САЩ и ЕС "за" дипломатическо решение на кризата в Украйна

Русия трябва да изпълни поетите в Женева задължения
Обновена: 7 май 2014 14:09 | 7 май 2014 07:57, Елка Василева
158
САЩ и ЕС "за" дипломатическо решение на кризата в Украйна
Държавният секретар на САЩ Джон Кери и първият европейски дипломат Катрин Ащън. Снимка: архив, Reuters

САЩ и ЕС се опитват да постигнат дипломатическо решение на кризата в Украйна, се подчертава в изявление на пресслужбата на Белия дом, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Съобщението беше направено след среща между първия европейски дипломат Катрин Ащън и съветничката на президента на САЩ Барак Обама за националната сигурност Сюзън Райс. На срещата за кратко се е появил и самият Обама, съобщиха от Белия дом.

Двете страни отново са потвърдили, че са решени да постигнат напредък в преговорите с Иран и в разрешаването на украинската криза. Обама, Райс и Ащън са подчертали, че САЩ и ЕС са решени да подкрепят украинското правителство и да търсят начин за решаване на кризата по мирен път.

Още по темата

От гледна точка на Вашингтон и Брюксел Русия трябва да изпълни поетите в Женева задължения, включващи използването на своето влияние сред въоръжените украински сепаратисти. ЕС и САЩ смятат, че Русия трябва да помогне за разоръжаването им и включването им в мирния политически процес. Двете страни в преговорите са били на едно мнение и за необходимостта от  предсрочни президентски избори в Украйна на 25 май.

Ащън се е съгласила с Обама и Райс и за необходимостта на Русия да бъдат наложени нови санкции, ако САЩ и ЕС сметнат, че Москва продължава с опитите си да дестабилизира Украйна.

По въпроса за Иран САЩ и ЕС се придържат към общото становище, че всякакво решение на иранския ядрен проблем трябва да гарантира, че ядрената програма на Техеран ще има чисто мирни цели.

В същото време помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че САЩ ще въведат санкции срещу цели сектори от руската икономика, ако Москва признае резултатите от  предстоящите референдуми в Донецк и Луганск и вкара свои войски в тези региони. Тя обвини Русия, че оказва и материална подкрепа с пари и оръжие на противниците на киевските власти, както и в координиране на действията им и изпращане на руски агенти в конфликтните региони. Тя не показа нито едно доказателство за твърденията си, отбелязва ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: украйнаСАЩрусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
6
 
! Отговори
Баце преди 9 години
А кукла на конци, ще сложат ли след 25 май в Киев ?
55
3
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До Боби 82Неуморим си а Боби? Значи те обявяват независимост без референдум и после се присъединяват към Русия с манипулиран референдум след по-малко от седмица? Стига бе Боби не се ли измори да ръсиш глупости? Определено щяха да се стрелят не е повод за референдум! В Косово се стреляха от години! И Путин услужливо нахлу с танковете веднага след референдума! Стига не се излагай звучиш наивно!
54
3
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До Боби 78 продължениеВ случая с Крим нито става свободна държава нито са заплашени с нещо! И не ми излизай с тезата че автономията е свобода, ами не е! И ме светни коя е тази държава Славония?
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия нямат идея с какво се захванаха и сега лека полека дърпат задна.За дипломатическо решение били, хахахаИ какво да е това решение, след като избихте стотици невинни бе ?
52
3
 
1
 
! Отговори
българин преди 9 години
До 67:Аз НЕ СЪМ потомък на "български фашисти - главорези", просто защото ТАКИВА НИКОГА НЕ Е ИМАЛО В ПРИРОДАТА. Фашисти има САМО в Италия. Гордея се с дедите си - МАКЕДОНСКИ КОМИТИ, ПРОЛИВАЛИ КРЪВ ЗА БЪЛГАРИЯ. Ти обаче, ***, явно наистина си се пръкнало от род, по точно БАНДА на КОМУНИСТИЧЕСКИ ГЛАВОРЕЗИ, безчинствали в България.Историята е доказала, че НИЩО ДРУГО, ОСВЕН СИЛА - АРЕСТ, СЛЕДСТВИЕ, СЪД И РАЗСТРЕЛ, НЕ ОПРАВЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО ТЕБЕ И ТВОЕТО КОТИЛО.
51
0
 
5
 
! Отговори
Killuminati преди 9 години
Вижте на снимката кървавите ръце на юдео-хазарите!
50
1
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До ВасилевИменно това се опитвам и аз да кажа!
49
2
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До Боби 78Съжалявам, за прецедента ти не струва! Факта, че споделяш тези "прецеденти" говори и колко си зомбиран от харизмата на Путин, разбира се може и да си ***, но не го твърдя без факти! Именно Путин изтъкна Косово като прецедент, което е показателно! Нека ти обясня защо твоите"прецеденти" не струват.Всяка една от тази държава обяви независимост с референдум. В случая с Косово, те бяха заплашени от унищожаване! Ако в Крим ситуацията бе -да е свободна държава и да е заплашена тогава да!
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До българина 69Ние например, не виждаш ли как сме се подложили, широко и удобно разкрачени. В замяна получаваме хиляди магазини секънд хенд. Защото сме си народ секънд хенд, без достоинство,с държава секънд хенд. Затова и сме паднали под невежия ятаган на едно диво, неграмотно племе за цели 500 години сами сме се продавали един друг, не са ни виновни турците.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой започна с безредиците, кой свали законно избраното правителство, кой изгори хората в Одеса, кой е обкражил Славянск, кой избива мирно население....И кой ПЛАТИ за това???
46
1
 
1
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До ВасилевСъгласен съм с теб! И вероятно Путин иска просто залък за да смуче повече!
45
3
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До Боби 70Аз не оспорвам нищо, но кое от изброените от теб неща е повод за заграбване на територия от чужда държава? Кое го оправдава? Понеже Украйна влиза в НАТО, що да не заграбя територия от Украйна си рече Путин и го направи! Това ли ти е логиката? Леле направо ме разсмя честно!
44
2
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До Боби 63Смешно наистина а знаеш ли колко са валидните и невалидните? Защото много лесно може да обявиш за невалидна бюлетина гласувала против! Боби забавен си с напъните да оправдаеш референдум, които изначално е противозаконен, защото не може с референдум ти да се откъсваш от една държава и да отидеш в друга! Противозаконно е! Наистина ме умиляваш с енергията си и ме забавляваш!
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, няма начин, хора с уродливи лица да нямат и уродлив ум. Прости ми Природо и ти, Боже, въпреки че ви търсим само когато жестоко страдаме. А сега страдаме, защото нищо не можем да направим срещу хора, които осигуряват избиването на инакомислещи в Украйна и то по най-извергски начин.
42
1
 
6
 
! Отговори
българина преди 9 години
САЩ ще наложат секторни санкции на Русия - световният полицай се опитва да контролира всяка една държава чрез долара ,в такъв случай е време да има 2-*** полицаи за да е демократично и плуралистично . Колко държави държави ще разрушат в името на собственото си его да управляват света господата зад океана
41
0
 
3
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До Василев 50За първата част съм съгласен, че не може да са морални стожери! Но нека те попитам - на колко държави САЩ и ЕС са отнели територия? Това прави разликата между Путин и САЩ и ЕС. За останалото си прав! Хареса ми препратката ти към първата световна война, защото по същия начин след като Хитлер окупира Судетска област в Чехословакия реагираха Англия и Франция направо му я подариха без да питат Чехословакия, която тогава е готова да се бие за нея! Същото стана и сега в Украйна!
40
2
 
6
 
! Отговори
До българ 47=46=44 преди 9 години
***, внук на български фашисти главорези, докопал се до американска помощ, устата ти ще се изкривят от инсулт бе, спри малко злобата си. Погледни в очите истината. Не помниш, че първият демократичен акт на нелигитимното правителство бе забрана на руския език със закон, който бързичко отмениха, виждайки реакцията. И на бебетата е ясна целта на САЩ и продажния ЕС с наглото дестабилизиране на Украйна ЗАВЗЕМАНЕ НА РУСИЯ. Защо незаконната организация НАТО вече няма Варшавски договор, нали ***, ни въвежда войски, т.е. скрита окупация с грабеж, проституция, пиянство
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А това, че американците, ще изпратят нов и доста по голям контингент през следващата седмица е 100%. Дали, ще е в Полша, или директно в Украйна само е въпроса.Лошото е че тия момчета идея нямат за какво иде реч. Ветераните от Корея и Виетнам и до ден днешен не знаят за какво са били пратени там.
38
3
 
1
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
ДО НФБ 30 Кресльо а действията на Путин с танковете военните и партизанските бригади какви са? Всяка държава която е притисната в ъгъла от такива действия би поискала помощ и това е нормално! Айде стига с фашистките си кресливи изказвания досаждаш вече!
37
6
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До НФБ 23Едно не разбирам какво общо има САЩ с простотията която сътвори Путин? Или на теб оправданието ти е че Путин е добър защото САЩ са лоши? Е това е пълна тъпня! Това което правят САЩ не оправдава действията на ***! Това е факт! и те предупредих да не ми крещиш ***!