НАТО: Опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала

ЕС трябва да заеме единна позиция спрямо Русия, смята Ангела Меркел
218
НАТО: Опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала
Снимка: БТА

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала. Той призна, че само допреди седмица е смятал, че руските войски ще влязат в съседната държава. Според генерал Брийдлав, Москва вече може да постигне целите си в Украйна с други средства.

От дни Славянск е обсаден от украинската армия. Всеки ден се водят ожесточени сражения, но голяма част от града продължава да е в ръцете на сепаратистите.

Още по темата

"Срещу нас се води война. На наша територия. Ние сме с вързани ръце, защото навсякъде около нас има мирно население. Някои ни подкрепят, други  – не. Някои са “За” руския език, други са против. Но, не това е важното. Украинските войници не могат да стрелят по цивилни. Нашите врагове се крият зад тях и стрелят по нас. И това е големият проблем. Ето например, тази гора, от която те стрелят, но зад нея има къщи, къщи на мирното население. А от тези къщи стреляха цяла нощ", коментира Арсен Аваков, министър на вътрешните работи на Украйна:

По думите му сепаратистите са дали повече жертви при вчерашните сражения край Славянск. Арсен Аваков съобщи за най-малко 30 загинали отцепници. Един от лидерите на групите за самоотбрана призна, че са претърпели поражение. Пред Риа новости Игор Стрелков заяви, че са готови да умрат, но не и дадат Славянск на управляващите в Киев.

Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой изключи военна намеса на Евросъюза за справяне с кризата в Украйна. Според него Европейският съюз е длъжен да използва други инструменти. Трябва да помогнем на страната в политическо и икономическо отношения за създаването на нови институции, каза още Ромпой и добави, че Украйна е станала жертва на кампания за дестабилизация, предприета от външни елементи.

Британският външен министър Уилям Хейг обвини Русия, че се опитва да наруши планираните за 25-и май президентски избори в Украйна. Ако не се състоят изборите, страната ще затъне в хаос с риск от гражданска война, заяви от своя страна френският президент Франсоа Оланд.

ЕС трябва да заеме единна позиция спрямо Русия, смята германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ИТАР-ТАСС. Това мнение Меркел изказа на пресконференция с гостуващия й президент на Кипър Никос Анастасиадис. "Важно е всички страни членки на ЕС да се обърнат към Русия с еднакво послание", подчерта Меркел.

В тази връзка тя обърна внимание на факта, че например отделни страни от ЕС зависят в различна степен от износа на газ от Русия. Но тя добави, че въпреки този факт ЕС остава дееспособен. Меркел посочи, че ще е жалко ако руският президент Владимир Путин участва във военен парад в Крим на 9 май, когато е денят на победата, предаде Франс прес.

Според руски медии Путин ще посети за първи път Крим след присъединяването на полуострова, за да присъства на военен парад на 9 май. "Мисля, че ще е жалко, че такъв ден ще бъде използван в такъв контекст на напрежение, за да се организира парад", каза Меркел.

Още икономически и политически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: УкрайнаНАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако всеки жител имаше оръжив както е в Швейцария и САЩ например, дали щеше да има фашистки групички да дерибействат из Украйна, и изобщо да се стигне до тук?!? Реципрочността е гарант за баланс.
10
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТюркРодопите винаги са принадлежали на родопчани, а родопчани винаги са се смятали за "синове на майка България". Тези от турците пък, които са раждани в Родопите, вече са родопчани, така че марш обратно към Турция, откъдето си дошъл или забрави за идеите си, за да можеш да станеш родопчанин :)
9
4
 
21
 
! Отговори
akud преди 9 години
според мен Путин е време да навлиза в украина и да писка ЕС също навлезе с миротворци или ще загинат много невеини
8
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
..." Игор Стрелков заяви, че са готови да умрат, но не и дадат..."!!! Талибански фанатизъм !
7
4
 
46
 
! Отговори
Peshonizer преди 9 години
"ЕС трябва да заеме единна позиция спрямо Русия, смята Ангела Меркел"Ами единната позиция е заета - 90% от страните в ЕС не желаят санкции срещу Русия. За съжаление, това не съвпада с интересите на САЩ... та ще се продължи да се напъва, да има "санкции" и "единни позиции, съвпадащи с тези на САЩ".
6
5
 
16
 
! Отговори
дядо преди 9 години
хаххаха че малък ли бахур ядохте бе @тюрк,като ходихте при майчината си майна по време на бай тошо,та сега пак искате хаххахах -прилича на македонския виц:-берекят версин от дядо божковата сватба-три пъти ни ручая 100 пъти еб*а,*** на тати много му хареса и пак ще ходи ХАХАХХАХАХА
5
1
 
30
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Сами бръщолевят глупости и нажежава, сами и опровергават, смешковци. А ти турче, по внимателно с изказванията...
4
4
 
43
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Спрете се, че станахте за резил! Цял свят ви видя що за стока сте! Вие сте главните виновници ведно с вашите "подопечни" киевски нелегитимни власти за жертвите и кръвопролитията в Украйна!
3
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Киевските касапи изповядват най-висшите ценности на ЕС , пали и убивай мирни граждани в Източна Украйна!!
2
47
 
5
 
! Отговори
Тюрк преди 9 години
Да добавим и свобода на родопите и успешно присъединяване към ТУРЦИЯ
1
34
 
2
 
! Отговори
Тюрк преди 9 години
Подкрепям коментар 1