НАТО: Опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала

ЕС трябва да заеме единна позиция спрямо Русия, смята Ангела Меркел
218
НАТО: Опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала
Снимка: БТА

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала. Той призна, че само допреди седмица е смятал, че руските войски ще влязат в съседната държава. Според генерал Брийдлав, Москва вече може да постигне целите си в Украйна с други средства.

От дни Славянск е обсаден от украинската армия. Всеки ден се водят ожесточени сражения, но голяма част от града продължава да е в ръцете на сепаратистите.

Още по темата

"Срещу нас се води война. На наша територия. Ние сме с вързани ръце, защото навсякъде около нас има мирно население. Някои ни подкрепят, други  – не. Някои са “За” руския език, други са против. Но, не това е важното. Украинските войници не могат да стрелят по цивилни. Нашите врагове се крият зад тях и стрелят по нас. И това е големият проблем. Ето например, тази гора, от която те стрелят, но зад нея има къщи, къщи на мирното население. А от тези къщи стреляха цяла нощ", коментира Арсен Аваков, министър на вътрешните работи на Украйна:

По думите му сепаратистите са дали повече жертви при вчерашните сражения край Славянск. Арсен Аваков съобщи за най-малко 30 загинали отцепници. Един от лидерите на групите за самоотбрана призна, че са претърпели поражение. Пред Риа новости Игор Стрелков заяви, че са готови да умрат, но не и дадат Славянск на управляващите в Киев.

Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой изключи военна намеса на Евросъюза за справяне с кризата в Украйна. Според него Европейският съюз е длъжен да използва други инструменти. Трябва да помогнем на страната в политическо и икономическо отношения за създаването на нови институции, каза още Ромпой и добави, че Украйна е станала жертва на кампания за дестабилизация, предприета от външни елементи.

Британският външен министър Уилям Хейг обвини Русия, че се опитва да наруши планираните за 25-и май президентски избори в Украйна. Ако не се състоят изборите, страната ще затъне в хаос с риск от гражданска война, заяви от своя страна френският президент Франсоа Оланд.

ЕС трябва да заеме единна позиция спрямо Русия, смята германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ИТАР-ТАСС. Това мнение Меркел изказа на пресконференция с гостуващия й президент на Кипър Никос Анастасиадис. "Важно е всички страни членки на ЕС да се обърнат към Русия с еднакво послание", подчерта Меркел.

В тази връзка тя обърна внимание на факта, че например отделни страни от ЕС зависят в различна степен от износа на газ от Русия. Но тя добави, че въпреки този факт ЕС остава дееспособен. Меркел посочи, че ще е жалко ако руският президент Владимир Путин участва във военен парад в Крим на 9 май, когато е денят на победата, предаде Франс прес.

Според руски медии Путин ще посети за първи път Крим след присъединяването на полуострова, за да присъства на военен парад на 9 май. "Мисля, че ще е жалко, че такъв ден ще бъде използван в такъв контекст на напрежение, за да се организира парад", каза Меркел.

Още икономически и политически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: УкрайнанатоРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демокрация:бедност,насилие,убуства,палржи, стрелба по мирни граждани, горене на жив хора..........
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Тервел"та въпроса ми към теб е какво правят в Афганистан американците?"Контролират производството на наркотици. Транспортират наркотици и ги разпределят на пазара чрез базите с в Европа. Прибират печалбата и делят.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те знаеха, че ще умират, но никой не го интересува какво е изискващото това. Този смразяващ страх върлува навсякъде, и в бг.
28
4
 
30
 
! Отговори
шшш преди 9 години
Вече не съществува държава Украйна, има само страна наречена Майдан, управлявана от нео-нацисти и всякаква друга ***, финансирана от ЦРУ и Белия черен дом.
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ех, НАТО, ех ЕС, изчакахте се, изядохте си вратовръзките от чакане, ама не стана така както искахте!а информацията, която получаваме ние се казва п р о п а г а н д а !лека вечер!
26
0
 
12
 
! Отговори
prokurora преди 9 години
Да не забравяме, че в Славянск е открито едни от най-големите находища на шистов газ в Европа, така че борбата не е за демокрация, а за интереси. Интересът клати феса.
25
1
 
6
 
! Отговори
ДО 32 преди 9 години
Тебе пък кой те е упълномощил да говориш от името на България ? Говори си от твое име.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"И това е големият проблем. Ето например, тази гора, от която те стрелят, но зад нея има къщи, къщи на мирното население."Ти откъде искаш да гърмят бе ? Да се изправят незащитени срещу вас и като каубойте ли ?Пък и с какво ли ще гърмите, след като има гора и чак после са къщите ? Сигурно с оръдия.
23
0
 
7
 
! Отговори
pif преди 9 години
Следвам ти нишката. Елеметарна е. Сляпо вярваш на пропагандата и за теб в Осетия и Одеса -не са хора
22
5
 
22
 
! Отговори
КрaсиГ. преди 9 години
Ходили сa БРAТУШКИТЕ нa плaж.Но мaй трябвa дa прaтят имaлко подводници и сaмолетоносaчи. Дa ги нaобиколят кaто ястреб мършaТa дa рaзберaт нaселението нa usa кaк се чуствaт другите нaроди когaто имa без повод техни войски.
21
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е за цялостта на Украйна
20
5
 
29
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
" Меркел посочи, че ще е жалко ако руският президент Владимир Путин участва във военен парад в Крим на 9 май, когато е денят на победата, предаде Франс прес."Що, *** Фрау Меркел, много ви боли още от ВСВ ли? И откъде накъде ще казваш къде да прави парад Путин? Мислех те за наистина с железни нерви, Фрау Меркел. Уви, изпусна си ги толкова нелепо за пръв път. Това говори само за едно- че Путин ви лази по нервите както никой друг досега!Мачкай мръсната *** ***, Владимире!
19
3
 
25
 
! Отговори
ттт преди 9 години
Украйна неистово се стреми да провокира Русия да започне война. Ешалони с танкове, БТР-и тежко въоръжение се придвижва към Славянск. В същото време се готви провокация с десен сектор, които трябва да нападнат украински граничен пост с Русия, преоблечени в униформи на руски спец. части. Случайно или не точно сега буля Нуланд, от Белия дом отново плаши Русия със санкции, ако Русия влезе в Украйна. Очевидно, че рептилите всячески се опитват да предизвикат Путин и вече не им издържат нервите.
18
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинските войници не могат да стрелят по цивилни. Нашите врагове се крият зад тях и стрелят по нас. Това важи за терористик-омунисти
17
2
 
19
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
Ако демокрация от Киев е това, които те направиха в Одеса- тогава нека да бъде прокленити завинаги, тези демократи и тяхната пасмина ЗАВИНАГИ! ОМЕН!
16
1
 
8
 
! Отговори
pif преди 9 години
Одисейчо, а я си спомни Цхинвали
15
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците формират партизанско опълчение срещу украинските нашественици.
14
13
 
6
 
! Отговори
поп Грую преди 9 години
Опасността от руска агресия в Източна Украйна,по подобие на тази в Крим,воъбще не е отминавала.Затова се поддържат и въоръжават проруските сепаратисти в тези региони.Когато предъвка и погълне окончателно Крим,***,водача на московските рашисти ако не види отпор от НАТО ,ще прати отново военни без опознавателни знаци в тези региони.
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес имаше интересна новина от Краматорск. Директора на летището в Краматорск изгонил украинските военни от летището защото било частна собственост и им поискал наем за престоя
12
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Касапите от Киев и техните съюзници от САЩ и ЕС готвят артилерийска атака срещу мирните жители на Славянск!!! Е това са хора демократи ,достойни за подражание!!