Вашингтон осъди насилието в Одеса

Загиналите при пожара след сблъсъците са 31, по данни на Украйна
Обновена: 3 май 2014 12:21 | 3 май 2014 07:45, Веселина Йорданова
208
Вашингтон осъди насилието в Одеса
Снимка: Ройтерс

САЩ призоваха Украйна и Русия да възстановят реда след извършеното вчера недопустимо насилие в град Одеса, където 31 души загинаха при пожар след ожесточени сблъсъци, предаде Франс прес.

"Насилието и безредиците, довели до толкова абсурдно много жертви и ранени са недопустими", заяви в комюнике говорителката на американския Държавен департамент Мари Харф, реагирайки на вчерашните събития в пристанищния град в Южна Украйна.

Още по темата
Вчера вечерта проруски активисти се барикадираха в Дома на профсъюзите в Одеса, който се запали при неизяснени обстоятелства, обсаден от привърженици на европейската интеграция на Украйна. По данни на украинското вътрешно министерство от задушаване или скачайки през прозорците са загинали 31 души.

Призоваваме двата страни да работят заедно за възстановяване на спокойствието, законността и реда. Призоваваме украинските власти да разследват случилото се и да изправят отговорните пред съда, каза Харф.

Събитията в Одеса по драматичен начин подчертават необходимостта от незабавно деескалиране на напрежението в Украйна, отбеляза държавният департамент, приканвайки за незабавно изпълнение на ангажиментите, поети на 17 април в Женева.

По данни на украинското министерство на вътрешните работи, петдесет души, включително 10 полицаи, са имали нужда от медицинска помощ. Министерството не огласи никакви подробности за обстоятелствата около пожара, след като по-рано обяви, че той е с "криминален произход".

Русия заяви, че е възмутена от насилието, взело над 30 жертви в Одеса, и осъди престъпната безотговорност на прозападните власти в Киев, посочва АФП.

Бившият губернатор на Одеска област, депутатът Микола Скорик, настоя незабавно да се свика извънредно заседание на областния съвет във връзка с провокирания от дошли от Киев радикали от "Десен сектор" и "Самоотбрана", предаде ИТАР-ТАСС.

Според пресслужбата на украинското правителство кабинетът е изпратил в Одеса комисия за изясняване на обстоятелствата около смъртта на хора при сблъсъците и пожара в Дома на профсъюзите.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още по темата: ОдесаУкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Америка благодари за стотиците изгодни договори за тях,които подписаха бълг. политици.ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ЧЕТИРИТЕ ЖИВОТНИ НА АНТИХРИСТ-евреина(Станишко),хидроинженера(Доган),***(Костов) и пожарникаря-мутра-шериф,чалгар,закрилник на силиконки,летящ политик,магистрален шут и циркаджия.ЧЕТИРИМАТА са наследници на римския император НЕРОН-гонител и убиец на християни.Те също гонят милиони млади българи(емигранти) и убиват хората чрез кражби в сферата на здравеопазването и икономиката.
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
крадеца вика - ''дръжте крадеца ''
124
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
оказа се че мирно протестиращите руски граждани стрелят с ракети земя въздух. от кой магазин си ги купуват, от тия на гру и ФСБ ли
123
0
 
12
 
! Отговори
Ами преди 9 години
Какво ще последва ли? Ами САЩ ще продължават да финансират терористите и ще се правят на невинни и на пазители на правата на хората.
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако си спомняте Путин мълча няколко дни и за погромите в Киев,последва Крим.Сега пак мълчи,какво ли ще последва
121
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опасявам се, че Обама ще свърши като Хитлер.Над Белия дом ще се вее руското знаме, а на мястото на статуята на свободата, ще бъде издигнат паметник на Путин.
120
1
 
26
 
! Отговори
Илко преди 9 години
До БГтоКакво общо имат тук комунистите? Цялата вина за този конфликт е в подлите американски твари, които не знаят собствения си произход. Освен коренното население там /индианците/ всичко друго е "внос". Нали се сещате, че там са изпращали заточеници, затворници, а и бягащи от закона в Европа са намирали убежище там. Следиш историята вероятно - Куба, Виетнам, Гренада, Никарагуа, Ирак, Афганистан и къде ли още не се простират американските " интереси". Моля искрено - помисли и ако не съм прав
119
0
 
26
 
! Отговори
стига манипулации преди 9 години
Нищо не са осъдили!Казаха, че властите имат право на силово справяне със ситуацията!Вместо да осъдят хранениците си в Киев, те ги поддържат цинично в гражданската война в Украйна и пак Русия е виновна.И тази статия е пълна с лъжи.Хората, които са скачали от прозорците да се спасяват, са били добивани на улицата от фашистката хунта.Има и видеозаписи, с които неофашистите се хвалят в интернет, колко народ са убили!
118
5
 
2
 
! Отговори
ким сик ем преди 9 години
Хай де да ви е че сти та О де ска на род но де мо кра ти чна ре пу бли ка. Ско ро о чак вай те Вар нен ска на род но де мо кра тич на ре пуб ли ка. Ще си хап ва те а ко и *** как во, но ще си и *** те яд ре ни бом би бол. Пра пра дя до ким ир сен си меч та е ше да стъ пи е дин ден в Ев ро па.
117
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
9ти май наближава!
116
1
 
25
 
! Отговори
От САЩ преди 9 години
Вашингтон са не само провокаторите , на снимките се показват и войници от Американските служби!
115
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво лицемерие ! Това ли са резултатите от срещата Обама - Меркел ? Които казваха че Киев си изпълняваха Женевските споразумения ! Направо са ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ !!
114
0
 
33
 
! Отговори
шейтан преди 9 години
най опасното оръжие са дезинформацията дезориентацията и внушението .отвъд океана наистина са много напреднали в тези технологии.най силен ефект имат върху по необразованите и по наивните нации.източна европа сме много удобни за манипулация ,но непредсказуеми.
113
1
 
47
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Признавам им на западните ***, няма по гнусна *** от тях, успяха да насъскат едни срещу други хора, които векове наред са били една държава
112
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе на кой му пука за Вашингтон,всички чакат реакцията на Путин...
111
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Какви виновни ,като и едните и другите нямат работа там.
110
1
 
36
 
! Отговори
БоСимеонов преди 9 години
На САЩ работата е като да разклатиш една бутилка бира и после да вдигнеш скандал на келнера че се пени
109
1
 
33
 
! Отговори
batevale преди 9 години
Какво лицемерие ........!!!!!!!
108
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
FA6INGTON E NAI-GOLEMIQT CINIK V SVETA.
107
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Василев 133И къде отидоха тия пари за магистрали който още првата година започнаха да им павят "гаранционни" ремонти . Само за пример от личмия ми живот преди години по тошово време Кюстендилско село Ръсово река Бистрица придойде и подкопа основита на един второстепенен мост ремонтната група дойде и го укрепи от тогава не е мръднал .преди около 4-5 години реката пак придойде моста издържа но не и този който е главния на пътя за митница Гюешево и той още не оправен както трябва