НАТО: Опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала

ЕС трябва да заеме единна позиция спрямо Русия, смята Ангела Меркел
218
НАТО: Опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала
Снимка: БТА

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала. Той призна, че само допреди седмица е смятал, че руските войски ще влязат в съседната държава. Според генерал Брийдлав, Москва вече може да постигне целите си в Украйна с други средства.

От дни Славянск е обсаден от украинската армия. Всеки ден се водят ожесточени сражения, но голяма част от града продължава да е в ръцете на сепаратистите.

Още по темата

"Срещу нас се води война. На наша територия. Ние сме с вързани ръце, защото навсякъде около нас има мирно население. Някои ни подкрепят, други  – не. Някои са “За” руския език, други са против. Но, не това е важното. Украинските войници не могат да стрелят по цивилни. Нашите врагове се крият зад тях и стрелят по нас. И това е големият проблем. Ето например, тази гора, от която те стрелят, но зад нея има къщи, къщи на мирното население. А от тези къщи стреляха цяла нощ", коментира Арсен Аваков, министър на вътрешните работи на Украйна:

По думите му сепаратистите са дали повече жертви при вчерашните сражения край Славянск. Арсен Аваков съобщи за най-малко 30 загинали отцепници. Един от лидерите на групите за самоотбрана призна, че са претърпели поражение. Пред Риа новости Игор Стрелков заяви, че са готови да умрат, но не и дадат Славянск на управляващите в Киев.

Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой изключи военна намеса на Евросъюза за справяне с кризата в Украйна. Според него Европейският съюз е длъжен да използва други инструменти. Трябва да помогнем на страната в политическо и икономическо отношения за създаването на нови институции, каза още Ромпой и добави, че Украйна е станала жертва на кампания за дестабилизация, предприета от външни елементи.

Британският външен министър Уилям Хейг обвини Русия, че се опитва да наруши планираните за 25-и май президентски избори в Украйна. Ако не се състоят изборите, страната ще затъне в хаос с риск от гражданска война, заяви от своя страна френският президент Франсоа Оланд.

ЕС трябва да заеме единна позиция спрямо Русия, смята германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ИТАР-ТАСС. Това мнение Меркел изказа на пресконференция с гостуващия й президент на Кипър Никос Анастасиадис. "Важно е всички страни членки на ЕС да се обърнат към Русия с еднакво послание", подчерта Меркел.

В тази връзка тя обърна внимание на факта, че например отделни страни от ЕС зависят в различна степен от износа на газ от Русия. Но тя добави, че въпреки този факт ЕС остава дееспособен. Меркел посочи, че ще е жалко ако руският президент Владимир Путин участва във военен парад в Крим на 9 май, когато е денят на победата, предаде Франс прес.

Според руски медии Путин ще посети за първи път Крим след присъединяването на полуострова, за да присъства на военен парад на 9 май. "Мисля, че ще е жалко, че такъв ден ще бъде използван в такъв контекст на напрежение, за да се организира парад", каза Меркел.

Още икономически и политически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: УкрайнаНАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДаниОтговори ми, умнико, от какво страда България от Русия? По "татово" време хладилниците ни бяха пълни, имахме пари и на страна, всяка година ходихме на море за по цял МЕСЕЦ. Сега България гледа да бяга далече от Русия, и какво? Ти кога си ходил на море за повече от седмица?Плюс - какво стана със селското ни стопанство? А промишлеността? Цената на газта ще стане по-евтина като избягаме от Русия ли? Да бе, да. Чакай и ще видиш. ***!
110
6
 
1
 
! Отговори
истината: преди 9 години
Запада и САЩ , отдавна са им хванали цаката на *** .КОМУНИСТ , СОЦИАЛИСТ----това се продава винаги за пари!!ГОРБИ , ПРОДАДЕ ЦЕЛА ИЗТ.ЕВРОПА .ЗА ОСТАНАХА САМО БИВШИТЕ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ!!путин , явно се отказа от Украйна вече....ИНАЧЕ БИЗНЕСА МУ СЪС ЗАПАДА ,..... ЗАГИВАШЕ!Някой следи ли кво става с рублата бе , ***...ха,ха,хааааааааа....или само си лаете във форума!ПРЕДИЗБОРНО ...ХА,ХА,ХА,ХААААААААААА.....
109
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нато са изнежени само могат да гледат как НЕПОБЕДИМАТА РУСКА АРМИЯ ЖЪНЕ ПОБЕДИ
108
0
 
13
 
! Отговори
болгар преди 9 години
НАТО смешници пълни ! Нали видяхме вчера Натовската българска армия имало облаци и неможаха да излетят! Ами ако има мъгла дъжд сняг вятър буря ще чакаме да всичко да отмине ли за да летим? Истината е че нямаме никакъв боен опит и летателни часове .Погледнете на 9 май в облаци и мъгла в сняг и дъжд в всякакви метереологични условия как летят руските пилоти ЗАЩОТО НЕ СА НАТОВЦИ
107
17
 
3
 
! Отговори
Дани преди 9 години
Много грешки направиха руснаците, от тях страдаме и ние българите.
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До историкоХайде-е-е, пияндурът се събуди и се сети за майчината си............... обич.
105
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шефът на НАТО Брийдлав смятал, че Русия ще нахлуе в Украйна..., значи е глупав, неспособен да преценява и следователно неподходящ за поста. С параноята си може да предизвика война! А нас смята за ***. Нормален човек няма и да помисли, че Русия ще нахлува в Украйна. Сега *** се мъчат да заблуждават, че е имало опасност, но е минала. За да оправдаят просташката си селендурщина, огромните разходи и престъпленията си, защото да изгориш веднъж 30 души в мазе в Киев и втори път 50 в обществена сграда в Одеса си е ПЪРВОСТЕПЕННО ВОЕННО!!! ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Нов Нюренбергски процес трябва!
104
3
 
34
 
! Отговори
И преди 9 години
Запада е бита карта. Това което беше, БЕШЕ. Започнало е обратното броене....
103
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най- си е прав Ромпойчо. Така е, Украйна стана жертва на болните амбиции на ... САЩ и едни западноевропейски акули да сложат на колене, завземат и колонизират Русия, като измислиха тъпия античовешки сценарий с Украйна. Изобщо не им пука за живота на украинците. Целта им е Русия, нейните богатства. Че сащарите опукаха всичко, замърсиха половината океан и земя, икономиката им е на пясъчно тресавище... Оправя ги, според тъпия им мозъчен тръст, само война. Не са познали. А можеха честно, с взаимна изгода, с уважение към другия да имат много. Но алчността ги разяде и разголи пред света.
102
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TulskiЗначи Меркел призна, че 9 май е ден на победата над германския фашизъм. Щото достойният и справедлив Европейски съюз замени Деня на победата над фашизма с Ден на Европа. Предвидливо. Прояснява се, защо направиха Украйна фашистки плацдарм в 21-ви век. А как се гушеше комсомолката Меркел на трибуната на Червения площад преди 5 години пред парада за 9-ти май и изключителното слово на Медведев.
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименкуку????
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ха,ха,хаааа...ти ли му носи парите?
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ФанадолияСъединението прави силата - но кой го чете, кой го разбира, разделянето помага за унищожението
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 175 АнонименИ ти няма да се завърнеш вкъщи след няколко дни. Толкова трамваи има в София. *** ще го разберe най-чувствително.
97
2
 
33
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
Господа форумци не се напъвайте да опонирате на *** журналисти,политолози, коментатори в сутрешните блокове,платените социолози,които пишат тук в Днес БГ.Те си личатпо минусите,които справедливо им слагате на постингите.Това са слугите на господарите на новия световен ред в България / демократи и русофоби /,и други чорбаджии и гангстери.Много ще Ви трият коментарите,затова не ги закачайте,не си заслужава тези нещастници да вредятна Вашето здраве.Няма да ги изброявам Вие знаете кои са!
96
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аман от *** ЛЪЖИ. Аваков, Аваков, поне помни, какво лъжеш. Хем казваш, че украинските войски НЕ СТРЕЛЯТ, (за американските наемни главорези, разбира се, зъб не обелваш, но те не само стрелят...) хем после гордо съобщаваш, че ОТ СЕПАРАТИСТИТЕ (според нелегитимната власт те: отцепници, терористи, бунтовници, а иначе ПРОСТО ГРАЖДАНИ на Славянск и други градове, които не приемат фашизма и искат референдум), са ЗАГИНАЛИ НАЙ-МАЛКО 30 (ТРИДЕСЕТ). От какво загинаха бе, Аваков? Квас ли препиха? Или преядоха от кифлите на Нюланд маркитанката.
95
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 174Ти май не си в ред, лапе. Какви деца сънуваш ти? В Одеса неонацистите убиха бременна жена, а ти ми ревеш, че руснаците не подбирали. В голяма грешка си, лапе. Вземи се стегни. Имам информация от место - колега беше там и потвърди всичко - ония зверове са се гаврили с хората, убивали са ги на место и са ги затваряли в оная сграда, за да изгорят живи. Нов геноцид се задава - Украйна отново е нацистка и това трябва да се накаже жестоко! Аз съм ЗА намесата на Русия. Западът - вън!
94
2
 
43
 
! Отговори
men преди 9 години
путин дали няма да им го забие от засада, и има да *** после. давай *** с теб сме. че и доста европейци са с теб. смело. *** убиващи бременни жени трябва да бъдат наказани.
93
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Той призна, че само допреди седмица е смятал, че руските войски ще влязат в съседната държава."Ало, "експерта", това беше ясно от седмици насам. Просто вие нагнетявахте медийното пространство със съчинения за нахлуващата руска армия.
92
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подкрепям напълно хората, които защитават правата си в Украйна. На първо място, защото имат право да защитят живота си, правото си на мнение и ако решат нещо, то си е тяхна работа. САЩ и ЕС не могат да се бъркат, включително и Русия. Хората сами ще решат дали, кога, с кого и как ще живеят, дали ще говорят украински, руски, арабски, инджикитайски или мармаладски. Това е демокрация и опитите на Киев да ги изтрепят показно, вече се виждат. Жалко, че го виждат всички, освен не тези, които трябва.