Лидерът на Украйна печели авторитет с имиджа на честност

Арсений Яценюк е натрупал богатството си в банковия сектор
12 май 2014 21:16, Елка Василева
322
Лидерът на Украйна печели авторитет с имиджа на честност
Арсений Яценюк. Снимка: БТА

Когато новият премиер Арсений Яценюк покани миналия месец антикорупционни активисти в апартамента си в Киев, първото, което им показа, беше тоалетната. "Вижте сами - пошегува се Яценюк, - не е от злато".

Това бе язвителна забележка по адрес на сваления президент Виктор Янукович, който заедно с приближените си от правителството имаше печално известна склонност към безвкусен лукс, пише Мария Данилова от Асошиейтед прес.

Временното правителство на Яценюк се стреми да осъществи бързи реформи, за да скъса с културата на егоистични интереси, цинизъм и корупция, оставила страната на ръба на банкрута.

Снимките на канделабри, позлатени колони и пищни мраморни подове от имението на Янукович, разпространени след неговото бягство, предизвикаха погнуса в цяла Украйна.

В контраст с това Яценюк лети в икономична класа, допуска критици в дома си и с готовност признава грешките си. Тези негови качества му помогнаха да си изгради авторитет и да спечели подкрепа за своята администрация, дори когато Украйна отчаяно се мъчи да избегне възможно разцепване.

Яценюк ръководи пъстър екип от млади прозападни експерти, идеалисти, националисти и герои от протестите на Майдана - площада, станал магнит за недоволството, както и от ветерани от обърканата украинска политическа сцена. Когато тази разнородна група пое властта през февруари, тя знаеше, че се изправя пред тежки предизвикателства: държавната хазна бе празна, страната бе дълбоко поляризирана, а протестното движение не желаеше да даде на новото правителство никакво спокойствие.

После нещата драматично се влошиха. Украйна загуби Крим и правителството се озова в битка с прокремълски сепаратисти, опитвайки се при това да избегне война с гигантския си съсед на изток. "Никой не осъзнаваше напълно, така да се каже, "бонуса", който ще получим под формата на анексирането на Крим и сепаратистките движения", каза пред Асошиейтед прес Остап Семерак, който носи титлата министър на Министерския съвет и е приближен на Яценюк.

Пътят беше белязан от успехи и провали, но по време на бурното си пътуване Яценюк, който има излъчване на леко отнесен интелектуалец, си спечели уважение, доказвайки, че е непоколебим пред достойните за Дон Кихот предизвикателства и готов да жертва личните си интереси за доброто на страната. Яценюк често сравнява новата си работа със самоубийствена мисия и когато наскоро бе поздравен за поста, се пошегува, че съболезнованията са по-уместни.

Докато Източна Украйна изпитва дълбоко недоверие към новото правителство, останалата част от страната изглежда има доверие в новите си лидери. Общонационална анкета на Международния републикански институт през април показва пълна или частична подкрепа за правителството на Яценюк от 52 на сто - спрямо 46 процента през март. Проучването обхваща 1200 респонденти при допустима грешка плюс-минус 2,8 на сто.

Положителната оценка не се споделя от Русия, която обяви новото правителство за сборище от националисти и радикали, завзели властта с въоръжен преврат.

Докато страната се готви за президентските избори на 25 май, всички погледи са вперени във временното правителство и способността му да осигури успешен вот, докато източните и южните райони са разкъсвани от размирици.

Един неоспорим успех на кабинета на Яценюк е получаването от Международния валутен фонд на кредит от 17 милиарда долара, за да се избегне срив на задлъжнялата икономика. Отпускането на кредита изискваше прилагането на крайно непопулярни реформи като девалвация на украинската гривна и рязко повишаване на цените на комуналните услуги.

"Не обещавам подобрение, нито днес, нито утре. Основната ни задача е да стабилизираме положението в страната", каза в парламента Яценюк през февруари, когато бе назначен. "Нямаме друг изход, освен да взимаме крайно непопулярни решения", добави той.

Очаквайки масово недоволство, администрацията на Янукович години наред отказваше да направи тези реформи и затова не успя да получи помощта.

Въпреки че е богат, Яценюк лети с редовни авиолинии при посещенията си в западните столици - рязък контраст с неговите предшественици, които предпочитаха правителствените самолети или луксозната първа класа. Яценюк въведе и мерки за икономии за държавните служители, като обяви за продан правителствени автомобили, курортни обекти и други имоти.

"Въвеждаме най-строга система за контрол и намаляване на бюджетните разходи във финансовата история на Украйна" каза Яценюк пред депутатите.

Юрист по образование, 39-годишният Яценюк е натрупал богатството си в банковия сектор, преди да се прехвърли във властта като министър на икономиката, външен министър и председател на парламента. Той има две дъщери, а съпругата му, 43-годишната Тереза, се занимава с обществени и благотворителни дела. Висок и слаб, с очила, Яценюк беше лесно забележима фигура в протестното движение Майдан, което отстрани Янукович, но му липсваше харизма, за да стане върховен лидер на протестите. В един момент беше осмиван, защото се закле, че предпочита да получи "куршум в челото" от полицията, а после стоеше настрана от всякакви конфронтации.

Но като премиер откровеността и готовността му да взема трудни решения му спечелиха подкрепа.

"Като цяло смятам, че Яценюк се оказа прагматичен, разумен и принципен лидер, който се старае максимално да поддържа мира, почтеността и основните принципи на Майдана", каза Тим Аш, анализатор по развиващи се пазари към лондонската "Стандарт банк", като подчертава неговата "привързаност към правата на човека, върховенството на закона, пазарната икономика и демокрацията".

Но в стремежа си да осигури западно бъдеще за Украйна, Яценюк не е имунизиран срещу грешки, твърдят някои наблюдатели.

Чак след загубата на Крим - три седмици, след като бе поел поста, Яценюк отправи обръщение на руски език към размирните райони с руски уклон, в което им гарантира правото да говорят руски и обеща по-широки регионални правомощия.

Един от първите закони, приети от парламента в еуфорията на победата на Майдана, бе отменянето на закон, който позволяваше използването на руския език като официален в рускоезичните региони. Пред лицето на огромната ответна реакция и.д. президент Олександър Турчинов наложи вето на законопроекта за отмяната, но вредата беше нанесена: враждебността към правителството в доминирания от рускоезично население изток рязко нарасна и Кремъл заплаши, че ще нападне Украйна, за да го защити.

Яценюк заедно с партията си бе гласувал за отменянето на закона, но впоследствие призна, че това е било грешка.

Впоследствие той предложи промяна в конституцията, която да позволи на регионите право сами да избират езика си.

Въпреки гневните думи Киев не оказа практически никаква съпротива срещу анексирането на Крим от Русия и протакаше евакуирането на своите войници от полуострова, като ги остави обсадени и тормозени от руските сили и проруските милиции.

Правителството понесе няколко конфузни неуспеха, докато се опитваше да потуши бунта на изток - например загубата на няколко бронетранспортьора, заловени от проруските бунтовници, и пленяването на офицери от службата за сигурност.

А има още много работа за свършване. Правителството тепърва трябва да изпълни обещанието си от Майдана да не допуска бивши чиновници, уличени в корупция, да заемат държавна служба, и да приключи разследването за смъртта на над сто активисти, убити в сблъсъците с полицията. Кабинетът ще трябва да покаже също, че твърдата му антикорупционна реторика води до реални подобрения в дългосрочен план.

Но според мнозина експерти правителството заслужава кредит на доверие предвид огромните по мащаб и сложност предизвикателства пред него.

"Може много да се критикува сегашното правителство, но трябва да се има предвид при какви крайно трудни исторически и драматични условия е принудено да работи то сега. Правителството действа в условията на революция, война, президентски избори и икономическа криза едновременно", казва политологът Вадим Карасьов.

/БТА/

  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
toia e scesten v ushite
228
1
 
8
 
! Отговори
СПАС преди 9 години
Толкова е честен, колкото е красива Катрин Аштън!:) Време е да пуснете статия и за нея, за сексапила и излъчващата СЕ от нея ДУХОВНА КРАСОТА!!!!!!!!!!!!!:)))))))))))))))
227
1
 
16
 
! Отговори
$$$$$ преди 9 години
а този герой както много други си взимат парите от Сащ, после ще се види инвестицията в тях,добив на шистов газ в житницата на Европа.
226
2
 
7
 
! Отговори
$$$$$ преди 9 години
сметни 45+24 и сложи 15 преди 9/45 става 84 години Мале този форум е пълен със старци,много ми е забавно да чета анти комунисти родени след 85.г чул не дочу видял не видял и бил смачкан от строя.
225
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по тези форуми е пълно с русофили, просто 45 години ви бяха малко искате още комунизъм..*** ако се поинтересувате Русия е водила анти - българска политика от създаването си до днес !! Прочетете някоя книга, стига сте мечтали за Бай Тошо П.С. Добър Комунист - мъртъв комунист !ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !
224
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фашист. Със сигурност в най-скоро време ще бъде осъден и окачен на дървото заради извършените от него престъпления, най-тежките през 21 век.
223
2
 
15
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
между впрочем, по честност, скоромност и трудолюбиво заработване на милиони не ви ли прилича на нашето същество от президенството?Само че на нашия все още ръцете не са изцапани с кръв, ама ако можеше...
222
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЯЙЦЕТО И ТУРЧИНА В ХАГА..ДВОЙНИТЕ СТАНДАРТИ ВЕЧЕ НЕ ДЕЙСТВАТ---В РОТИВЕТ СЛУЧАЙ ХАГА СЕ ПРИВРЪЩА В ИНСТРУМЕНТ ЗА РАЗПРАВА С ИНАКОМИСЛЕЩИТЕ..
221
1
 
17
 
! Отговори
смешно преди 9 години
Показва апартамента си в Киев, а вилата си в покрайнините, която е до Янукович и скрита зад двуметрова ограда не се показва.Не е в интересите му.Как се трупат "честно" милиарди за няколко години по банков път- нека се подели със секретите, за да се пробваме и ние!
220
1
 
16
 
! Отговори
Отровно змийско яйце преди 9 години
Толкова лъжливи хвалби за един от главатарите на незаконната майдановска фашистка хунта, който и външно, а не само като личност, е отвратително гнусен и отблъскващ и прилича на излюпен от отровно змийско яйце. Позор за автора на поръчковия материал, който даже не споменава,че фашистката военна хунта взе властта с преврат и насилие, като палеха живи полицаи, вадеха им очите и с ред още нечовешки изстъпления узурпираха властта, а после започнаха да разстрелват несъгласните и да пращат срещу населе
219
1
 
17
 
! Отговори
емо преди 9 години
коментарите са излишни;фашист
218
1
 
4
 
! Отговори
geladaris georgios преди 9 години
iskam da znam koi e aftorat na tozi vitsvajeto bta li schte si go kupi ili ot steit dipartment schte go poluschi?!blizaschi
217
9
 
3
 
! Отговори
АЙДЕ,БЕ преди 9 години
До ХодиниОПА АЙДЕ АКТИВИЗИРА СЕ ТРОЛСКАТА ОМРАЗА! ХАХА *** ГО ЦЕЛУНИ ТИ "УМНИКО" ЩОМ СИ КАЗАЛ! А ПЪК ЗА ПУТИН СИГУРНО С КЕФ ЩЕ ГО РАЗЦИЛУВАШ НАВСЯКЪДЕ!!!
216
5
 
18
 
! Отговори
rumen221 преди 9 години
Приятели,Неофашистите на Яценюк извършват тежки престъпления срещу човечествотоВ Мариупол- Избиха милиционерите отказващи да бият съгражданите си на 9-ти май- Тежко бронирани фашисти-щурмоваци използват задушаващи и термитни гранати, за избиването на милиционеритеВ Одеса - Убиеца с АК и шефа на полицията Д. Фучеджи, бягят с една и съща линейка!!! - Всички убийци, освен линтички слава носят ЧЕРВЕНИ ЕСЕСОВСКИ ПРЕВРЪЗКИ!В Красноармейск: - Фашистите леят човешка крък, като река- А на политиците неофашисти в САЩ и ЕС това видимо се харесва- НО В КОЯ ДЪРЖА
215
4
 
17
 
! Отговори
Ходини преди 9 години
До ?*** целуни императорския *** на Обама умнико. Човек ас нобелова награда за мир с ръце заляти с кръв.
214
2
 
1
 
! Отговори
БРАВО преди 9 години
До TrollTerminatorАБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМ ЕДИН ОТ МАЛКОТО РЕАЛИСТИЧНИ И НЕ ПАРТИЙНИ СЛУГИНАЖКИ КОМЕТАРИ!
213
9
 
3
 
! Отговори
? преди 9 години
До АнонименЩО ДА СА ГЛУПОСТИ,БЕ,АКО БЕШЕ ПУТИН ЩЯХТЕ ДА ЕС ЛИГАВИТЕ ДА ГО ХВАЛИТЕ,АМА КАК ПУТИН С ТЕЗИ ИМПЕРСКИ И ГРАНДОМАНСКИ АПЕТИТИ МОЖЕ ДА СЕ ПОХВАЛИ С ТОВА????
212
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лидерът на Украйна печели авторитет с имиджа на честност...............................................Глупости.
211
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Нямаме друг изход, освен да взимаме крайно непопулярни решения", добави той...После уточни: "Непопулярни за народа, не за нас. Как мислите , че станах милионер? Именно с такива мерки!"..."Не обещавам подобрение, нито днес, нито утре - пак за народа. Основната ни задача е да забогатеем, продавайки евтино Украйна на западните банкери..."
210
5
 
17
 
! Отговори
Гено преди 9 години
А бе тая соросоидка ***-тъпата какво и пускате глупостите. Само като прочетох пет изречения ми стана ясно колко куха и продажна манерка е