Парламентът в Украйна не прие идеята за референдум на 25 май

Допитването трябваше да се проведе заедно с изборите в края на месеца
Обновена: 6 май 2014 15:27 | 6 май 2014 15:25, Красимир Ангелов
93
Парламентът в Украйна не прие идеята за референдум на 25 май
Снимка: БТА

Върховната рада на Украйна отказа да организира на 25 май общоукраински референдум за бъдещето на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

На закрито заседание на парламента за провеждането на референдума гласуваха 154 депутати, а бяха необходими 226 гласа "за", за да се организира провеждането на общонародното допитване.

На референдума трябваше да се отговори с "да" или с "не" на два въпроса. Първият беше: Поддържате ли териториалната цялост на Украйна в пределите на територията, определена в Конституцията като суверенна и независима, демократическа, единна и европейска страна с широки пълномощия на регионите и териториалните общини?

Вторият въпрос беше: Поддържате ли с решение на местните съвети редом с държавния език да бъде въведен за регионален език руския или друг език, на който говори болшинството от населението на съответната територия, като официалният статут на този регионален език ще бъде определен от закона.

Според предложението референдумът трябваше да се състои заедно с президентските избори в Украйна, насрочени за 25 май. По-рано днес ЕК изрази очакване президентските избори в Украйна да се състоят както е насрочено, както и да бъдат съобразени с международните стандарти, съобщи БТА.

Много е важно изборите да се състоят по прозрачен начин, те са политическа платформа, чрез която Украйна може да определи насоките си за бъдещето, заяви на пресконференция Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Изборите са важен фактор за стабилизиране на обстановката в Украйна, допълни говорителят.

По-рано днес украинският парламент предостави на участниците в наказателната операция в Източна Украйна статута на участници в бойни действия. За това решение гласуваха 251 депутати от 450-членния парламент при минимално необходими 226 гласа, съобщи народният представител Олександър Бригинец, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Върховната рада прие закон, предоставящ на генералния прокурор правото да започва процедура по сваляне на имунитета - лишаване от наказателна неприкосновеност на украинските депутати, добави Бригинец.

Освен това временният президент на Украйна - председателят на Върховната рада Олександър Турчинов, одобри с указ назначаването на генерал-лейтенант Анатолий Пушняков за командващ сухопътните войски на страната, информира агенцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
19
 
! Отговори
болгар преди 9 години
БАНДЕРОСИТЕ който в момента управляват украйна под диктовката на ЦРУ трябва да бъдат съдени от народа за убиствата на мирното руско население
78
0
 
16
 
! Отговори
за Витков! преди 9 години
Демокрация!
77
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма парламент в Украйна. Още Обама бин Ладен каза в началото на февруари, че според САЩ този парламент е незаконен. Така че сега в Киев има опросто една бандитска шайка, окупирала сградата на парламента в разрез със споразумението в Женева.
76
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A spored presata vchera Timosheko tvyrdeshe, che Odeskata kasapnica bila organizirana ot Rusiia za da se provali referenduma?!***V rezultat, prevratadzhiite v Radata se okazaha ruski duduci. Tia samata nali e dostatychno izvestna... furnadzhiiska lopata.
75
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
aa po iznos na demokracii i voini USA nqmat ravni v sveta Griuio kolko pyti da vi se iznasq spisyka tyk po godini i durjavi.e USA sa si terorist nomer edno.
74
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
v USA po4ti do 1970 godina negrite nqmaxa nikakvi prava vozexa se otdelno kato dobityk v kinata i restorantite sedqxa otdelno i jivota im ne struva6e kolkoto na edno ku4e vie 6te mi govorite za prava v USA
73
0
 
35
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
До поп ГруюРусия, както и САЩ имат право да си определя сами приоритетите. Да не забравяме кой се опита да спретне революция в Украйна по време на олимпиадата и да си сложи марионетно фашистко правителство от завършени ***. Защо Русия да стои и да гледа как по границите и се създава нова Либия или Египет. Що се отнася до езика в Украйна се говори Руски и развален Руски с полски нюанс, който от около 15 години е известен като украйнски.
72
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До средата на 19-ти век в САЩ не е било рядкост бял господар да изгори жив свой роб - обикновено чернокож. На фона на това, въпросът "Защо биете ***?" е толкова безобиден, че не си струва да бъде задаван.
71
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пастор Турчинов и поп Грую... - каква ирония.
70
21
 
18
 
! Отговори
поп Грую преди 9 години
РУСИФИЛИСТИЦИТЕ от Кремълската пета колона у нас още от времето на соца,когато започнат да осъждат руските имперски мераци по света ,вадят дежурното клише за това "колко индианци са избили американците в Америка " или "защо бият малките черни негърчета ".Това обикновено са комунисти или тяхните отрочета.Това клише се пробутват още от времето,когато руските империалисти удвиха в кръв народите на Унгария през 1956 или Чехословакия през 1986 г.,само защото не искаха да живеят под бутуша на Кремъл.
69
23
 
16
 
! Отговори
поп Грую преди 9 години
В Украйна рускоезичното население има всички тези права и свободи ,даже повече отколкото в балтийските страни,където направо са дискриминирани.По-рано се взмущавах.Но сега като виждам поведението на рускоезичните граждани на Украйна ,целящо откъсване на украински територии в полза на Русия ,оправдавам балтийците.А И ИНТЕРЕСНО,РУСИЯ НЕ ПИЩИ ЗА ТОВА ЧЕ РУСНАЦИТЕ СА МАЛТГРЕТИРАНИ И НЕ ИМ СЕ ДАВА ДОРИ ГРАЖДАНСТВО В ЛАТВИЯ НАПРИМЕР.
68
17
 
17
 
! Отговори
поп Грую преди 9 години
Когато граждани на една страна излязат с оръжие в ръка ,за да искат заграбване на част от територията и предаване на съседна страна,при положение,че могат да поискат това мирно и по парламентарен път,какъвто е случая с Украйна ,това по цял свят се счита за национално предателство и се наказва по законите на бандитизма.Светът би ги подкрепил,се борят за свобода и хлаб.
67
22
 
16
 
! Отговори
поп Грую преди 9 години
ОГНЯНЗ ,въпросът за федерализацията на Украйна го поставя Русия,като го внушава и на рускоезичното население.НЯМЯ РУСИЯ ИСКА ДА ПРЕДИЗВИКА РАЗДЕЛЯНЕ И СЪЗДАВАНЕ НА ПРОПАСТ МЕЖДУ ГРАЖДАНИТЕ НА УКРАЙНА .НЕ САМО ИСКА ,НО И ГО ПРЕДИЗВИКВА, ЗА ДА КАЖЕ ПОСЛЕ ,ЧЕ ВИЖТЕ РУСНАЦИ И УКРАЙНИЦИ НЕ МОГАТ ДА ЖИВЕЯТ ЗАЕДНОВ ЕДНА СТРАНА ИТРЯБВА ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ И ДА СЕ ПРИКАРМАНИ ИЗТОЧНА УКРАЙНА КЪМ РУСИЯ! Този въпрос никога досега не е стоял пред населението в Украйна до тази година.
66
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Киев видимо се страхува от референдум. Хунтата иска да налага политическа диктатура. Пълна власт в едни ръцете - лесно крадене от очакваните милиардни заеми
65
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Horata v Ukraina sa naqsno otkude trugna tazi zaraza za pravene na referendumi .V Rodinata mi BULGARIA nqma da pozvolq da se vdigat 4ujdi flagove I zapasani s orujie da mi pravqt referendumi.Po - dobre murtvi , otkolkoto opozoreni !
64
0
 
36
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Първият въпрос е формулиран така, че да може да има всякаки тълкувания - като нашия референдум за АЕЦ (уж за Белене, но не съвсем). И така: не се предлага за гласуване това, което искат в руско езичната част на Украйна: създаване на федерация. Не го и отрича - да тълкуват резултата, както си иска върховната им Рада. И полза от това - никаква.
63
13
 
21
 
! Отговори
Х преди 9 години
Ако тези които са за Русия са етнически руснаци не виждам какво лошо има от референдум.Не етническите руснаци са против, а целия украински народ е против.Колко руснаци ще живеят в У КРАйНА ,НАЙ МНОГО МИЛИОН ИЛИ ДВА.Народа на Украйна не иска капиталистическа Европа, затова не искат референдум.
62
28
 
16
 
! Отговори
поп Грую преди 9 години
РУСИЯ е главния противник на провеждане на референдума,с най-нормални въпроси,кото биха поставили легитимно начало на решаване на предизвиканите от руската агресия в Крим и Източна Украйна безредици.Все със същата цел-да няма условия за референдум.Защото при безредици и ЕС и ОССЕ не биха приели резултатите от референдума.А НА *** В БЪЛГАРИЯ МОГА ДА ИМ КАЖА САМО ЕДНО НЕЩО,КОЕТО ЗНАМ ОТ МНОГОГОДИШНАТА МИ РАБОТА В УКРАЙНА И РУСИЯ: РУСКАТА ИМПЕРСКА ПОЛИТИКА ЩЕ ЗАГУБИ ПРИ ЕДИН РЕФЕРЕНД
61
0
 
37
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Всички правителства, които управляват чрез геноцид и целта им е само и единствено лична облага не желаят референдуми. Да ви звучи познато???
60
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция има пръст