САЩ и ЕС "за" дипломатическо решение на кризата в Украйна

Русия трябва да изпълни поетите в Женева задължения
Обновена: 7 май 2014 14:09 | 7 май 2014 07:57, Елка Василева
158
САЩ и ЕС "за" дипломатическо решение на кризата в Украйна
Държавният секретар на САЩ Джон Кери и първият европейски дипломат Катрин Ащън. Снимка: архив, Reuters

САЩ и ЕС се опитват да постигнат дипломатическо решение на кризата в Украйна, се подчертава в изявление на пресслужбата на Белия дом, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Съобщението беше направено след среща между първия европейски дипломат Катрин Ащън и съветничката на президента на САЩ Барак Обама за националната сигурност Сюзън Райс. На срещата за кратко се е появил и самият Обама, съобщиха от Белия дом.

Двете страни отново са потвърдили, че са решени да постигнат напредък в преговорите с Иран и в разрешаването на украинската криза. Обама, Райс и Ащън са подчертали, че САЩ и ЕС са решени да подкрепят украинското правителство и да търсят начин за решаване на кризата по мирен път.

Още по темата

От гледна точка на Вашингтон и Брюксел Русия трябва да изпълни поетите в Женева задължения, включващи използването на своето влияние сред въоръжените украински сепаратисти. ЕС и САЩ смятат, че Русия трябва да помогне за разоръжаването им и включването им в мирния политически процес. Двете страни в преговорите са били на едно мнение и за необходимостта от  предсрочни президентски избори в Украйна на 25 май.

Ащън се е съгласила с Обама и Райс и за необходимостта на Русия да бъдат наложени нови санкции, ако САЩ и ЕС сметнат, че Москва продължава с опитите си да дестабилизира Украйна.

По въпроса за Иран САЩ и ЕС се придържат към общото становище, че всякакво решение на иранския ядрен проблем трябва да гарантира, че ядрената програма на Техеран ще има чисто мирни цели.

В същото време помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че САЩ ще въведат санкции срещу цели сектори от руската икономика, ако Москва признае резултатите от  предстоящите референдуми в Донецк и Луганск и вкара свои войски в тези региони. Тя обвини Русия, че оказва и материална подкрепа с пари и оръжие на противниците на киевските власти, както и в координиране на действията им и изпращане на руски агенти в конфликтните региони. Тя не показа нито едно доказателство за твърденията си, отбелязва ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: Украйнасащрусияес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До TROLL TERMINATOR 29Аз ли не мога да броя? Аз не казвам кое е черно и кое бяло аз говоря с факти а ти ми говориш глупости! Колкото до минусите в моето мнение те не говорят нищо освен че тук във форума има хора с промити мозъци или ***, които няма собствено мнение. Колкото до така наречените каубои аз и тях не уважавам, но те - това не можеш да отречеш - не са анексирали чужда територия не и след 2000 -та година. Това което Путин направи го е правил само Хитлер!
35
2
 
1
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До Боби 26Боби стига *** с глупости моля те! Наистина звучиш наивно. Относно нагласяването на гласовете провери за справка как БКП с преврат и после избори печели властта с подобен резултат на този в Крим! Нали се сещаш че ако си умен не можеш да отречеш че 98% гласували за присъединяване към Русия не е реален резултат защото Татарите изобщо не долюбват руснаците и по сведения които чух те изобщо не са гласували. А украинците излиза че са само 2% така ли? Айде стига с наивитета а?
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кое голи твърдения бе? Това че ги дадоха как палят сградата и как стрелят по хората, или как ги доубиват навън. Или не може би това, че вътре са намерени труповеа с малки изгаряния. vesti.ru , сигурно местиха труповете...Кво е доказателство за теб?Да излезне барак обама и да каже- ами наще експерти тва установиха.Или тия дето се провъзгласиха за правителство, да правят оглед и да излезнат с некво становище...
33
1
 
0
 
! Отговори
alcap преди 9 години
Истината е, че никой не знае какво точно се случва в Украйна а и тя е толкова голяма, че в отделните региони със сигурност везните ги накланят различни сили. Всеки тук коментира без кракът му де е стъпвал там. Медиите и хората, които ги управляват отново успяват да създадат "мнение" в българите - според това кой плаща. Ако искате да разберете, че САЩ подклажда размириците, четете този сайт. Ако искате да разберете, че Русия е виновна - гледайте БТВ. Но и в двата варианта ползата е никаква...
32
0
 
2
 
! Отговори
Darin преди 9 години
Пентагонът увеличава военното си присъствие по целия свят !
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До HE българинaЩо не питаш родителите на удушената от хуманиститена Вики Нюланд бременна женица, децата на изгорените живи пак от не-фашисти одесити и киевляни, на вече стотиците избити украински граждани. Надъхано, платено с $$, кофеле. Дано ***, жена ти (всъщност не, тя не те интересува) и децата ти (дори и да си ги натрапуцал на САЩ) да изпитат пълния списък на фашистката нежност на Акалов, Яйценюх, Турчинов герои с прототипи от Нюрнберг. Само извратеняк-бандит и крадец на България може да мисли като теб.
30
4
 
1
 
! Отговори
българин преди 9 години
До НФБ 39:Глупости на търкалета. ТИПИЧНА СЪВЕТСКА ПРОПАГАНДА. За близо 100 г., как не можахте да измислите нещо по-различно бе, тапири съветски. ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЕСТЕСТВЕНО, НЯМАТЕ. Защото, НИЩО ТАКОВА НЕ СЕ Е СЛУЧВАЛО.
29
5
 
1
 
! Отговори
българин преди 9 години
До Боби 40:Никога не съм твърдял, че руснаците са винаги грешни. Още повече, че Путин и верните му лица в Русия и Украйна САМИ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО "СЪВЕТСКИ ХОРА", а не като руснаци. Смятам, че те ВИНАГИ СА ГРЕШНИ.А иначе, исторически погледнато, от 10-ти век насам, откакто съществува нещо, наричащо се Русия, това нещо е донесло на Българи НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЗЛИНИ и ПОЧТИ Я Е УНИЩОЖИЛО. През това време, а и днес, руснаците, вкл. "съветските хора" са страдали и страдат, даже повече и от нас. Това е.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тия, които не им се вярва, че така наречената украинска армия безчинства, да си пуснат vesti.ru . Ако някой има претенции, че те манипулират, нека даде немски, или щатски сайт, който да разполага с различна информация.А това в Одеса не беше фашизъм, това задмина фашизма :(((
27
5
 
2
 
! Отговори
българин преди 9 години
Тук "НФБ" и "Анонимен" пищят, *** и грухтят за "фашизъм", някакви "фашаги", ръководени от американско посолство и не знам още кой, които избивали жени (и бременни) и деца, взривявали, палели, горели и т.н. и т.н. БЕЗ НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВО, ТОЧНО ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ и ФАШИСТКИ. Крадецът вика: дръжте крадеца.Е, колко *** трябва да е човек, за да повярва?
26
1
 
7
 
! Отговори
Lilia преди 9 години
Барак Обама, Сюзън Райс и Катрин Аштън потвърждават "запазващата се решимост на САЩ и ЕС да подкрепят правителството на Украйна и да търсят преодоляване на кризата по дипломатически път". - Чудят се как да легитимират хунтата в Киев .
25
0
 
8
 
! Отговори
тертер преди 9 години
Външния министър на Швеция Карл Билд казва - православието е главната заплаха за западната цивилизация.Каква наглост,а в ЕС той отговаря за политиката за източна Европа.Православната църква през своята история не е изгорила нито един на клада,а западната е била най големия екзекутор през вековете. В православните държави няма еднополови бракове.У нас целенасочено се вкарват бежанци от исляма,И ЕС не им разрешава да стъпят на запад щом получат статут на бежанец у нас.
24
2
 
8
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Едно време си мислех, че няма по отвратителни от комунистите.Сега виждам ,че американските и европейските са по гадни.
23
8
 
3
 
! Отговори
българин преди 9 години
До Анонимен 25:ИТАР-ТАСС пита Виктория Нюланд от САЩ, къде и били доказателствата. А аз питам тебе: къде са ти доказателствата, че в Украйна имало бесен фашистки терор - ти това си надраскало. КЪДЕ СА ДОКАЗАТЕЛСТВАТА? ДОСЕГА, НЯМА НИКАКВИ - НИТО ЗА ФАШИСТИ, НИТО ЗА ТЕРОР.Да, кръв и смърт има, също и пепел - ПО ВИНА НА "Русия" на Путин, обитавана от "съветски хора", каквито има и в Украйна, такива като тебе - празноглави и нагли алкохолици.
22
3
 
6
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Тая отвратителната защо направи не се наебе с американеца?Баси, тия са по-отврат от едновремешните комунисти!
21
2
 
7
 
! Отговори
До TROLL TERMINATOR преди 9 години
Слаб си по математика човече!Поне до 10 да се беше научил да броиш.На черното бяло няма как да кажеш-виж плюсовете и минусите,те са показателя за мнението на Българите относно политиката на индианските каубои.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само да кажа на русофилите в бг един ден и вие ще бъдете определени за терористи то колелото се върти кат гледам русофобите се стараят много
19
7
 
2
 
! Отговори
работещ преди 9 години
До НФБ 23:Както си се разпенило, тапирче червено, само да те открехна, че ОТ СЛАБОСТТА НА ДОЛАРА ПЕЧЕЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО и ИЗНОСИТЕЛИТЕ от САЩ, а ГУБЯТ същите в ЕВРОПА, АЗИЯ, ЛАТИНСКА АМЕРИКА, АВСТРАЛИЯ и ОКЕАНИЯ. НАЙ-МНОГО ГУБИ ЕВРОПА.А иначе, ти пак си плачи на чужд гроб - този на САЩ. А те ще те надживеят.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тревога! Свидетели сме на свиреп, обезумял фашизъм. В Украйна Аваков и Яценюк масово горят живи хора, убиват бременни жени, блокират Славянск, както Ленинград през 1942-ра, морят несъгласните с глад, без медицина. Това става ДНЕС 21-ВИ ВЕК, под циничното, отровно покривало на демокрацията и с ПОДЛОТО СЪГЛАШАТЕЛСТВО НА ЕВРОПА. Държава без собствено име, без крака, с огромна уста, за да заграби Русия УБИВА Украйна. Изчезна безвъзвратно ореолът на най-висшата демокрация. Има само кръв, смърт, пепел, която да засити търбуха и. Щастливи ли сте нейни граждани? Сити ли сте?
17
10
 
2
 
! Отговори
българин преди 9 години
Какво ми превеждате партенките на ИТАР-ТАСС? Виктория Нюланд не била представила доказателства за руската намеса. Русия, досега, да не би да е представила НЯКАКВИ, КАКВИТО И ДА Е ДОКАЗАТЕЛСТВА, че някой в Украйна е бил тормозен или притесняван, защото говорел руски, ИЗОБЩО? Или пък, че в Украйна имало "фашисти", "неофашисти" и пр., за което всеки ден плямпат руснаците? НИКОГА!