее жестких силовых операций задействованы сотрудники частных военных компаний, прибывших на Украину марте месяце.Финансирование проведения операции взяли на себя местные олигархи Коломоец и Тарута. На фоне колоссального дефицита денежных средств в стране оплата ими услуг борьбы с непокорным народом кажется заоблачной. Каждому участнику украинскими миллиардерами обещаны выплаты от 2000 до 5000 $ за один активный день операции.Кабинет министров Украины принял решение участвующих в наведении порядка приравнять к участникам боевых дейс
245
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко трябва да си ***, за да ходиш да се биеш и да си оставяш червата и жената и децата вдовици, за да богатеят руските олигарси и Путин!
244
34
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледаме началото на една огромна война! Това няма да е война като в Югославия, а огромна като Ирано-Иракската. Милиони ще измрат и от двете страни, а Путин ще стане още по-богат докато хората му се избиват за да му пълнят сметките.
243
3
 
29
 
! Отговори
Шпагин преди 9 години
Видях прегазен през горната част на краката възрастен човек. Прегазен от БТР или БРДМ. Цивилен старец. Изпаднал беше в шок. Хората (невъоръжени) крещяха обезумели и искаха механик-водача. Няма връщане назад. Гражданската война е нещо страшно и не може да се спре по часовник. Само заради този премазан старец ще убиват нацисти десетилетия напред където ги хванат. rusvesna.su - предават заснетите кадри онлайн и последните новини. Това гледайте, а не лъжите по официалната пропаганда.
242
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки убит руснак или украинец - още един долар в личните сметки на Путин. Докато глупаците се избиват "за родину", Путин и олигарсите му правят пачки в Швейцария :)))
241
4
 
12
 
! Отговори
Канабис преди 9 години
Ополченцы в Славянске не исключают, что их противникам выдают некие наркотические препараты. По словам бойцов сил самообороны, украинские военные перевозбуждены. С блокпостов ополченцы несколько раз замечали, как их охватывает необъяснимая агрессия и безудержное веселье.Става весело!Дрогирали са ги!
240
2
 
8
 
! Отговори
do рад преди 9 години
Къде прочете, че местните имат БТР-и ? Има доста клипове с протестиращите, няма да е зле да хвърлиш един поглед преди да се излагаш ...