Япония задълбочава сътрудничеството си с НАТО

Токио се опасява от нарастващата военна мощ на Пекин, пише Ройтерс
7 май 2014 10:24,
6
Япония задълбочава сътрудничеството си с НАТО
Шиндзо Абе и Андерс Фог Расмусен, Снимка: Ройтерс

Водена от притесненията си за нарастващата военна мощ на Китай, Япония се насочва към задълбочаване на сътрудничеството си с НАТО, пише Ройтерс. Вчера премиерът на страната Шиндзо Абе подписа ново споразумение за партньорство с Алианса. Това се случи по време на посещението му в централата на НАТО в Брюксел.

В изказването си след церемонията Шиндзо Абе направи паралел между случващото се в Украйна, където Русия анексира Крим, и Азия, където Токио води териториален спор с Китай относно няколко малки, ненаселени острова в Източно Китайско море. През миналата година напрежението между Япония и Китай по въпроса ескалира, след като Пекин обяви въздушното пространство над островите за забранена за полети зона.

„Няма да толерираме каквато и да е промяна на статуквото чрез заплахи или използване на сила. Това не се отнася само за Европа или Украйна. Това се отнася за Източна Азия, отнася се и за целия свят“, заяви Абе.

Японският премиер призова политическите сили в Русия и Украйна да признаят легитимността на предстоящите на 25 май президентски избори, които се разглеждат от Запада като ключов момент за стабилизиране на Украйна.

„За да се разрешат проблемите, трябва да имаме диалог с Русия“, обясни Абе.

При подписването на споразумението генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че то ще служи като пътна карта за бъдещи съвместни действия. По думите му споразумението засяга дейности като борбата с пиратството, помощта при природни бедствия и хуманитарната помощ.

Освен това Расмусен поздрави Япония за огромните средства, които страната влага за подкрепа на действията на Алианса в Афганистан.

Япония е първият партньор на НАТО извън Европа и Северна Америка, припомни Абе и заяви, че се планират съвместни учения за борба с пиратството, които трябва да се проведат съвместно от японските сили за самоотбрана и частите на НАТО в Аденския залив.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брех, самураят му със самурай ...*** последният път пак дрънкаха меча срещу СССР а го отнесоха Хаваите. Да си налягат кимоната, че още нямат мирен договор с Русия. Засега Фукушима им стига.
4
2
 
9
 
! Отговори
В преди 9 години
Нормално , японският елит е васален на сащ от 1945 год. . Япония е една окупирана , загубила втората световна война - държава , чиито елит е заличен и заместен с васален на сащ и Британия такъв .
3
1
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 9 години
Абе учил ли е история? Знае ли нещо за зверствата на императорските войници в Китай? И не само в Китай! За бомбардировките над Шанхай? За стотиците хиляди избити китайци? За концлагерите, в които са правили опити над пленници? За бактериологическите опити над хора? За самурайския обичай "киматори"- пленения американски пилот е проснат и пред очите му го разпарят и ядат топлия кървав черен дроб? Японците да си седят на дирниците, да не станат двайсет Хирошими! Нарушават собствената си конституция
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Iaponcite izliazoha umni. Ne kato nashte rusofilistichni carvuli
1
1
 
9
 
! Отговори
Ran преди 9 години
Tova che svetovnite sili se deliat na dve ne e na dobro. Rusia triabva da se razbere s Amerika i da ne praviat gluposti koito shte kostvat jivota na milioni.Edna nova svetoina voina shte pozvoli na arabite i kitaicite koito rajdat po 10 deca da unishtojat polovinata sviat i da porobiat drugata polovina