Проруски активисти отказват да отлагат референдума

Кризата в Украйна продължава да бъде водеща тема за западния печат
Обновена: 9 май 2014 09:55 | 9 май 2014 09:50,
28
Проруски активисти отказват да отлагат референдума
Проруски активисти отказват отлагане на референдума за ДНР Снимка: Reuters

Проруските активисти в източната част на Украйна са отказали да отложат насрочения за неделя референдум за независимост на т. нар. Донецка народна република (ДНР) въпреки призива на руския президент Владимир Путин, пише aмериканският вестник "Ню Йорк таймс" .

Ежедневникът определя това като рискован ход от страна на сепаратистите, който изглежда като предизвикателство към техния политически покровител.

Според анализатори обаче Путин просто се застрахова срещу евентуалния неуспех на бунтовниците да организират референдума успешно, особено на фона на проучвания на общественото мнение, които показват, че привържениците на разделянето на Украйна няма да спечелят при едно честно и свободно гласуване.

Изданието обобщава, че призивът на руския президент предизвика гневни реакции от страна нa новите прозападни ръководители в Киев. Според тях той се вписва в стратегията на Путин да продължи да дестабилизира Украйна преди ключовите президентски избори на 25 май.

Друг американски вестник, "Вашингтон пост", пише, че отказът на проруските активисти в Източна Украйна да отложат референдума за независимост може да бъде възприет като неочакван неуспех за Путин.

Според ежедневника обаче лидерите на сепаратисткото движение не са имали особен избор, тъй като анулирането на допитването ще ги остави без какъвто и да било параван на народна легитимност и ще изпразни от съдържание тяхното движение.

Много неща около референдума остават неясни: как ще протече той, кой може да участва, колко честен ще бъде вотът и даже колко и кои градове ще гласуват, пише "Вашингтон пост".

Британският вестник "Гардиън" също отбелязва, че остава неясно как точно ще бъде произведено допитването, при условие че бунтовниците контролират само отделни гнезда в съответните области.

Въпреки че призивът на Путин за отлагане на референдума внесе нотка спокойствие в ситуацията, която изглеждаше, че излиза извън контрол, напрежението остава високо преди днешните тържества в Русия и други бивши съветски републики по случай Деня на победата над нацистка Германия, обобщава изданието.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
23
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Так держать, молодцъй братцъй!