ЕС, САЩ и НАТО: Референдумите в Украйна са незаконни

Сега решаваме какви да бъдат следващите ни крачки, каза Расмусен
Обновена: 12 май 2014 21:42 | 12 май 2014 21:37, Александър Попов
206
ЕС, САЩ и НАТО: Референдумите в Украйна са незаконни
Снимка: Reuters

Европейският съюз не признава вчерашните сепаратистки референдуми в Източна Украйна. Те са незаконни, заяви на
пресконференция президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от Франс прес.

Ако Русия не работи за деескалиране, ЕС е готов да приеме допълнителни санкции срещу нея, с по-голям обхват и в множество сфери, подчерта той.

Още по темата

САЩ смятат за незаконни състоялите се в неделя в Донецк и Луганск референдуми за самоопределение на тези два
източноукраински региона и не признават резултатите им, заяви говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки, цитирана от Франс прес. Според Вашингтон тези референдуми само задълбочават разкола и хаоса в Украйна.

Псаки разкритикува и методологията, използвана при тези, както ги нарече тя, незаконно организирани плебисцити и обвини проруските сепаратисти, че са карали да гласуват "деца и отсъстващи личности". Тя изрази мнение, че Русия "би могла да направи много повече" за стабилизиране на положението в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен също смята референдумите в двете източноукраински области за незаконни.

"Те бяха организирани хаотично и на тях бяха поставени неясни и двусмислени въпроси", каза той в интервю за Си Ен Ен, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според него единственото, което има значение, са изборите за президент на Украйна, насрочени за 25 май. Расмусен каза още, че при необходимост алиансът може да вземе допълнителни мерки за противодействие на Русия.

"Сега решаваме какви да бъдат следващите ни крачки. Те могат да включват коригиране на съществуващите и разработване на нови отбранителни планове, провеждане на допълнителни учения и съответното разполагане на военен контингент", добави той.

Въпросът за признаване на независимостта на украинските региони ще се решава от страните-членки на Общото събрание на ООН, а не от генералния секретар на световната организация Бан Ки-мун. Това каза официалният говорител на генералния секретар - Стефан Дюжарик, в отговор на въпрос на кореспондента на ИТАР-ТАСС в Ню Йорк.

Според Дюжарик въпросите на признаването са от компетенцията на Общото събрание. Той добави, че в ООН наблюдаваха протичането на гласуването" в Югоизточна Украйна, но съобщи, че в секретариата на ООН засега не са постъпвали искания за разглеждане на въпроса за независимостта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още по темата: УкрайнаНАТОСАЩес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
24
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 9 години
А,благодаря ти колега номер 15 ,че повдигна този интересен въпрос.Независимостта на сащ е нарушение на международното право и е нелигитимна ,връщайте се към великобритания и се редете да целувате краката на английската кралица и оставете индианците сами да решат бъдещетот си ,хак да вие !!
13
35
 
6
 
! Отговори
msimov преди 9 години
АБЕ *** НЕ СЕ ВИЖДАТЕ КАКВИ СТЕ ПРОСТАЦИ И ***, ЗАЩИТАВАТЕ ЕДНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ *** ДЕТО ХВЪРЛЯТ ДЕЦАТА СИ ПРЕД ТАНКОВЕТЕ ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАЩИ САМО И САМО ДА Е ТЯХНОТО И ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАЩИ ЗА ДЪРЖАВАТА В КОЯТО ЖИВЕЯТ!!!!ДУШИТЕ ВИ ЩЕ ГОРЯТ В АДА АТЕИСТИ КОМУНИСТИ И ВИЕ ДОБРЕ СИ ГО ЗНАЕТЕ НО НАЙ-ВАЖНОТО Е, ЧЕ КОМУНИСТИТЕ ЯКО *** В УКРАЙНА ДО МОМЕНТА И ЗА В БЪДЕЩЕ А И ДОСТА КОМУНИСТИ ОТ РУСИЯ ИДВАТ ДА ПОМАГАТ И ТЕ *** ЛИ ***!!!
12
2
 
52
 
! Отговори
сус бре преди 9 години
АЗ ПРИЗНАВАМ РЕФЕРЕНДУМИТЕ В УКРАЙНА.
11
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По чии закони САЩ обяви независимост?
10
1
 
24
 
! Отговори
лЬОСЬОгНЬОМИТЕ преди 9 години
НЕ НЕ Е ВЯРНО ЗАКОННИ СА!!!!!!!!!!ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ ПАРВИ КЪДЕТО СИ ИСКА ОТДЕЛЯНЕ И РЕФЕРЕНДУМ!!!!УРАААА ДА ЖИВЕЕ СВОБОДИЯТА!!! :D
9
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно такова ми е хубаво и доволно, когато еврогейовете страдат и бършат сополи.
8
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мнението на ЕС и НАТО едва ли ги вълнува, не са им членове, че да им бъде казвано какво да правят и какво не, а мнението им за САЩ е... знаете.
7
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Следващата крачка - отнемане на орден Стара планина от Расмусен.
6
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС, САЩ и НАТО може да ходят да се гръмнат.
5
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, добре, разбрахме, че за вас допитванията до народа са незаконни, все пак нали без референдум влязохме в организациите ви.
4
0
 
52
 
! Отговори
БЛАЗЕ ВИ преди 9 години
А бе що не отидите да цункате победителката на евровизия ?
3
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия пък кой ли ги бръсне вече...А, да! Триполовите!
2
1
 
47
 
! Отговори
Болярина преди 9 години
Каквото да стане и не е в полза на фашистите в Киев ,винаги ще е лошо за Еврогейците и Хамериканците ...винари Русия ще е виновна за което...защото не е станало тяхното..хората си казаха думата ..не искат да имат нищо общо с незаконното правителство в Киев ,което изправи войски срещу народа си ...
1
0
 
44
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 9 години
нато хвани ме за шнура!