САЩ и ЕС "за" дипломатическо решение на кризата в Украйна

Русия трябва да изпълни поетите в Женева задължения
Обновена: 7 май 2014 14:09 | 7 май 2014 07:57, Елка Василева
158
САЩ и ЕС "за" дипломатическо решение на кризата в Украйна
Държавният секретар на САЩ Джон Кери и първият европейски дипломат Катрин Ащън. Снимка: архив, Reuters

САЩ и ЕС се опитват да постигнат дипломатическо решение на кризата в Украйна, се подчертава в изявление на пресслужбата на Белия дом, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Съобщението беше направено след среща между първия европейски дипломат Катрин Ащън и съветничката на президента на САЩ Барак Обама за националната сигурност Сюзън Райс. На срещата за кратко се е появил и самият Обама, съобщиха от Белия дом.

Двете страни отново са потвърдили, че са решени да постигнат напредък в преговорите с Иран и в разрешаването на украинската криза. Обама, Райс и Ащън са подчертали, че САЩ и ЕС са решени да подкрепят украинското правителство и да търсят начин за решаване на кризата по мирен път.

Още по темата

От гледна точка на Вашингтон и Брюксел Русия трябва да изпълни поетите в Женева задължения, включващи използването на своето влияние сред въоръжените украински сепаратисти. ЕС и САЩ смятат, че Русия трябва да помогне за разоръжаването им и включването им в мирния политически процес. Двете страни в преговорите са били на едно мнение и за необходимостта от  предсрочни президентски избори в Украйна на 25 май.

Ащън се е съгласила с Обама и Райс и за необходимостта на Русия да бъдат наложени нови санкции, ако САЩ и ЕС сметнат, че Москва продължава с опитите си да дестабилизира Украйна.

По въпроса за Иран САЩ и ЕС се придържат към общото становище, че всякакво решение на иранския ядрен проблем трябва да гарантира, че ядрената програма на Техеран ще има чисто мирни цели.

В същото време помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че САЩ ще въведат санкции срещу цели сектори от руската икономика, ако Москва признае резултатите от  предстоящите референдуми в Донецк и Луганск и вкара свои войски в тези региони. Тя обвини Русия, че оказва и материална подкрепа с пари и оръжие на противниците на киевските власти, както и в координиране на действията им и изпращане на руски агенти в конфликтните региони. Тя не показа нито едно доказателство за твърденията си, отбелязва ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: украйнаСАЩРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
6
 
! Отговори
Глупости! преди 9 години
Русия щяла да понесе загуби? Глупости! Москва ще преориентира доставките на енергоносители към Китай. Китайците ще запълнят недостатъка от западни инвестиции. Москва и Пекин ще спечелят от ликвидацията на авиационната и на космическата индустрия на Украйна и от унищожаването на останалите технологични производства.
15
0
 
10
 
! Отговори
санкции преди 9 години
Ако т.н. ЕС предприеме санкции срещу Русия, които нанесат щети на България, народът на България ще настоява за санкции против ЕС!
14
0
 
8
 
! Отговори
у нас или у вас преди 9 години
Катрин към Джон: къде ще ходим довечера, у нас или у вас?
13
0
 
10
 
! Отговори
без пардон преди 9 години
Турчинов е убиец!
12
13
 
2
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До НФБ 16Първо внимавай с тона, не ми крещи тук! Второ, Путин не направи ли същото? Той нахлу в Крим, без никой да го е канил и го анексира с манипулации и нагласяване на гласовете! А това за което говориш, че ще направят САЩ е още в зоната на "ще" "може би" и прочее! Русия вече постави Украйна пред свършен факт! Единственото от тук нататък, което може да загуби Русия е нещо което не е нейно а именно Крим! За какъв свършен факт ми говориш тогава?
11
1
 
16
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
***, много странна статия си написала или преписала! Та, две кози (неискам да обидя козите), поне да бяха хубави, та човек да упражни балканския си хумор, казват, че подкрепят мирното решаване на кризата в Украйна. Едновременно с това казват на фашагите, трепете руснаците, изгорете ги живи, ние ще ви доставим и патрони и запалителни течности. Отгоре на това, ако Русия не изпълнява споразумението ще я наказваме, а пък фашагите могат да си правят каквото искат! Логика за ***!
10
21
 
2
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
Драги путинолюбци вие сте слепи, хубавото е че сте малцинство!
9
13
 
2
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До добро утро 7Аз не мразя никой, но не понасям глупаците! Зад Путин стоят сума ти олигарси и да не забравяме Газпром и Роснефт, като последната се управлява от негов човек! Каква истина ми говориш ти!? И зад Хитлер е стоял немския народ и той също като Путин е анексирал Судетска област намираща се в Чехословакия със същото оправдание, че там живеят немци! И също като сега тогава Англия и Франция са позволили това да се случи!Докато умния се наумува лудия ще се налудува! ЕС и САЩ правят грешка!
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как върви разследването на снайперистите?
7
0
 
12
 
! Отговори
jj преди 9 години
Аааа,грозна гледка!!!
6
3
 
23
 
! Отговори
добро утро преди 9 години
Не мразя Американците, нито Обама. Мразя кликата в сянка, която стои зад него.Ненавиждам банкерско-талмудическия гръбнкак, който дърпа конците на САЩ от десетилетия.Благодаря на Сидеров, който оня ден имаше смелостта да нарече ЕК масонска ложа на сенчести олигархични кръгове, които ни ползват за евтина ръка и пазарен терор!!!Докато зад Обама стои едно кредитно-военно-сатанистко мракобесно тяло, то зад Путин стои само Руския народ и всички православни християни и най-вече самата ИСТИНА.
5
0
 
9
 
! Отговори
много стар читател преди 9 години
ИМА ЕДНА ТЕОРИЯ НАФИЛОСОФА ХЕГЕЛ ''ТЕЗА 'АНТИТЕЗА 'ДАВА ''СИНТЕЗА''Т.Е ПОМАГАШ НА ЕДИНИЯ И НА ДУГИЯ,КОИТО СЕ БИЯТ.ОТ ТОВА СИ ВИНАГИ С ПОЬЕДИТЕЛЯ И ПЕЧЕЛИШ.ТАЗИ ФИЛОСОФИЯ ЯЯ ИЗПОЛЗВАТ ОТ ПОВЕЧЕ ОТ ВЕК ЕДНА СВЕТОВНА ВЪРХУШКАКОЯТО /НО МНОО УМНА ''ЗА СЕЬЕ СИ''.ГЛЕДА НА НЕЩАТА С ГОДИНИ НАПРЕД И ГИ ПРЕДИЗВКВА ОТ КОЕТО ПЕЧЕЛИ МИЛИАРДИ.ТЯ СИ ПРЕДАВА ТОВА ПО НАСЛЕДСТВО.ТЯ ПРЕДМЗВИКВА РЕВОЛЮЦИИ И ТЯ ГИ УНИЩОЖВА''ЗАЕДНО С ВОДАЧИТЕ ИМ'ТАКА БЕШЕ С РОБЕСПИЕР,ЛЕНИН,СТАЛИН,КАДАФИ,НАСЪР,ХЮСЕИ,МУБАРАК,АРРАФА .Т
4
3
 
31
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Ха ха ха! Тези на цялата си какафония молят Русия да използвала влиянието си върху федералистите, за да се спре конфликта! Алооо, конфликта го направихте вие чрез правителството, което поддържате и което е отговорно за кръвопролитията и жертвите! Налагате санкции всякакви на Русия, а после я молите..... Вие станахте за резил! Правите се на ощипани за виновниците за жертвите и на Майдана, и последните в Източна Украйна! Но има господ - рано или късно всичко се връща!
3
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запада прави същата грешка като с Хитлер! Диктаторите разбират единствено от сила! Договорите подписани от тях не струват нищо!
2
2
 
13
 
! Отговори
Свински преди 9 години
Кери лично щял да им каже да спрат да се бият Иначе щял да обмисли санкции Меркел и Кери щяли да обмислят разни работи !!!То не се знае знае ли се!!!
1
2
 
27
 
! Отговори
Лилия преди 9 години
Барак Обама, Сюзън Райс и Катрин Аштън потвърждават "запазващата се решимост на САЩ и ЕС да подкрепят правителството на Украйна и да търсят преодоляване на кризата по дипломатически път". - Чудят се как да легитимират хунтата в Киев .