Фемен и необичайната форма на протест

Или как голотата може да се превърне в оръжие, използвано от жените
Обновена: 4 май 2014 14:19 | 4 май 2014 13:11, Елена Кирилова
59
Фемен и необичайната форма на протест
Снимка: Reuters

Когато гола до кръста жена тича към теб, няма как да не я забележиш. Въпросът е дали тази жена може да те накара да се промениш и да научиш нещо? Когато тя крещи обиди по адрес на руския президент Путин и срещу църквата, отговорът е „Да“.

„Като жена обикновено трябва да се молиш да ти дадат думата. Ние не просим. Ние ги принуждаваме да ни чуят“, посочва Инна Шевченко, лидер на украинската протестна група Фемен.

Фемен се ражда през 2008 г., обявявайки се срещу ширещата се проституция в Украйна, пише BusinessWeek. Шевченко, която сега е на 23 години, се присъединява към групата година по-късно. От този момент нататък тя става лидер на движението, което пък разширява програмата си за насърчаване правата на жените. Членовете на Фемен се обявяват против религиозното потисничество на жените. През март те се събраха пред парламента в Крим, за да протестират и срещу „войната на Путин“, както я наричат.

Всяко протестно движение има свой отличителен знак. Pussy Riot използваха цветни качулки, Occupy Wall Street стана известно с маските от „V for Vendetta”. Фемен използва цветни гирлянди и голи гърди.

През февруари 2013 г. две голи до кръста жени от организацията се сблъскаха директно със Силвио Берлускони, докато той вървеше към избирателна секция в Милано, за да гласува на парламентарните избори в Италия. Жените бяха задържани от полицията. Два месеца по-късно други момичета от Фемен се обърнаха директно към Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел по време на тяхна среща в Германия. Една от жените нарече руския президент „диктатор“ и отправи нецензурни думи по негов адрес.

Въпреки силните думи Фемен използва голотата, за да промени съобщението, което тя оставя.

„Голото женско тяло е приемано като нещо пасивно, обект, който обикновено се използва за търговски цели“, казва Шевченко.

Голите жени все още влизат в заглавията на новините в САЩ. Но в Украйна те биват възприемани различно. Там възможностите за кариера са все още силно ограничени за жените, а повече от 90 на сто от представителите на украинския парламент са мъже.

Правителството реагира толкова остро на действията на Шевченко през 2012 г., че тя беше принудена да потърси политическо убежище във Франция, защото получи смъртни заплахи. По думите ѝ трябвало да избяга пред един от задните прозорци на дома си, докато правителствените агенти разбивали входната врата.

Но в изгнание ситуацията не е по-добра. Наскоро Шевченко беше изправена пред съда по дело за разголване пред катедралата Нотр Дам миналата година. С този акт тя отпразнува оттеглянето на папа Бенедикт XVI, когото Фемен определя като хомофоб.

Фемен наистина е радикална организация. Миналата година групата се обяви срещу репресиите на жените от исляма. Голи жени се появиха пред няколко джамии в Европа по време на това, което Фемен нарече International Topless Jihad Day.

“Фемен не използва политически коректни съобщения“, категорична е Шевченко. По думите ѝ „политическите гърди“ са нещо шокиращо и същевременно вдъхновяващо.

Но достатъчно жени са съгласни с твърдението, че Фемен вече не е група на повече от 300 жени, чийто щаб се намира в Париж. Игрален филм за групата, наречен „Ukraine Is Not A Brothel, който беше показан на филмовия фестивал във Венеция, показа, че зад цялата организация може би се крие мъж.

Фемен можеше да изпраща посланията си дори и да не използва голотата. Но сексът продава по-бързо от почти всичко друго. А Фемен е всичко друго, но не и търпелива организация.  

Още новини от "Свят" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро за така модерните протестантки от ФЕМЕН ще се въведе нещо като порно-стачка или протест от Европейските им господари дестабилизиращи разни страни по света.
45
0
 
0
 
! Отговори
До 42.Не се допускат преди 9 години
в Мека християни, но и там има един специфичен вид женско разголване, свързано с поклонението. Когато са в Мека, жените не покриват лицата си, защото се счита, че по това време всеки мюсюлманин е вглъбен в религиозното преживяване и не обръща внимание на женската хубост като на изкушение.Затова в твоята хипотеза има интересна идея. Ако беше възможно феменките да се развихрят там по време на поклонението, никой мюсюлманин не би трябвало да им обърне внимание. Остава да видим ислямски феменки.
44
1
 
2
 
! Отговори
пионки без срам преди 9 години
Безсрамни,платени жени,които лъжливо претендират за освобождение на жените от сексуална експлоатация,когато на самите тях им плащат да използват голите си тела за пропагандни цели на групи целящи установяване на луцифериански ред.Извратеното им поведение граничи с обсебване,нападение над християнски лидери,Богу-хулни надписи по телата им-истински вещици,чиято младост и физическа красота са подбрани за сатанистките им цели и да замъглят истинската им мисия за трета партия пред уличния наблюдател ,погъделичвайки по-низшите страсти.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украински ***.
42
2
 
1
 
! Отговори
PUFF преди 9 години
И наште *** протестират в Франкфурт с финансиране от Балгария ГЕРБ
41
1
 
4
 
! Отговори
до ЖЕНА 22 преди 9 години
един мъж се справя с живота така както сметне за добре ЗА СЕБЕ СИ. Това, което прави за теб зависи от това, което получава от теб. Ако начинът на живот на този мъж не ти харесва, търси си друг. Никой мъж не ти е длъжен да изглежда, живее и държи по начин угоден за тебе. Никой мъж не ти е длъжен да запълва празнините в живота ти и джобовете ти. Мъжът като жената е човешко същество със своите нужди от любов, ласки, пари и щастие. Мъжът не е така бленуван изход от финансовото затруднение на жените.
40
5
 
2
 
! Отговори
supernova® преди 9 години
Три голи украинки=Фемен, три голи рускини=бардак!Ени куесчънс?
39
2
 
3
 
! Отговори
льжата преди 9 години
Ами да пробват в Мека когато ония се сьбират затехните празници.Дали кожите им няма да висят на някоя джамия.Не голи цици ами голи кости ще са.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Твърдението на феминистки, че жената на днешно време е еманципирана и финансово независима от мъжа, поради което има претенции относно външността на мъжа, е лъжа. Богати и проминентни жени не се омъжват за мъже-модели, омъжват се за още по-богати от тях мъже, независимо от външността и възрастта им. Защото идеята на феминистките не е жената да бъде финансово независима, за да може да избира мъжете си по външност и по любов, както мъжете избират жените.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идеята на феминистките не е жената да бъде финансово независима от мъжа, за да поеме неговата функция, да издържа семейството и децата.Напротив, според феминистките, жените трябва да имат възможност да се ориентират и към професии, които им доставят удоволствие, независимо дали ще могат да се издържат от тях. Мъжете са отговорни за издръжката на семейството и трябва да учат само онова, за което се заплаща.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено че печелят парички.Тези голи кокони иначе обикалят моловете и гребат със шепи от модните удоволствия.Такива организацийки са като зелените партийки.Изнудват всичко живо за пари и ако не им се дадат протестират.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук вариантите са три: или тези няма кой да ги опра...шва, или им хлопа нещо по посока ексхибиционизъм, или са намерили начин как да печелят добре. Всичко останало е бля-бля-бля...
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато една жена тича гола,може да вика и да прави каквото си иска.Никой няма нито да я чуе,нито да разбере.Всеки мъж ще и гледа само гърдите и ............. .Така че,поредната тъпаотия
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Протест - добре. Протестите са хубаво, и много сериозно нещо, когато зад тях има конструктивна кауза. Ако няма, ще има медии. И венчета от изкуствени цветя, и голи дами...
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
..."Като жена обикновено трябва да се молиш да ти дадат думата...." Ако става дума за арабския свят може, но тогава да ходят да протестират там. Аз в Европа не съм видял такова нещо, даже половината висши политици са жени, на които не можеш да им вземеш думата.
30
2
 
0
 
! Отговори
за 29 преди 9 години
Работите повече цели две години, нещо, а??? А живеете по малко, защото мъжкият пол дава повече генетични отклонения, заложено ви е от природата.
29
2
 
3
 
! Отговори
Терешкова преди 9 години
До 29 номер- На кривата ракета Космосът и пречи!!!
28
3
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
ДО 29 ------Да ! - ама мъжът и като умре по рано от нея - тя ще е самотна и няма да има на кого да крещи и да го налага с метлата )- това е пак дискриминация спрямо жените ))))
27
4
 
2
 
! Отговори
за 28 преди 9 години
Жените са много по добри в политиката от мъжете, защото са свикнали да дърпат конците от подчинено, неизгодно положение. Справка - кралица Виктория, императрица Екатерина Велика. И двете империи са достигнали върха си при управление от жени.